יארלסברג

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
יארלסברג
Jarlsberg cheese.jpg
מאכלים
סוג גבינה
מוצא נורווגיהנורווגיה נורווגיה
גבינות
סוג חלב פרות

יארלסברגנורווגית: Jarlsberg) היא גבינה חצי קשה מחלב פרות שמקורה בנורווגיה.

גבינת יארלסברג היא גבינה שצבעה צהוב ועטופה בקליפת שעווה צהובה גם כן. טעמה עדין, נקי ועשיר, מעט מתוק ואגוזי. הגבינה משמשת לאכילה ולבישול. היא מיושנת שנה אחת לפחות ומאופיינת בחורים בינוניים עד גדולים שמקורם בפעילות הבקטריה Propionibacterium freudenreichii. מיוצרת בדרך כלל בגלגל של כ-10 קילוגרם שקוטרו 33 סנטימטר וגובהו כ-10 סנטימטר.

באמצע המאה ה-19 החל חוואי בשם אנדרס לארסן באקה לייצר גבינה בכפר וול שבמחוז יארלסברג ולארוויקס (היום וסטפולד), כ-80 קילומטרים מדרום לאוסלו. הגבינה שייצר הייתה דומה מאוד לאמנטל, אותה הביאו לאזור יצרנים שווייצרים בין 18301840. גבינה זו תועדה לראשונה בדוח השנתי של מחוז יארלסברג ולארוויק בשנת 1855. לאחר כמה שנים הגבינה נעלמה מן השוק.

גבינת יארלסברג מודרנית פותחה בשנת 1956 על ידי אולה מרטין יסטגארד מהמכון לחלב באוניברסיטה החקלאית של נורווגיה (היום האוניברסיטה למדעי החיים). המתכון פותח על בסיס נוסחה של יצרני גבינה שווייצריים שהגיעו לנורווגיה באותה תקופה.

"יארלסברג" הוא סימן מסחר רשום של חברת טינה (Tine), יצרנית מוצרי החלב הגדול בנורווגיה, מאז שנת 1972. נוסחת הייצור היא סוד מסחרי. טינה היא גם יצרנית היארלסברג הגדולה בעולם, וגבינה זו מהווה 80% מהייצוא שלה. לטינה חברות בת (בארצות הברית, הממלכה המאוחדת ועוד) הפועלות בשם נורסלנד (Norseland) ומייצרות יארלסברג. הגבינה מיוצרת גם על ידי חברת Alpine Cheese באוהיו שבארצות הברית ועל ידי חברת Dairygold באירלנד, על פי רישיונות מטינה.

ראו גם

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא יארלסברג בוויקישיתוף
Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0