ג'בוטיקבה

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
קריאת טבלת מיוןג'בוטיקבה
Jabuticaba fruto.jpg
מיון מדעי
על־ממלכה: צומח

ג'בוטיקבה (או ז'בוצ'יקבה בהגייה פורטוגזית) הוא הפרי של עץ הג'בוטיקביירה (שם מדעי: Plinia cauliflora) המכונה גם עץ הענבים הברזילאי. הפרי בעל קליפה סגולה-שחורה ובשרו לבנבן. הוא צומח ישירות על גזע העץ. הפירות נאכלים כשהם טריים או משמשים לייצור ריבה, קונפיטורה, מיצים ואף יין[1]. העץ, ממשפחת ההדסיים, נפוץ במדינות ריאו דה ז'ניירו, מינאס ג'ראיס, גויאס, וסאו פאולו שבברזיל[2]. זנים קרובים צומחים ברחבי ברזיל[3], ארגנטינה, פרגוואי, פרו ובוליביה.

מקור השם

השם ג'בוטיקבה נגזר מהמילה הטופית ג'בוטי (צב יבשה) + קבה (מקום), ומשמעותו "המקום בו מצויים הצבים"[4]. פרשנות אחרת לשם היא: "כעין שומן הצב", בהתייחס למראה בשר הפרי[5][6]. שמו הגוארני של הפרי הוא איוופורו [7], ומורכב מ"איווא" שפרושו פרי, והמילה האונומטופית "פורו", הנגזרת מ"פורורו", שבאה לתאר את הצליל שנשמע כאשר הפרי נגרס בין השיניים[8].

תיאור

גזע עץ הג'בוטיקביירה ופריו
עלי עץ מסוג פליניה קוליפלורה

הצמח

עץ הג'בוטיקביירה הוא עץ ירוק-עד בעל צמיחה איטית, וללא גיזום עשוי להתנשא לגובה 15 מטרים. העלים הצעירים הם בצבע וורוד-סלמון, והופכים ירוקים במהלך התבגרותם[9].

העץ נוטה להעדיף אדמה לחה בעלת חומציות קלה. עם זאת, הוא מגלה יכולת הסתגלות רחבה, וצומח אף באדמה מלחה כגון חול ים, כל עוד הוא מקבל טיפול והשקיה מתאימים.

פרחי העץ הם בצבע לבן והם צומחים ישירות על הגזע באופן קוליפלורי (אנ')[10].  באיזור גידולו הטבעי עצי ג'בוטיקביירה עשויים ללבלב כחמש או שש פעמים במשך השנה. בתור צמחים טרופיים הם מסוגלים לעמוד בתנאי קרה קלה וקצרה, אך לא בטמפרטורה נמוכה ממינוס שלוש מעלות צלזיוס[5].  

לעץ מערכת שורשים סיבית ודחוסה, המאפשרת את גידולו אף בתנאי עציץ, ואת העתקתו ושתילתו[11].

הפרי

הפרי הינו ענבה בעלת מעטפת עבה וקוטרו הממוצע נע בין 3-4 ס"מ. במידת מה הוא מזכיר במראהו ענבי גפן מזנים "מחליקים" (כלומר שהפרי נפרד מהקליפה בקלות). הקליפה הסגולה העבה והעפיצה עוטפת את בשר הפרי הלבנבן (או הוורוד הבהיר) שהוא בעל מרקם קרישי ומראה שקפקף.  

בבשר הפרי טמונים ארבעה חרצנים שצורתם משתנה בהתאם לזן[12].  

זירעוני הג'בוטיקבה נחשבים רקלקטרנטיים (אנ'), ובטמפרטורת החדר הם יאבדו את יכולת הנביטה בתוך עשרה ימים[13].

בברזיל פירותיהם של מספר מינים קרובים, כולל פירות ה-Myrciaria tenella וה-Plinia peruviana, חולקים שם כללי אחד[14].

טעמו

בשר הפרי מתוק ומזכיר מעט את טעמם ומרקמם של ענבים או ליצ'י. לקליפה חמצמצות יבשושית וטעם שמשתנה מיום ליום במהלך הבשלתו הקצרה של הפרי (שהופכת במהירות לתסיסה). יש משווים אותו לענבי מוסקאדין (אנ')[11] וביפן טעם הג'בוטיקבה תואר כדומה לענבי הקיאוהו (אנ') המקומיים[15].

ניתן לאכול את הפרי עם או בלי קליפתו העשירה בטאנינים, נוגדי חמצון ופוליפנולים (אנ')[16], אך נדרשת מיומנות מה בכדי להסיר את קליפתו ללא פיצוץ פנים הפרי והתזתו לכיוון בלתי צפוי[17].

ברכתו

בשונה מפירות רגילים שצומחים מענפי האילן, פירות אלו צומחים נמוך יחסית ועל גב הגזע בלבד. עם זאת, ברכתו היא בורא פרי העץ, בדומה לכל פרי עץ אחר[18].

גידול

גידול הג'בוטיקבה החל בברזיל מאז התקופה הפרה-קולומביאנית. כיום הינו יבול תעשייתי במרכז ובדרום המדינה[19].

גידול מסחרי של הפרי באזורי חצי הכדור הצפוני מוגבל בעיקר עקב הגידול האיטי וחיי המדף הקצרים של התוצר בשל תנאי הטמפרטורה הנדרשים[13].

צמחים מורכבים עשויים לתת פרי בתוך חמש שנים, לעומת עצים שגודלו מזרעים שעשויים להניב פירות אחרי עשר ואף עשרים שנה[20].

עצי ג'בוטיקביירה גמישים יחסית באשר לתנאי הגידול השונים, מחול ועד אדמה עילית עשירה. הם פחות סובלניים לאדמות מליחות או לנתזי ים מלוחים[21]. הם מסוגלים לסבול בצורת מתונה, אם כי תתכן ירידה בתפוקה ותידרש השקיה במקרים של בצורת קשה או ממושכת [14].

העצים פגיעים במיוחד לחלודה (מחלת צומח), Austropuccinia psidii [22],  בעיקר כאשר העץ מלבלב בתקופה של גשמים כבדים.

גורמי מחלה חשובים אחרים שעשויים לפגוע בג'בוטיקביירה הם קאנקר (אנ') (Colletotrichum gloeosporioides), דאייבאק (אנ') (אנ'), ורקב פירות (אנ')[23].

שימושים

בונסאי ג'בוטיקבה

קולינארי

הפירות שכיחים ביותר בשווקי ברזיל ונאכלים לרוב כשהם טריים[24]. הפירות עשויים להחל בתהליך תסיסה כ3-4 ימים מהקטיף, ולכן נעשה בהם שימוש נרחב בייצור ריבה, מלית, יינות חזקים ומשקאות חריפים[19]. עקב חיי המדף הקצרים פירות ג'בוטיקבה טריים מהווים מצרך נדיר בשווקים שמחוץ לתחומי אזורי הגידול.

בונסאי

צמיחתו האיטית של העץ וגודלו המיזערי בטרם בגר הובילו לפופולאריותו של הג'בוטיקביירה כבונסאי וכשיח עציץ דקורטיבי באיזורים בעלי אקלים מתאים[25]. בונסאי הג'בוטיקבה נמצא בשמוש נרחב בטיוואן ובמקומות שונים באיזור הים הקריבי.  

משמעות תרבותית

עץ הג'בוטיקביירה מופיע כמטען בדגלה הרשמי של קונטגם (אנ'), מינאס ג'ראיס, ברזיל[26].  

בפוליטיקה הברזילאית (ובאופן פחות שגרתי גם בשיחת היומיום), המונח "ג'בוטיקבה" הוא סלנג שמתאר בין השאר מצב פוליטי או משפטי שנחשב אבסורדי, מוזר, בלתי רגיל, ומסובך כל כך שתיתכן לכאורה במציאות אך ורק במקום כדוגמת ברזיל. הביטוי מבוסס על אמונה רווחת הטוענת כי עץ הג'בוטיקבה מסוגל לצמוח אך ורק בברזיל[27][28].  

זנים קרובים

קיימים מספר זנים דומים של צמחים ממשפחת ההדסיים אשר נותנים פרי הידוע בשם הכוללני ג'בוטיקבה.

  • ג'בוטיקבה צהובה (אנ') (jabuticaba amarela)
  • ג'בוטיקבה רכה (אנ') (jabuticaba macia)
  • ג'בוטיקבת המלך (אנ') (jabuticaba coroada)
  • ג'בוטיקבה גדולה (אנ') (jabuticaba graúda)
  • ג'בוטיקבה יערונית (אנ') (jabuticabinha da mata)
  • ג'בוטיקבה חמוצה (אנ') (jabuticaba azeda)
  • ג'בוטיקבה קצרת עוקץ (אנ') (jabuticaba cabinho)
  • ג'בוטיקבה לבנה (אנ') (jabuticaba branca)
  • ג'בוטיקבת האשכול (אנ') (jabuticaba de cacho)
  • ג'בוטיקבת הצלב השעירה או "גרימאל" בארה"ב (אנ') (jabuticaba peluda de cruz).

קישורים נוספים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא Plinia cauliflora בוויקישיתוף

הערות שוליים

  1. ^ "Marianna shares Brazilian treegrape jam recipe". Bundaberg Now. 23 באוגוסט 2020. נבדק ב-3 בינואר 2021. {{cite web}}: (עזרה)
  2. ^ "Brazilian grapetree". Eden Project. נבדק ב-15 בנובמבר 2020. {{cite web}}: (עזרה)
  3. ^ Pimentel Gomes (1973). Fruticultura brasileira (בBrazilian Portuguese). Nobel. pp. 263–368. ISBN 9788521301264.
  4. ^ Rodrigues, Sueli; de Oliveira Silva, Ebenezer (5 בינואר 2018). Exotic Fruits Reference Guide. Academic Press. p. 237. ISBN 9780128031537. {{cite book}}: (עזרה)
  5. ^ 5.0 5.1 "Plinia cauliflora". Missouri Botanical Garden. נבדק ב-3 בינואר 2021. {{cite web}}: (עזרה)
  6. ^ Love, Ken; Paull, Robert E. (ביוני 2011). "Jaboticaba" (PDF). University of Hawaiʻi at Mānoa College of Tropical Agriculture and Human Resources. {{cite web}}: (עזרה)
  7. ^ Goodwin Gómez, Gale; van der Voort, Hein, eds. (17 באפריל 2014). Reduplication in Indigenous Languages of South America. Brill's Studies in the Indigenous Languages of the Americas. Vol. 7. Brill. p. 22974. ISBN 978-90-04-27241-5. {{cite book}}: (עזרה)
  8. ^ "Yvapurũ, guapuru, jabuticaba". jungledragon.com. נבדק ב-3 בינואר 2021. {{cite web}}: (עזרה)
  9. ^ Marchiori, Jose Newton Cardosa; Sobral, Marcos (1997). Dendrologia das angiospermas: Myrtales (בפורטוגזית). Federal University of Santa Maria. p. 304. ISBN 9788573910094.
  10. ^ Brown, Stephen H. "Myrciaria cauliflora: Jaboticaba; Brazilian grapetree; jabuticaba; ybapuru" (pdf). deerfield-beach.com. University of Florida Institute of Food and Agricultural Sciences. נבדק ב-3 בינואר 2021. {{cite web}}: (עזרה)
  11. ^ 11.0 11.1 Margaret Barwick (2004). Tropical & Subtropical Trees: An Encyclopaedia. Timber Press. p. 290. ISBN 978-0881926613.
  12. ^ Boning, Charles (2006). Florida's Best Fruiting Plants: Native and Exotic Trees, Shrubs and Vines. Sarasota, Florida: Pineapple Press, Inc. p. 104.
  13. ^ 13.0 13.1 Antonio Alberto da Silva1, José; Henrique de Almeida Teixeira, Gustavo; Baldo Geraldo Martins, Antonio; Citadin, Idemir; Wagner Júnior, Américo; Andrigo Danner, Moeses (1 ביולי 2019). "Advances in the propagation of Jabuticaba tree". Revista Brasileira de Fruticultura. 41 (3). doi:10.1590/0100-29452019024. {{cite journal}}: (עזרה)
  14. ^ 14.0 14.1 Duarte, Odilo; Paull, Robert (2015). Exotic Fruits and Nuts of the New World. CABI. p. 51. ISBN 9781780645056.
  15. ^ Baseel, Casey (20 בדצמבר 2013). "Are these grapes growing on a tree trunk? Nope! They're Jabuticaba, the otherworldly fruit with an awesome name". Sora News 24. נבדק ב-3 בינואר 2021. {{cite web}}: (עזרה)
  16. ^ https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34771107/
  17. ^ https://www.atlasobscura.com/foods/jaboticaba
  18. ^ שמואל יוסף שטיצברג, שערי הברכה <מהדורה חדשה>, עמ' תרס"ג, באתר אוצר החכמה (צפייה מוגבלת למנויים).
  19. ^ 19.0 19.1 Hernández Bermejo, J. Esteban; León, J. (1994). Neglected crops: 1492 from a different perspective. Food and Agriculture Organization of the United Nations. p. 229. ISBN 9789251032176.
  20. ^ Suívie (10 בנובמבר 2020). "What are jabuticaba berries? Six things you need to know". נבדק ב-3 בינואר 2021. {{cite web}}: (עזרה)
  21. ^ Van Atta, Marian (2002). Exotic Foods A Kitchen and Garden Guide. Pineapple Press. p. 78. ISBN 9781561642151.
  22. ^ "Spots on Fruit and Flowers". University of Hawaiʻi at Mānoa College of Tropical Agriculture and Human Resources. נבדק ב-4 בינואר 2021. {{cite web}}: (עזרה)
  23. ^ de Almeida Teixeira, G.H.; Berlingieri Durigan, M.F.; Durigan, J.F. (2011). "11 - Jaboticaba (Myrciaria cauliflora (Mart.) O.Berg. [Myrtaceae])". Postharvest Biology and Technology of Tropical and Subtropical Fruits: Cocona to Mango. Woodhead Publishing Series in Food Science, Technology and Nutrition. Woodhead Publishing Series in Food Science, Technology and Nutrition. pp. 246–274. doi:10.1533/9780857092885.246. ISBN 9781845697358.
  24. ^ Janick, Jules; Paull, Robert E., eds. (2008). The Encyclopedia of Fruit & Nuts. CABI. p. 536. ISBN 9780851996387.
  25. ^ Lim, T.K. (9 בפברואר 2012). Edible Medicinal And Non Medicinal Plants: Volume 3, Fruits. Springer Netherlands. p. 669. ISBN 9789400725348. {{cite book}}: (עזרה)
  26. ^ Brazilian Flags (אורכב 01.10.2007 בארכיון Wayback Machine)
  27. ^ "A jabuticaba e os vira-latas nacionais". Valor Econômico. 2012-10-22. "Existe só no Brasil e não é jabuticaba? Não presta". Poucos ditados concentram tão bem, em mensagem tão convincente, uma ideia tão equivocada. Translation: "Does it exist only in Brazil and is it not a jabuticaba? It is no good." Too few sayings sum up so well, in as convenient a message, such a wrong idea.
  28. ^ "Jabuticaba Política". Istoé. 2013-05-15.
Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה האנגלית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0