רפובליקה סרפסקה

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
גרסה מ־03:31, 18 בינואר 2021 מאת דויד (שיחה | תרומות) (החלפת טקסט – "|ראש המדינה=" ב־"|ראש מדינה=")
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש


שגיאות פרמטריות בתבנית:מדינה

פרמטרים [ תמונת סמל, שמות מנהיגים, תמונת מפה, תמונת דגל, מנהיגים, מפה נוספת מתבנית ] לא מופיעים בהגדרת התבנית

הרפובליקה הסרבית
Република Српска
Republika Srpska
המנון לאומי מויה רפובליקה (הרפובליקה שלי) - Моја Република
ממשל
משטר רפובליקה פרלמנטרית
ראש מדינה נשיא
שפה רשמית סרביתכתב קירילי), בוסניתכתב לטיני) וקרואטית (בכתב לטיני)
עיר בירה להלכה סרייבו (סרייבו מזרחית) אך למעשה באניה לוקה 43°52′N 18°25′E / 43.867°N 18.417°E / 43.867; 18.417
גאוגרפיה
יבשת אירופה
העיר הגדולה ביותר באניה לוקה
שטח יבשתי 24,857 קמ"ר
אחוז שטח המים זניח
אזור זמן UTC +1
היסטוריה
הקמה   
- עצמאות
- תאריך
מתוך פירוקה של יוגוסלביה
9 בינואר 1992
דמוגרפיה
אוכלוסייה
(1996)
1,437,477 נפש
צפיפות 57.9 נפש לקמ"ר
כלכלה
תמ"ג(2008) 9,968 מיליון $
מטבע המרק הסחיר‏ (BAM)
שונות
סיומת אינטרנט ba
קידומת בין־לאומית 387

רפובליקה סְרְפְּסְקַהסרבית: Република Српска, קרואטית ובוסנית: Republika Srpska) היא אחת משתי הישויות המדיניות המרכיבות את בוסניה והרצגובינה, לצד הפדרציה של בוסניה והרצגובינה. על פי חוקתה, סרפסקה היא ישות של סרבים, בוסניאקים (בוסנים מוסלמים), קרואטים ושל כל שאר אזרחיה. לרפובליקה אוטונומיה בינלאומית מוגבלת והיא מקיימת יחסים מקבילים ומיוחדים עם הרפובליקה של סרביה.

שם ותיחום

שלט בכניסה לרפובליקה סרפסקה

השם "רפובליקה סרפסקה" ניתן לתרגום כ"הרפובליקה הסרבית". על מנת למנוע בלבול בינה לבין שכנתה הרפובליקה של סרביה, משתמשים לעיתים קרובות בעברית ובשפות אחרות בתעתיק הלא מתורגם "רפובליקה סרפסקה". ממשלת רפובליקה סרפסקה משתמשת, בתרגום לאנגלית, בשם "הרפובליקה של סרפסקה" (Republic of Srpska).

ספרסקה גובלת בדרום ובמערב בפדרציה של בוסניה והרצגובינה. קו הגבול ביניהן נקבע בסוף מלחמת בוסניה במסגרת הסכם דייטון, והוא עובר לרוב לאורך קו החזית בסיום המלחמה. אורכו של קו הגבול הוא 1,080 ק"מ, וזהו גבול אדמיניסטרטיבי. מצפונה ובקצה הדרומי שלה, גובלת הרפובליקה ברפובליקה של קרואטיה, ממזרחה ברפובליקה של סרביה ומדרום-מזרח ברפובליקה של מונטנגרו.

היסטוריה

Postscript-viewer-blue.svg ערך מורחב – היסטוריה של רפובליקה סרפסקה
גשר על נהר דרינה בוישגראד

אף שסרפסקה נוסדה כיישות מדינית בשנת 1992, האזור עצמו יושב מזמנים קודמים.

הנצרות הגיעה לאזור במאה הראשונה. לאחר פיצולה הסופי של האימפריה הרומית, אזור סרפסקה סופח לאימפריה הרומית המערבית. האזור נכבש על ידי האוסטרוגותים בשנת 455, ומאוחר יותר על ידי האלנים וההונים. במאה ה-6 הקיסר יוסטיניאנוס הראשון כבש את האזור וסיפח אותה לאימפריה הביזנטית. הסלאבים היגרו לאזור מאזורים בצפון מזרח אירופה. הם פלשו לאימפריה הרומית המזרחית והתיישבו גם בשטחים של סרפסקה המודרנית. הקרואטים והסרבים הגיעו בפלישה השנייה של העמים הסלאבים.

פוליטיקה

בית תרבות מרכזי, בנסקי דבור (Бански двор), באניה לוקה

על פי החוקה, ראש הרפובליקה הוא הנשיא. הפרלמנט הוא האספה נבחרת, הכוללת 83 חברים. הרשות השופטת כוללת בית משפט עליון ומספר בתי משפט תחתונים.

אף על פי שהחוקה מגדירה את סרייבו המזרחית כעיר הבירה, הממשלה והפרלמנט נמצאים בבאניה לוקה, העיר הגדולה ביותר ברפובליקה.

לאחר מלחמת בוסניה, סרפסקה בנתה מחדש את צבאה, אך בשל לחץ של המערב הפרלמנט הסכים להכפיף את הצבא לשלטון המרכזי של בוסניה והרצגובינה. משרד ההגנה הנפרד של סרפסקה בוטל ב-1 בינואר 2006. עם זאת, חטיבת חיל הרגלים השלישית נושאת את שמה של רפובליקת סרפסקה ושומרת על סמליה ועל המסורת הצבאית שלה. השירות בכוחות הביטחון אינו חובה.

הסכמי דייטון וההסכמים הנלווים לו העבירו יותר מ-50 סמכויות של שתי הישויות לשלטון הארצי. שינוי זה היה במידה חלקית תוצאה של לחצים כבדים ביותר של מדינות המערב. ניתן להבחין בבירור בשאיפות המנוגדות במדינה של העמים הקונסטיטוציוניים שלה. בעוד שהבוסניאקים תומכים במדינה ריכוזית, הסרבים והקרואטים בעד דצנטרליזציה. הנושא המרכזי בפוליטיקה מדינית היום הוא רפורמה של חוקתה של בוסניה והרצגובינה, כדי לעשותה יעילה יותר. רפורמה במערכות המשטרה אושרה על ידי שני בתי הפרלמנט של בוסניה והרצגובינה, במהלך חודש אפריל 2008 והיא היא הדרישה המרכזית מבין אלה אשר דרש האיחוד האירופי כתנאי לחתימה על הסכם להצטרפותה של בוסניה והרצגובינה לאיחוד בהדרגה. היות שהרפורמה לא פגעה בסמכויותיה של משטרת סרפסקה ומשרד הפנים שלה, היא נחשבת לניצחונה האדיר של המפלגה השלטת בישות, ברית‮ ‬הסוציאל‮-‬דמוקרטים‮ ‬העצמאיים‮ ובמיוחד של העומד בראשה, רה"מ מילורד דודיק.

כלכלה

המטבע הלאומי הוא המארק הקונברטיבילי. מטבע זה הוא המטבע המשומש בבוסניה והרצגובינה כולה, אך נוכח בסרפסקה בשטרות מיוחדים עם דמויות ומוטיבים מקומיים.

בוסניה והרצגובינה, כמו כן רפובליקה סרפסקה כאחת משתי הישויות, נקבע על ידי הבנק אירופי במחלקת הפיתוח ומחקר השיגה שיפורים בהוצאה לפועל של הרפורמות אשר נקבעו לה.

התוצאה החיובית אשר השיגה סרפסקה היא בעיקר ההשקעות מחוץ לשטחה אשר בין השנים 2000 ל-2003 הוגדלו בכ-5 אחוזים מהתל"ג. ב-2004 הרפובליקה קיבלה יותר השקעות זרות מבשאר השנים שקדמו. נחתם הסכם בין מפעל המכרות Iron Ore Mine Ljubija Prijedor לבין החברה הבריטית LNM אשר מובילה בתחום הפלדות בעולם. הקבוצה הרוסית Južuralzoloto גם כן חתמה על תוכנית אסטרטגית עם קבוצת המכרות ליד LEAD ו-זינץ ZINC מסרברניצה.

משנת 2001 בוצעה רפורמות בתחום המסים ברפובליקה אשר הורידו את שער המס ל-28.6 אחוזים אחד מן הנמוכים שבאזור. שיעור 10 אחוז מההישגים בבירה ובמסים הנכנסים הוא מן הנמוכים באירופה ומן הגבוהים שממריצים את ההשקעה במדינה ואין גבולות בשיא הרווחים. כל הרפורמות שבוצעו היו חיוניות בתחום המסים והחובות.

המשכורת הממוצעת ב-2004 הייתה 660 מארק בניגוד לשנים 1998 -2003 שאז הייתה המשכורת בין 280 ל-660.

שנים 2006 ו-2007 מתאפיינות בשינויים אסטרטגיים, המשך הפרטות ובהשקעות גדולות מבחוץ בכלכלתה של הרפובליקה (תעשיית הנפט, תחנות כח ואנרגיית המים, תעשיית סלולר, בנקאות, תשתית הכבישים).

סרפסקה עשירה במשאבים הידרולוגיים. הדבר מורגש במיוחד בחלקו העליון של נהר דרינה (Дрина), בו מפתחים שרשרת של סכרים בעוצמות בינוניות.

אתר התיירותי המפורסם ברפובליקה הוא הר יהורינה (Јахорина) האולימפי, לא הרחק מסרייבו מזרחית. אתר תיירות פופולרי נוסף הוא הגן הלאומי קוזארה (Козара) עם מרכזה הערוך לנופש ולכנסים מראקוביצה (Мраковица), צפון-מערבית לבאניה לוקה. בסרפסקה גם מספר מינזרים מימי הביניים של הכנסייה הסרבית האורתודוקסית (Спрска Православна Црква), דוגמת מינזר טבנה (Тавна), חותמו של מלך דראגוטין (краљ Драгутин), מאה-15.

גאוגרפיה

מפת רפובליקה סרפסקה

סרפסקה ממוקמת בחלקה הצפוני והמזרחי של בוסניה והרצגובינה. בחלקה הצפון-מזרחי היא מישורית (סמברייה - Семберија), בשאר השטחים הצפוניים מישורית-הררית, בעוד שבמזרחה ובדרומה - הרצגובינה מזרחית היא הררית. הנהרות המרכזיים הם אונה (Уна), סאנה (Caна), סאווה (Сава), ורבאס (Врбас), בוסנה (Босна) ודרינה. ההר הגבוה ביותר בסרפסקה הוא הר מגליץ' (Маглић) עם פסגה בגובה 2387 מ' פוגלדאלו (Погледало).

דמוגרפיה

Postscript-viewer-blue.svg ערך מורחב – דמוגרפיה של רפובליקה סרפסקה

הרפובליקה סרפסקה משתרעת על פני 49% משטחה של בוסניה והרצגובינה, ומתגוררים בה כשליש מאוכלוסייתה. בשנת 2005, האוכלוסייה הוערכה ב-1,479,634 תושבים, מתוכם 88.4% סרבים (נוצרים אורתודוקסים), 10.7% בוסניאקים (מוסלמים סונים), ו-0.9% קרואטים (נוצרים קתולים). עם זאת, נתונים אלה אינם מהימנים לחלוטין בהיעדר נתוני מפקד אוכלוסין רשמיים. את המפקד אינם מעוניינים לבצע גורמים רבים, מפאת טיהור האוכלוסין על בסיס אתני שהתרחש בעת מלחמת בוסניה, בשטחים הנרחבים של המדינה כולה. ברפובליקה סרפסקה שתי קהילות יהודיות זעירות, באניה לוקה ודובוי.

תרבות

פיליפ וישנייץ', המשורר ההיסטורי היה משטחה של רפובליקה סרפסקה וכמו כן יובאן דוצ'יץ' ואלכסה שאנטיץ' . הסופרים הידועים מסרפסקה הם חתן פרס נובל לספרות ד"ר איוו אנדריץ', מחמד-אלייה מאשה סלימוביץ', פטר קוצ'יץ' ובראנקו צ'ופיץ'.

המוזיאון של סרפסקה ממוקם בעיר באניה לוקה וכמו כן המוזיאון לאמנות מודרנית . כך גם התיאטרון הלאומי (Народно позориште Републике Српске) והספרייה הלאומית והאוניברסיטאית.

מועדוני ספורט המפורסמים בישות הם: בוראץ (Борац) - באניה לוקה, סלאבייה (Славија) - סרייבו מיזרחית, רדניק (Радник) - ביליינה, לאוטר (Леотар) - טרביניה וסלוגה (Слога) - דובוי.

ישנן שתי אוניברסיטאות ציבוריות: אוניברסיטת באניה לוקה ואוניברסיטת איסטוצ'נו סרייבו. הפקולטות של אוניברסיטת איסטוצ'נו סרייבו הן פזורות במספר המועצות שבמזרחה של סרפסקה עם מרכזן בסרייבו מזרחית. אוניברסיטת באניה לוקה נוסדה ב-7 בנובמבר 1975 ואילו אוניברסיטת סרייבו, ממנה צמחה אוניברסיטת איסטוצ'נו סרייבו, ב-1946.

המדיה העיקרית נשענת על רשויות השידור: RTRS הממלכתית ו-ATV אשר שוכנות בבאניה לוקה. נוסף להן, ישנה עוד תחנה בשם BN TV אשר ממוקמת בביליינה.

קישורים חיצוניים


Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

  1. ^ מדד הפיתוח האנושי לשנת 2021 בדו"ח 2021/2022 של אתר מינהל הפיתוח (UNDP) של האומות המאוחדות