רדיותרפיה

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
גרסה מ־21:30, 28 ביוני 2018 מאת יהודה 1 (שיחה | תרומות) (ייבוא מוויקיפדיה העברית, ראה רשימת התורמים)
(הבדל) → הגרסה הקודמת | הגרסה האחרונה (הבדל) | הגרסה הבאה ← (הבדל)
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
מכשיר לטיפול ברדיותרפיה

הקרנה (או רדיותרפיה) היא טיפול רפואי במחלה באמצעות קרינה מייננת, כגון קרני רנטגן או קרינת איזוטופים בדרך כלל באונקולוגיה. קיימות שתי שיטות:

  1. טלתרפיה - כאשר מקור הקרינה מרוחק מן האתר המטופל; המקור יכול להיות מאיץ קווי, קובלט או צזיום
  2. ברכיתרפיה - כאשר מקור הקרינה קרוב או בתוך האיבר המטופל. המקור יכול להיות גרגרי יוד, מחטי אירידיום, צזיום ועוד

קרינה: משתמשים בטיפול קרינתי כטיפול מקומי בסרטן; כאשר הקרינה עוברת דרך ריקמת החולה היא הורסת או מאטה את ההתפתחות של תאים לא תקינים על ידי פגיעה בDNA שלהם. השינויים הביופיזיים של התא גורמים לתיקון במנגנון הבקרה על חלוקת התא. הבעיה העיקרית היא הסכנה של גרימת נזק לרקמות בריאות.

טיפול תרופתי בסרטן באמצעות קרינה

תרופה המבוססת על רדיום אושרה ונרשמה בישראל לטיפול בסרטן הערמונית עם גרורות בעצמות. התרופה קסופיגו (רדיום-223) פולטת קרינה מייננת מסוג אלפא, המאופיינת באנרגיה גבוהה יחסית, אך בחדירות נמוכה ברקמה (2-10 שכבות תאים בלבד) בשל גודלם של חלקיקי האלפא. השפעת הקרינה מתחוללת בDNA של התאים המתחלקים בגרורות, עם השפעה מינימלית על מערכות אחרות. קסופיגו היא התרופה הראשונה שעושה שימוש בקרינת אלפא[1] באמצעות זריקה תוך-ורידית של רדיום-223, במינון המותאם למשקל הגוף: 0.05 מגה-בקרל לכל ק"ג. לאחר הזריקה החולה משתחרר מיד הביתה ללא צורך באשפוז.

ראו גם

קישורים חיצוניים

  • Y. Censor, M. Jiang and A.K. Louis (Editors), Mathematical Methods in Biomedical Imaging and Intensity-Modulated Radiation Therapy (IMRT), Edizioni della Normale, Pisa, Italy, 2008. The book is internationally distributed by Birkhauser-Verlag.
  • רדיום-223 כלוריד, אגף הרוקחות, משרד הבריאות

הערות שוליים

P medicine Colored Flat.svg ערך זה הוא קצרמר בנושא רפואה. אתם מוזמנים לתרום למכלול ולהרחיב אותו.

הבהרה: המידע במכלול נועד להעשרה בלבד ואינו מהווה יעוץ רפואי.