אנעים זמירות (ניגון)

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

אנעים זמירות הוא ניגון דבקות מניגוני חב"ד, אחד הניגונים שלימד הרבי מלובביץ'. הניגון נפוץ גם מחוץ לחסידות חב"ד, מושר בקהילות שונות וזכה לביצועים רבים.

רקע

מילות הניגון הם משיר הכבוד, המתפרש שגם לאחר שאדם עוזב את הקדושה הוא צריך להיות קשור לקדושה, לאלקות.

אַנְעִים זְמִירוֹת וְשִׁירִים אֶאֱרֹג, כִּי אֵלֶיךָ נַפְשִׁי תַעֲרֹג, נַפְשִׁי חָמְדָה בְּצֵל יָדֶךָ, לָדַעַת כָּל רָז סוֹדֶךָ

שיר הכבוד

הרבי מלובביץ' לימד את הניגון בשמחת תורה ה'תשכ"ב (1961) מאז הניגון היה מושר בחצרו רבות[1]. תפילת שיר הכבוד לא נכללה בסידור אדמו"ר הזקן ולפיכך אינה נאמרת בחב"ד, אך הניגון מושר בעת התוועדות ובהזדמנויות נוספות. קודם שלימד הרב שניאורסון את הניגון, היו חסידים בודדים מהעיר ניקולייב שהכירו את הניגון[2].

לדברי הרב שניאורסון, מאחורי הניגון עומד סיפור, על חסיד פולני ששר אותו במהלך יום הכיפורים בבית הכנסת של העיירה; בעת שחש תחושה עילאית ולא הרגיש בסביבתו, עד ששכח לשבור את הצום בצאתו. במוצאי יום כיפור נכנסו אנשי הקהילה לבית הכנסת ומצאו את האיש ועודנו שר את הניגון בדבקות.

בהזדמנות אחרת סיפר[2] את הרקע לכך, אשר אותו אדם עשה מעשה אצילי כשתרם את רוב רכושו לאישה ענייה שבעלה שקע בחובות לפריץ. לאחר שתרם את הסכום הוא נאלץ למכור את ביתו ונכסיו, ותוך מספר שבועות נפטר האדם שפדה. אותו אדם התגלה בחלומו כצדיק נסתר והבטיח לו כי הוא ישוב לעשירותו, אך התורם ביקש לותר על העשירות לטובת הרגשת גן עדן ביום הכיפורים. כאשר הוא חש את התחושה העילאית, הושר על ידו ניגון זה. יש אומרים[2] כי השיר הולחן על ידי המלחין החב"די אברהם חריטונוב, וממנו הגיע לאותו חסיד פולין.

הניגון מופיע בספר הניגונים - חב"ד (מספר רכ"ג).

ביצועים

ב-1969 הופיע השיר באלבומו של יהורם גאון "שירי שבת"[3], ב-1995 הופיע באלבום "ניגוני הרבי" של אבי פיאמנטה[4]. ב-2002, באלבום "אבינו מלכנו" של אברהם פריד[5]. ב-2008, באלבום "קול דודי" בעיבוד לפסנתר של ישראל אדלסון. ב-2011, באלבום "עתיקא קדישא" של יצחק מאיר, ובאלבום "כיסופים" של מרדכי בן-דוד[6]. ב-2012, באלבום "אנעים זמירות" של בריו חקשור, ב-2013 באלבום "ניגון ומזמור" של גד אלבז. ב-2015 באלבום צמאה בדואט של אברהם פריד ושולי רנד[7]. ב-2019 הופיע השיר באלבום היו זמנים 2 של יעקב שוואקי, באלבום לחיים טיש - שבת קודש, באלבום "ניגוני חב"ד" 3 של ניח"ח[8] ועוד.

השיר בוצע במהלך השנים גם על ידי האחים פורטנוי, אבי פיאמנטה[9], יוני שלמה[10], דניאל זמיר[11], מוטי שטיינמץ, מנדי ג'רופי[12], המדרגות[13] בני פרידמן[14], עמיר בניון עם תזמורת ירושלים מזרח ומערב[15], נתן גושן[16], מתי קובלר[17] ואחרים. כמו כן, בשיר "מנורה" של חיים ישראל שחובר לכבוד הרבי מלובביץ', משולב הניגון כשיר רקע; וכן בשיר "אנעים זמירות" בדואט של חיים ישראל ושלומי שבת, משולבים קטעים מהניגון.

אליהו סורקין שר את הניגון לרב יוסף שלום אלישיב קודם פטירתו ונכדו של הרב העיד שסבו מאוד חיבב את הניגון[18].

ראו גם

קישורים חיצוניים

הערות שוליים

Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0