בית הכנסת הישן בראש פינה

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
בית הכנסת הישן בראש פינה
תמונה של בית הכנסת מבחוץ
תמונה של בית הכנסת מבחוץ
הקמה ובנייה
תקופת הבנייה 1885–הווה (כ־139 שנים)

בית הכנסת הישן בראש פינה נוסד בשנת 1885 על ידי מתיישבים מהעלייה הראשונה, ננטש בשנות החמישים של המאה העשרים ושופץ ושומר יחד עם שאר השכונה בשנות התשעים.

היסטוריה

ב-1875 רכש אליעזר רוקח מצפת, יחד עם אחדים מחבריו בני היישוב הישן, מחצית מאדמות הכפר הערבי ג'עוני, ששכן למרגלות צפת בסמוך לדרך צפת-טבריה, וב-1878 התיישבה במקום קבוצה של משפחות יהודיות מצפת. לאחר ביקורו של משה מונטיפיורי בארץ ב-1875 חלה התעוררות לצורת התיישבות יצרנית יותר. ב-1878 רכשה חבורה של 30 משפחות מבני צפת, מחצית מאדמות הכפר הערבי ג'עוני, כפר ששכן מזרחית לצפת.

לאחר שלא צלחה ההתיישבות של תושבי צפת הם מכרו את אדמותיהם לקבוצת המתיישבים החדשה שהגיעה ממוינשט שברומניה בשנת 1882 וחידשה את המושבה ואף שינתה את שמה ל'ראש פינה'.

חלק מציורי תקרה המשומרים בבית הכנסת

בית הכנסת הוקם על מקום שכונה בפי הערבים - "כניס אל יהוד" שבו על פי ההשערה עמד בית כנסת קדום.

בשנת 1885 הורחב בית הכנסת כחלק מבניית מבני ציבור ובתים פרטיים בסיוע הברון רוטשילד לאחר שנים בהם השלטון העות'מאני הערים קשיים על בניית בתים בשכונה. מתחת בית הכנסת בנה הברון בית מרחץ ומקווה לרווחת תושבי השכונה.

בית הכנסת נבנה כבית כנסת אשכנזי, כך למשל סידור הספסלים משני צידי הבימה וגגו העשוי רעפים.

תקרת בית הכנסת עשויה בצורת כיפה ונושאת עימה סיפור - לפני שהגיעו המתיישבים הרומנים הראשונים לראש פינה, שלח להם הרב דוד שו"ב שהיה נציגם בארץ לאחר שהגיע ביום שלג סוער ש"ישנם מים רבים בראש פינה" כשהוא מתכוון לנחל ראש פינה הקטן שבאותה העת סער בהתאם למזג האוויר. הקבוצה הבינה בטעות שהמים גדולים דים כדי להשיט בהן סירות דיג ושלחו את נגר הקבוצה, עקיבא דרקסלר, ללמוד בניית אוניות. לאחר שהגיעו לארץ הבינו את טעותם והשתמשו בסירות הדיג כדי לבנות את תקרת בית הכנסת בצורת כיפה.

בית הכנסת במבט מבפנים. רוב הריהוט מקורי ומשומר.

הנגר דרקסלר היה גם זה שבנה את רהיטיו המקוריים של בית הכנסת.

הכותל שאליו התפללו בבית הכנסת היה כותל דרום - לכיוון ירושלים, ובכותל המזרח ישבו פקידי הברון ונשותיהם על במה מוגבהת.

כיום

בשנות החמישים ננטשה השכונה לאט ותושביה עברו לבתים המרווחים יותר בעיר התחתית. בית הכנסת גם הוא ננטש ועמד שומם שנים רבות. בשנות התשעים עבר תהליך שיקום ושיפוץ יחד עם שאר השכונה מסביבו. פעולות השיקום והשחזור, שימרו את אופיו המיוחד של המקום על תקרתו העגולה, ציורי הקיר ורהיטיו המקוריים רובם מימי העלייה הראשונה, הציורים האותנטיים משנת 1887 עברו שחזור ארבע פעמים.

כיום בית הכנסת פעיל ומתקיימות בו תפילות בשבתות וימי חול.

קישורים חיצוניים

Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0