תנור אפייה

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
גרסה מ־02:50, 14 באפריל 2019 מאת שחרחר (שיחה | תרומות) (הוספת רשומה)
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
תנור אפייה ובישול ביתי
תנור תעשייתי במאפיית פיתות מודרנית באיסטנבול

תנור אפייה הוא מכשיר חשמל ביתי או תעשייתי, המשמש לאפיית מזון.

בתנור "טורבו" קיים מאוורר שמפזר את החום בתוך התנור. לעומת זאת, תנור האפייה שמכונה בתחום המגדנאות "תנור פיזיקלי" הוא תנור שפועל על פי עיקרון פיזיקלי של עליית חומר חם כלפי מעלה. לכן, בקרב האופים נהוג לקרוא לתנור כזה "תנור סטאטי", מכיוון שהחום בו לא מפוזר.

תנור אפייה תעשייתי

גופי החימום בתנור ממוקמים בחלק העליון ובחלק התחתון של התנור. כל אחד מהגופים נשלט על ידי מפסק בורר. התנור מורכב ממספר תאים, כאשר כל תא מהווה תנור בפני עצמו ואינו תלוי ביחידות שמעליו ומתחתיו. בחללה של כל יחידה בתנור האפייה קיים משטח אחד בלבד למטרת מיקום המאפים. בתנור נמצא תרמוסטט המבקר את חום החלל על פי הטווח שאליו הוא כוון.

תהליך האפייה נקבע על ידי שני גורמים מרכזיים: סוג המוצר, וכן כמות הפריטים הממוקמים על פני שטח התבנית.

משך זמן ההתחממות וההצטננות של תנור אפייה הוא איטי[דרוש מקור]. על מנת להגיע לטמפרטורה של 180 מעלות צלזיוס יש להמתין כחצי שעה עד שעה. צינון התנור מתבצע בדלת פתוחה.

התנור מגיע עם דלת זכוכית שלרוב נפתחת כלפי מעלה. רמת האטימות שלו גבוהה יותר. בחלק מתנורים אלה ישנו מחולל קיטור הנשלט על ידי מפסק ומחובר למנורת אזהרה.

תנור מודרני נוסף הוא תנור הטורבו. כל תנור טורבו ממוקם על הרצפה, ובמרכז הדלת ישנו פנל שקוף. תהליך האפייה בתנור הטורבו זהה לזה של התנור הרגיל, חוץ מן העובדה שהשליטה על תהליך האפייה נתונה בידי התרמוסטט בלבד ולא בידי האופה. חום האוויר מחולק באופן שווה בכל תא.

תנור אפייה ביתי

תנור אפייה ביתי מגיע בשני סוגים עיקריים:

  • "בילט אין" (built in) - תנור גומחה הנמצא בתוך הקיר ומשמש לאפייה או לגריל בלבד.
  • תנור משולב העומד על הקרקע ומשלב יכולת אפייה (או גריל) וגם כיריים.

תכונת ניקוי עצמי

חלק מתנורי האפייה היום הם בעלי תכונת ניקוי עצמי. ישנן שתי שיטות לניקוי עצמי – פירוליטי וקטליטי:

• פירוליטי – בשיטה זו התנור מתחמם לטמפרטורה של כ-500 מעלות צלזיוס למשך שעתיים-שלוש, ושורף את השומנים לאפר. דלת התנור ננעלת בתהליך הניקוי ובסיומו מנגבים את האפר שהצטבר בתחתית התנור.

• קטליטי – שיטה שבה שתי דפנות או יותר בתנור מצופות טפלון במרקם מיוחד, כך שהשומן שניתז במהלך הבישול נשרף מיד ולא נדבק. שיטה זו פחות יעילה לניקוי נתזים שמקורם בחלב, גבינות ומוצרי סוכר. בחלק מהתנורים דפנות הטפלון ניתנות להסרה לניקוי קל יותר. ניקוי קטליטי אינו כולל את רצפת תא האפייה.[1]

ראו גם

קישורים חיצוניים


Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0