תיירות אקולוגית

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
גרסה מ־09:30, 29 ביולי 2018 מאת יהודה 1 (שיחה | תרומות) (ייבוא מוויקיפדיה העברית, ראה רשימת התורמים)
(הבדל) → הגרסה הקודמת | הגרסה האחרונה (הבדל) | הגרסה הבאה ← (הבדל)
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

תיירות אקולוגית (ecotourism) היא סוג של תיירות הפונה לבעלי מודעות סביבתית וחברתית. באופן כללי, תיירות אקולוגית מתמקדת בתרבות מקומית, הרפתקאות בטבע, התנדבות, צמיחה אישית ולמידה על דרכים אחרות למחיה על כדור הארץ. בדרך כלל היא מערבת הגעה ליעדים בהם הצמחייה, עולם החי והמורשת התרבותית הם האטרקציות המרכזיות.

תיירות אקולוגית היא תיירות אחראית, אשר פועלת על מנת להביא למינימום את ההשפעה השלילית של תיירות קונבנציונלית על הסביבה, ולשמור על התרבות של המקומיים. לכן, בנוסף להערכת הגורמים הסביבתיים והתרבותיים, חלק אינטגרלי של תיירות אקולוגית הוא קידום מיחזור, שימור מים, שימור אנרגיה ויצירת הזדמנויות כלכליות לקהילות המקומיות.

בעבור מדינות רבות, תיירות אקולוגית היא לא איזושהי פעילות שולית למימון שמירה על הסביבה אלא תעשייה עיקרית בכלכלת המדינה. לדוגמה, במדינות כמו קוסטה ריקה, אקוודור, נפאל, קניה ומדגסקר, תיירות אקולוגית מהווה חלק ניכר מהתוצר הלאומי הגולמי ומהכלכלה המקומית.

קריטריונים

קובץ:Rhinos leofleck.jpg
תיירות אקולוגית בנפאל: תיירים רוכבים על פיל בפארק לאומי נפאלי וצופים בקרנף. הפיל, בניגוד לג'יפ, אינו מבהיל את הקרנף ואינו הורס את הסביבה הטבעית בה הוא חי.

גופים רבים מנסים להגדיר את המושג תיירות אקולוגית, ביניהם גופים כלכליים המנסים להגדירו במושגים שיביאו להם רווחים. על כן, ההגדרה המקובלת בחוגים אקדמיים כיום כוללת שבעה קריטריונים:

  1. יעדיים הממוקמים בטבע - בדרך כלל מדובר ביעדים מרוחקים הנמצאים תחת השגחה של גופים לשמירת טבע.
  2. הפחתת השפעה שלילית על הסביבה - תיירות קונווציונלית גורמת לנזק. תיירות אקולוגית שואפת להפחית את ההשפעה השלילית של בתי מלון, כבישים וסוגי תשתיות אחרים על ידי שימוש במיחזור, מקורות אנרגיה בלתי מתכלים ועיצוב אדריכלי רגיש לסביבה ולתרבות המקומית. הדבר דורש גם השגחה על כמות המבקרים והתנהגותם, כדי להבטיח את צמצום הנזק למערכת האקולוגית.
  3. הקניית מודעות סביבתית - תיירות אקולוגית משמעותה חינוך התיירים ותושבי המקום כאחד על אופי הסביבה האקולוגית, התרבות המקומית וקוד התנהגות מסוים שמחייב אותם בעת השהייה באזור.
  4. הרווחים מהתיירות האקולוגית, או לפחות חלקם, מוקדשים לשימור, הגנת הסביבה, מחקר וחינוך.
  5. התיירות האקולוגית מעצימה את תושבי המקום. הקהילה המקומית מעורבת בתהליך קבלת ההחלטות.
  6. כיבוד התרבות המקומית - תיירות אקולוגית היא פחות פולשנית ונצלנית לעומת תיירות קונבנציונלית.
  7. תמיכה בזכויות אדם ותנועות דמוקרטיות - אמנם תיירות לעיתים קרובות נחשבת ככלי המקדם הבנה בינלאומית ושלום עולמי, אך פעמים רבות היא גם תומכת במערכות כלכליות של מדינות בעלות משטרים לא דמוקרטיים ומדכאים. לדוגמה, הקמפיין של הקונגרס הלאומי האפריקני (ANC) שדרש לבודד את דרום-אפריקה דרך חרם על השקעות, מסחר, ספורט ותיירות, עזר להפיל את שלטון האפרטהייד. לכן יש להקדיש תשומת לב למי מרוויח מהתיירות.

סביר להניח שרוב התיירות האקולוגית כיום לא עומדת בכל שבעת הקריטריונים, אך זו השאיפה האידיאלית.

ראו גם

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא תיירות אקולוגית בוויקישיתוף
Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0