שער המוגרבים

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
גרסה מ־01:30, 4 ביולי 2018 מאת מוטיאל (שיחה | תרומות) (ייבוא מוויקיפדיה העברית, ראה רשימת התורמים)
(הבדל) → הגרסה הקודמת | הגרסה האחרונה (הבדל) | הגרסה הבאה ← (הבדל)
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
שער המוגרבים, מבט מתוך הר הבית
"מעלה המוגרבים", כבש העלייה הזמני־קבוע המוביל לשער המוגרבים

שער המוגרבים (מכונה גם: שער הרמב"ם) הוא שער למתחם הר הבית, הנמצא בצדו הדרומי של הכותל המערבי. כיום, זהו השער היחיד משערי הר הבית דרכו נכנסים להר מבקרים לא מוסלמים. השער כונה כך על שם שכונת המוגרבים, שנהרסה לאחר מלחמת ששת הימים בעבודות להרחבת רחבת הכותל המערבי.

כ־20 מטרים מתחת לשער נמצא מעבר חסום בשם שער ברקלי.

גשר המוגרבים ומעלה המוגרבים

אל השער הובילה סוללת עפר – "מעלה המוגרבים" – שהייתה בנויה על גבי הבית היחיד של שכונת המוגרבים שלא נהרס (משום שהיה רשום בטאבו כקדוש), עקב התמוטטות של אחד מהקירות התומכים של הסוללה לכיוון רחבת הכותל המערבי בשלגים בחודש פברואר 2004 הוחלט לפרקה.[1] בינואר 2005 החליטה ממשלת ישראל על תוכנית לשיקום השער והסוללה, על ידי הקרן למורשת הכותל המערבי, שתיכננה במקום גשר מונומנטלי. בתחילת 2007 הוחל בפירוק הסוללה לצורך עבודות ארכאולוגיות, שרק לאחריהן ניתן יהיה להתחיל בעבודות הבנייה.[2] פעולות אלה לוו במהומות מצד ערביי ישראל והפלסטינים, תוך קריאות חריפות מצד מנהיג הפלג הצפוני של התנועה האסלאמית, ראאד סלאח.[3] באוקטובר 2011 הודיע מהנדס עיריית ירושלים, שלמה אשכול להנהלת הקרן למורשת הכותל, על קיום סכנה מיידית לגשר, וחודשיים לאחר מכן שלח מכתב שני עם צו לסגירה מיידית של הגשר.

ראש הממשלה בנימין נתניהו חשש ממהומות של הפלסטינים, והורה שלא להחליף את הגשר, כעבור שלושה ימים התקבלה פשרה שלפיה יתבצעו עבודות לחיזוק הגשר, והגשר נפתח מחדש למעבר.

ראו גם

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא שער המוגרבים בוויקישיתוף

הערות שוליים


Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0