שומשום

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
גרסה מ־02:54, 1 בספטמבר 2019 מאת דויד (שיחה | תרומות) (החלפת טקסט – " מאוד " ב־" מאד ")
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
קריאת טבלת מיוןשומשום
שתילי שומשום

שומשום צעיר מבט מקרוב

מיון מדעי
ממלכה: צומח
מערכה: בעלי פרחים
מחלקה: דו-פסיגיים
סדרה: צינוראים
משפחה: שומשומיים
סוג: שומשום (סוג)
מין: שומשום
שם מדעי
Wikispecies-logo.svg Sesamum indicum

שֻׁמְשֹׁם (בשין ימנית[1], בשפת הדיבור: סוּמְסוּם; שם מדעי: Sesamum indicum) הוא צמח חד-שנתי הגדל בעיקר בבורמה, הודו, סין ואתיופיה. פרחיו בצבע צהוב. זרעי השומשום מהם האדם ניזון מצויים בתוך תרמיל.

צמח השומשום עמיד מאד לתנאי יובש ובצורת ויכול לשגשג בתנאים שלא מאפשרים גידולים אחרים, מסיבה זו נפוץ גידולו במקומות חמים ויבשים. מאחר שזרעי השומשום קטנים ושטוחים קשה מאד לייבש אותם במאסות גדולות מאחר שהם יוצרים מחסום לתנועת אוויר, מסיבה זו יש לאחסן אותם בתנאי לחות נמוכים ומבוקרים לאחר הקטיף.

קיימים שני גוונים טבעיים של זרעי שומשום: צהוב בהיר הוא המוכר ביותר והשחור הנפוץ בארצות המזרח הרחוק ומשמש בהכנת סושי וסלטים אסייתים. קיימים עוד גוונים לא טבעיים: לבן הקלוף בשיטות שונות, ירוק המצופה במעטה של ואסאבי וצהוב המצופה במעטה של קארי.

בעבר גידלו שומשום גם בישראל כשהמכס על מוצרי ייבוא היה גבוה מאוד.

שומשום כמזון

שמן שומשום

השומשום הוא הגידול החקלאי הראשון לצורכי שמן הידוע לאדם, ישנם ממצאים ארכיאולוגיים לזרעי שומשום בשימוש האדם כבר לפני כ-5,000 שנים. הזנים המגודלים באפריקה הם ברובם זני בר, לעומת הודו, שבה נפוץ הזן המתורבת Sesame Indicum. הזרעים מכילים אחוזי שמן גבוהים מאוד, בחלק מהזנים יותר מ-50%. לשם השוואה, זרעי סויה מכילים כ-20% בלבד. בשמן מצויים חומרים נוגדי חמצון בריכוז גבוה, המקנים לו, מלבד סגולות בריאותיות, גם חיי מדף ארוכים. השמן עשיר באומגה 6, חומצת שומן אשר בכמויות גדולות יכולה להוביל לדלקתיות (דלקת) מרובה ומחלות לב, אך אינו מכיל אומגה 3, חומצת שומן חיונית לגוף ולבריאות הלב. בחומר היבש שנשאר לאחר הוצאת השמן משתמשים בעיקר להזנת עופות אך גם לתעשיית המזון לבני האדם.

במטבח הישראלי

השומשום פופולרי מאד במטבח הישראלי כמרכיב העיקרי בטחינה הגולמית, שבעצמה מהווה את המרכיב השני בסלט החומוס, אך גם כתוספת דקורטיבית למאפים רבים כמו בורקס וכעכים, וכתיבול לסלטים. כמו כן הטחינה הגולמית היא המרכיב העיקרי בממתק החלווה.

קישורים חיצוניים

הערות שוליים