אדית הרד

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
אדית הרד
לידה 5 במרץ 1965 (גיל: 59)
ענף מדעי ביולוגיה
מקום לימודים אוניברסיטת קיימברידג'
בן זוג וינסנט כולוט
מספר צאצאים 2

אדית הרד (Edith Heard; נולדה ב-5 במרץ 1965[1]) היא ביולוגית וגנטיקאית בריטית, שכיום מנהלת את המעבדה האירופאית לביולוגיה מולקולרית (EMBL) בגרמניה. מחקרה של הרד עוסק בעיקר בתחום האפיגנטיקה והשתקה של כרומוזום X בתאים בפרט[2]. במהלך הקריירה שלה הרד גילתה תגליות חשובות רבות לגבי כרומוזום X ובתחום האפיגנטיקה בכללותו[2]. בשנת 2011 זכתה בפרס השנתי של ה־Fondation pour la Recherche Médicale לכבוד תרומה יוצאת מן הכלל לידע הרפואי העולמי[2].

קורות חיים

ילדות ולימודים

אדית הרד נולדה בשנת 1965 בלונדון[3]. אביה ייחס חשיבות רבה יותר לתחומי המתמטיקה והפיזיקה ביחס לתחום הביולוגיה[4]. לכן לא הייתה בקיאה בתחום זה בתחילת לימודיה ובשנת 1983 החלה ללמוד לתואר ראשון בפיזיקה באוניברסיטת קיימברידג'[3]. בזמן לימודיה נחשפה לנושא הביולוגיה בצורה מעמיקה יותר ובתמיכת מוריה שזיהו את הכישרון שלה בתחום זה, החליטה לעבור ללימודי מדעי החיים. הרד סיימה בהצלחה את התואר והתחילה ללמוד לדוקטורט בקרן המחקר לסרטן בממלכה במאוחדת במהלך הדוקטורט שלה היא נחשפה לראשונה לאפיגנטיקה תחום בו עוסקת כיום.

עבודה מחקרית

במחקר הדוקטורטי שלה הרד חקרה על שכפול גן במסגרת מחקר על מחלת הסרטן[3]. לאחר מכן המשיכה להתמחות פוסט דוקטורט במכון פסטר שבצרפת[3]. לאחר שסיימה את התמחותה שם, הרד הצטרפה למרכז הלאומי למחקר מדעי בצרפת. בשנת 2001 הקימה מעבדה משלה במכון קירי שבפריז והתמנתה לראש יחידת הגנטיקה והביולוגיה ההתפתחותית של המכון[5]. בשנת 2012 קיבלה תואר פרופסור במוסד המחקר קולז' דה פרנס (Collège de France) והתחילה ללמד בו[5]. ב-2019 היא מונתה להיות המנהלת הכללית של המעבדה האירופאית לביולוגיה מולקולרית, תפקיד שהיא מחזיקה בו גם היום[5]. הרד חברה במועצה המדעית של ארגון הבריאות העולמי[6].

מחקר

הרד גילתה לראשונה את תחום האפיגנטיקה בזמן שחקרה על שכפול גנים, במהלך המחקר היא לא הצליחה לבצע פעולה שהתבססה על אפיגנטיקה והתחילה ללמוד יותר על התחום כתוצאה מכך[4]. כיום המחקר שלה מתמקד בעיקר בתחום זה בנוסף לגנטיקה וביולוגיה התפתחותית, היא מתמקדת בחקר ההשתקה של כרומוזום X. זהו תהליך שמתרחש אצל יונקות בהתפתחות המוקדמת, שבו אחד משני העותקים של כרומוזום X מושתק[5]. התהליך הזה בעל ערך בהתפתחות מכיוון שיש לנקבות שני כרומוזומי X, בעוד שלזכרים יש רק אחד[7]. לנושא זה חשיבות רבה בהבנת שלב ההתפתחות העוברית בתאי גזע ובמחקר הסרטן[8]. הרד רצתה לגלות מה בגוף גורם לתהליך הזה לקרות[7]. לצורך זה החלה לפתח שיטות חדשות בעלות חשיבות להדמיה של דנ"א ותהליכים גנטיים של התאים כדי שתוכל לראות מתי הכרומוזום מושתק[3]. במסגרת המחקר היא גילתה שכרומוזום X מושתק פעמיים בזמן ההתפתחות העוברית[9]. לתגלית הזאת הייתה חשיבות עצומה בחקר תאי הגזע והדגישה את הגמישות בהכוונת התאים לתפקידיהם[7].

פרסים

אחד הפרסים המשמעותיים שהרד זכתה בהם היה ה־Inserm Grand Prix[3]. היא זכתה בפרס בעקבות העבודה שלה באפיגנטיקה ובפרט המחקר שלה על ההשתקה של כרומוזום ה-X אצל יונקים בהתפתחות[10].

בנוסף זכתה הרד בפרסים הבאים:

  • פרס Fondation pour la Recherche Médicale לכבוד תרומה יוצאת מן הכלל לידע הרפואי העולמי[9].
  • פרס החברה האירופאית לגנטיקה אנושית[3]
  • פרס רנה ואנדרה דוקס[3]
  • שני פרסי ERC Advanced Investigator בשנים 2010 וב- 2015[8]
  • פרס L’Oreal - UNESCO for Women in Science בשנת 2020[8]

חיים אישיים

הרד נשואה לביולוג מולקולרי צרפתי בשם וינסנט כולוט. לזוג שני ילדים[4].

הערות שוליים

Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0