גשר הידידות ג'יורג'יו-רוסה

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

שגיאת לואה ביחידה יחידה:תבנית_מידע בשורה 261: תבנית מבנה הנדסי ריקה. גשר הידידות ג'יורג'יו-רוסהרומנית: Podul Prieteniei Giurgiu-Ruse, בבולגרית: Мост на дружбата) הוא גשר פלדה מעל נהר הדנובה, החוצה את הגבול שבין מרומניה ובין בולגריה ומחבר את העיר הרומנית ג'יורג'יו עם העיר הבולגרית רוסה ומאפשר מעליו תנועת רכבות וכלי רכב.

עם הופעת מסילות הברזל באזור הורגש הצורך בגשר מעל הדנובה, שיחבר את מסילות הברזל של בולגריה עם מסילות הברזל של רומניה ומשם למרכז ומערב אירופה. בשנים 1866 - 1869 הנושא הוצע על ידי האנגלי John Trevor Barkley, אך בגלל חוסר היציבות הפוליטית לא מומש. שנתיים מאוחר יותר, ב-1871, לאחר בניית מסילת הרכבת בין קונסטנטינופול ובין אדריאנופול, הנושא הועלה מחדש בעיקר משום אינטרסים אנגליים, אך שוב לא מומש, הפעם בגלל מלחמת צרפת - גרמניה והיחסים המתוחים בין האימפריה העות'מאנית ובין האימפריה הרוסית.

ב-1898 הפרלמנט הרומני חתם על הסכם לבניית גשר לרכבת מעל הדנובה, אך גם הסכם זה לא מומש, הפעם בגלל המשבר הפיננסי של 1900. הפיתוח הכלכלי המואץ של בולגריה בתחילת המאה ה-20 חיפש מסילות יצוא למרכז וצפון אירופה, אך משברים פוליטיים וכלכליים דוגמת מלחמת החזיר מנעו את בניית הגשר. בהמשך פרצו מלחמות, מלחמת הבלקן הראשונה, מלחמת הבלקן השנייה ומלחמת העולם הראשונה.

ב-10 באוקטובר 1942, בעיצומה של מלחמת העולם השנייה, רומניה ובולגריה, שתי בנות ברית של גרמניה הנאצית, בהמרצת הגרמנים, חתמו על הסכם להקמת גשר על הדנובה, שיבנה על ידי חברת פרידריך קרופ AG הגרמנית. אחרי הפיכת 23 באוגוסט 1944 ברומניה ושינוי הבריתות נזנח הפרויקט.

ב-30 ביוני 1951 חתמו רומניה ובולגריה על הסכם לבניית הגשר. הגשר נבנה בהנהגת ברית המועצות ובסיוע של צ'כוסלובקיה, פולין והונגריה, שסיפקו לוחות ברזל, מסילות ברזל, בטון מזוין, מכשור חשמלי ועוד. הגשר הוקם במרחק קילומטר אחד מג'יורג'יו ו-4 קילומטרים מרוסה ובמרחק 489 קילומטרים מהשפך לים השחור. בניית הגשר נמשכה יותר משנתיים ותחילת השימוש בו הייתה ב-20 ביוני 1954.

בעת חנוכתו זה היה הגשר המשולב, לרכבת ולכלי רכב, הגדול ביותר באירופה[1]

מראה הגשר ממעלה הנהר

קישורים חיצוניים

הערות שוליים

Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0