המכלול:התמודדות עם טרולים

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
ונדליזם

טרולים באינטרנט הם אנשים שמחבלים באתרי תוכן. גם המכלול מותקף לעיתים על ידי טרולים, וחשוב לגבש מדיניות אחידה באשר לדרכי ההתמודדות עמם.

מיהם הטרולים?

טרולים מחבלים באתרי תוכן בשיטות שונות. בפורומים מתרכזים הטרולים בחרחור ריב ומדון. במכלול הדבר מתבטא בהכנסת תוכן שגוי, שנוי במחלוקת, מתלהם או סתם מעצבן. ההתמודדות עם הטרולים קשה ואף כפוית טובה, בפרט בסגנון הפתוח והחופשי שבו מתנהל המכלול.

מאפיין מובהק של טרולים הוא נחישותם: טרולים מנסים שוב ושוב להשחית את המכלול, בעוד המשחיתים המצויים נעלמים לאחר ניסיונות מעטים. מובן מכך שמשחיתים יוכרזו כטרולים רק לאחר שקיבלו אזהרה ברורה שהתנהגותם אינה רצויה. כיוון שפעולתם של טרולים נמשכת זמן רב, סביר שתיווצר הסכמה בין מכלולאים אחדים על עובדת היותם טרולים. בכל מקרה אין להכריז עצמאית על היותם של משתמשים מסויימים טרולים משום שלהכרזה כזו יש משמעות מרחיקת לכת, ולכן רק הקהילה או מפעילי מערכת רשאים לצאת בהחלטה כזאת.

למה הם עושים את זה?

טרולים לא מגיעים לאתרי תוכן כדי לתרום להם תרומה חיובית. מטרתם היא ליצור אינטראקציה עם חברי הקהילה בדרך של ריב ומדון. הם משיגים זאת על ידי הפרובוקטיביות שבעריכותיהם לשיח הכללי. כל אותן תגובות זועמות שהטרולים מצליחים לחלץ מחברי הקהילה הן הדלק שמניע אותם. פסיכולוגים עשויים לטעון שההתנהגות הטרולית היא תחליף להתנהגות חברתית נורמטיבית של אנשים שאינם מסוגלים לאינטראקציה חברתית נורמלית, אבל אנו נסתפק בהגדרה האומרת ש"טרולים לא יודעים לשחק עם אחרים כראוי".

אז מה אפשר לעשות?

חסימת טרולים עקשנים במיוחד לא תמיד עובדת, שכן הם יכולים להשתמש בשירותים שונים כדי להחליף כתובת IP, או לחלופין לפתוח חשבון משתמש אחר חשבון משתמש וכך הלאה. טרולים מתוחכמים גם ייצרו מספר ערכים לגיטימיים כדי לטעון שאינם טרולים, ואז יאחזו בהם כתירוץ כמו טובע בקש.

אל תאכילו את הטרול

ההנחה היא שהדרך הטובה להתמודד עם טרולים היא מדיניות של "אין דיאלוג". ברגע שמתברר שמדובר בטרול או טרולית אין לפתוח בדיאלוג עמם, לעודדם לשפר דרכיהם, או לכתוב להם תגובות נזעמות. לכן אין טעם להיכנס למלחמת עריכה עם טרולים ולמחוק כל ערך שהכניסו דקה לאחר שהוסף, כי סביר להניח שאותם טרולים עדיין בסביבה ויבחינו שהערך שלהם נמחק, ומיד יעלו אותו לאתר שוב. על כן, עדיף להמתין שעה-שעתיים כדי שהם יאבדו עניין (שכן כבר קבענו שהם בעצם מחכים לאותה "אינטראקציה" - מחיקת הערך, רק כדי לשאול בדף השיחה און "למה מחקתם? אתם דיקטטורים!") ורק אז למחוק את העריכות שלהם. את השחזור רצוי להשאיר למפעילי מערכת שיכולים לשחזר את העריכות בלי שהן (והשחזורים) יופיעו בדף השינויים האחרונים (המכלול:הנחיות למפעילי מערכת#שחזור מהיר). בדרך פעולה כזו אנו משיגים שתי מטרות: ראשית, הטרולים לא זוכים באותה תשומת לב שממנה הם ניזונים; שנית, נחסך זמנם של המכלולאים, שלא מבזבזים את זמנם על מלחמת עריכה.

אם מדובר על טרול שחוזר ומייצר ערכים שהוחלט למחוק, כדאי לזכור שניתן להוסיף לרשימת מעקב גם דפים שאינם קיימים, ובאופן זה לקבל מיד הודעה ברשימת המעקב ברגע שהדף מוקם.

מתי בכל זאת יש לנקוט פעולה מיידית?

דרך הפעולה לעיל תקפה במקרה של הוספת ערכים שאינה בולטת מדי אך אינה תקפה במקרים של השחתה נראית לעין. במקרה שבו טרול מחליף את התמונה של הערך המומלץ בתמונה לא צנועה למשל, אין ברירה אלא לטפל מיידית בהשחתה, גם במחיר של מלחמת עריכה, ולהשתמש בכל הכלים העומדים לרשות המכלולאים ומפעילי המערכת.

מה עושים עם עריכות לגיטימיות של טרולים?

גם שעון עומד מראה את השעה הנכונה פעמיים ביום וגם טרולים עשויים לתרום עריכה לגיטימית למכלול. לעיתים, על מנת להתקבל לאתר הנתון להתקפתם, טרולים כותבים דברים לגיטימיים. לדוגמה במכלול, טרולים עשויים לכתוב ערך לגיטימי על צרפת. הרי ברור שערך על צרפת נחוץ, אך עם זאת, מטעמים עקרוניים, אין לקבל את עריכתם ויש לשכתב מהיסוד את הערך שכתבו - ברגע שיסתלקו, כי הנזק שבקבלתו עולה לאין שיעור על התועלת. לכן, הערך קודם כל יימחק או ישוחזר, ורק אז ניתן יהיה להעלות את העריכה.

ערכים גבוליים

לעיתים הטרולים מעלים ערך גבולי, שחלק מהמכלולאים סבורים שיש לו מקום במכלול. במקרה כזה אפשר לנסות ולהוציא את העוקץ מעריכתם של הטרולים על ידי כתיבה נייטרלית ויבשה של הערך, שתגמד את הפרובוקטיביות שבו, מה שעשוי אף הוא להקטין את עניינם של הטרולים בערך כהתרסה.

ראו גם