אורח חיים בריא

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

אורח חיים בריא הוא אורח חיים המקטין את הסיכויים לחלות במחלות מסוימות, ומעלה את תוחלת החיים.[1] אף על פי שהמושג מקובל ונפוץ, אין הסכמה מהו באמת אורח חיים בריא,[2] אם כי יש מספר מצומצם של אספקטים שקיימת הסכמה רחבה שהם חלק מאורח חיים בריא.

המחלות העיקריות לגביהן נטען כי אורח חיים בריא מקטין את הסיכוי לחלות בהן הן סוכרת והשמנת יתר, ובמיוחד השמנת יתר חולנית.[3] מחלות נוספות לגביהן נטען כי לאורח החיים יש השפעה על הסיכון לחלות בהן הן מחלות לב וכלי דם מסוימות, סוגים מסוימים של סרטן ומחלות כרוניות.

הפעולות הנכללות באורח חיים בריא נחלקות לפעולות אותן יש לבצע, ופעולות מהן יש להימנע.

תזונה

קיימת הסכמה נרחבת כי התזונה היא גורם חשוב באורח חיים בריא. עם זאת, מעטות מאוד הן התובנות שבקונצנזוס בתחום זה. ההסכמה העיקרית היא כי יש להמעיט ואף להימנע מצריכת סוכר בכלל, וסוכר לבן בפרט.[4] כן מוסכם באופן גורף כי צריכה של ויטמינים חיונית לקיום אורח חיים בריא. מעבר לאלו, כמעט כל המלצה בתחום התזונה נמצאת במחלוקת, בין אם מדובר בסוג המזון (פחמימות מול שומן, למשל), אופן הכנתו (בישול מול טיגון מול אכילה ללא עיבוד), הרגלי האכילה הנכונים (זמני ארוחות קבועים מול אכילה בהתאם לתחושת רעב), ועוד.

פעילות גופנית

Postscript-viewer-blue.svg ערך מורחב – פעילות גופנית

הנושא השני הכלול באורח חיים בריא הוא עיסוק בפעילות גופנית. קיימת הסכמה רחבה כי פעילות גופנית היא מרכיב חיוני באורח חיים בריא, אך היקף הפעילות המומלץ אינו מוסכם.

פעילות גופנית יכולה לתרום לשמירה על משקל גוף תקין, צפיפות עצם גבוהה, כוח שריר, גמישות, הפחתת סיכוני ניתוח, חיזוק המערכת החיסונית, הפחתת דיכאון ועוד. שרירים מתכווצים משחררים מספר חומרים המכונים מיוקינים התורמים להיווצרות רקמה חדשה, תיקון רקמה ולמספר פעולות אנטידלקתיות. כמו כן, פעילות גופנית מפחיתה את רמת הקורטיזול.

שינה

Postscript-viewer-blue.svg ערך מורחב – שינה

גם השינה היא חלק מאורח חיים בריא, הן במשך השינה והן באיכותה. אך גם בנושא זה, נחלקים גורמי הבריאות והמחקרים בהמלצותיהם בנוגע לשינה.

השינה חשובה להתפתחות ולתפקוד. תפקידיה של השינה אינם ברורים במלואם, אך החל משנות ה-80 של המאה ה-20 העלו מחקרים מתחומים שונים של מדעי המוח מספר תובנות:

  • השינה מסייעת בהפרשת חומרים חיוניים בגוף
  • איפוס ספי הגירוי - חלק מהמתווכים העצביים הקשורים בחשיבה ערנית יורדים בריכוזם בזמן שינה, כך שסף הגירוי של נוירונים במוח יכול להתאפס מחדש לרמה הרגילה. סבורים שזהו המקור לעצבנות המאפיינת חוסר שינה ולרמות הערנות ובהירות החשיבה שהמאפיינת אנשים שניעורו זה עתה.
  • בזמן השינה רדיקלים חופשיים המצטברים במוח מנוקים על ידי אנזימים מתאימים, ואף האנזימים עצמם שנפגעו במהלך הערנות מתחדשים. נמצא שחסך שינה קיצוני יכול לגרום למוות, והועלתה הסברה שהצטברות נזק תאי זה היא הסיבה.
  • שנת החלומות היא פועל יוצא של סידור עצמי של רשתות נוירוניות, בזמן הסידור מחדש של הקשרים הסינפטיים ניתוק מהמציאות הוא חיוני לשרידה.

מאידך, מחסור בשעות שינה אצל ילדים עלול לגרום לבעיות קוגניטיביות והתנהגותיות, להשמנה, להחלשה של המערכת החיסונית, לירידה בריכוז ובזמן התגובה ולבעיות בגדילה, ובכך להשפיע לרעה על בריאותם הגופנית והנפשית.

מניעת נזקים

חלק מאורח החיים הבריא הוא הימנעות מפעולות הגורמות נזק בריאותי, ונקיטת אמצעי הגנה נגד נזקים כאלה. בתחום זה, קיימות מספר הסכמות נרחבות:

פעילות פנאי

עיסוק בפעילות פנאי כחלק מאורח חיים בריא נועד לצמצם נזקים הנגרמים מלחץ נפשי. בתחום זה מעטות ההמלצות הספציפיות, אך המקובלות יותר הן שהייה בחיק הטבע, פעילות משותפת במשפחה ובחברת אנשים אחרים, ופעילות מאתגרת מחשבתית.

קידום אורח חיים בריא

אפל פארק תוכנן כך שיקדם אורח חיים בריא לעובדי חברת אפל

גופים רבים מנסים לקדם אורח חיים בריא,[5] החל מארגון האומות המאוחדות באמצעות מחקרים והמלצות של ארגון הבריאות העולמי, ממשלות ברחבי העולם באמצעות מסעות פרסום, חקיקה (לדוגמה חוק למניעת העישון במקומות ציבוריים והחשיפה לעישון) ומיסוי כבד על צריכה של חומרים מזיקים, ארגונים העוסקים בשירותי בריאות, חברות ביטוח על ידי הטבות בפרמיות על ביטוחי בריאות למקפידים על אורח חיים בריא, ואף מקומות תעסוקה המעודדים את עובדיהם לקיים אורח חיים בריא ואף מספקים אמצעים לצורך כך (כגון ארוחות בריאות וחדר כושר במקום העבודה)

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא אורח חיים בריא בוויקישיתוף

הערות שוליים

  1. ^ מאמר מערכת ‏, כמה שנים יוסיף לנו אורח חיים בריא, ומה תהיה האיכות שלהן?, באתר וואלה!‏, 14 בינואר 2020
  2. ^ אורח חיים בריא באתר בטיפולנט
  3. ^ הצעת חוק אורח חיים בריא, התשע"ב-2011
  4. ^ אורח חיים בריא: 6 מרכיבים באתר "כמוני - חברים לבריאות"
  5. ^ Health promotion בויקיפדיה האנגלית
Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0