כריסטר פטרסון

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
כריסטר פטרסון
Svenska syndabockar.jpg
גרפיטי בסטוקהולם עם דמותו של פטרסון. הגרפיטי נוצר בידי אמן הרחוב הופ לואי, אשר מרבה לשלב את דמותו של פטרסון ביצירותיו

קרל גוסטף כריסטר פטרסוןשוודית: Carl Gustaf Christer Pettersson‏; 23 באפריל 1947 - 29 בספטמבר 2004) היה פושע שוודי, אשר נחשב במשך שנים לחשוד המרכזי בהתנקשות בראש הממשלה אולוף פלמה. האשמתו התבססה על עדותה של ליסבת פלמה, שזיהתה אותו כרוצח. פטרסון ערער לבית המשפט לערעורים של סוואה וזוכה מאשמה. התובע הכללי השוודי הגיש בקשה למשפט חוזר, אולם בקשתו נדחתה בידי בית המשפט העליון.

ביוגרפיה

פטרסון נולד בסולנה ב-23 באפריל 1947, למשפחה ממעמד הביניים. בצעירותו למד בבית הספר לתיאטרון בסטוקהולם, ונחשב למבטיח.[1] עם זאת, בעקבות פגיעת ראש שממנה לא התאושש עד סוף ימיו, כישורי המשחק שלו נפגעו. בעקבות כך הוא החל להשתמש בסמים, ובשל כך סולק מבית הספר. ב-1970 הוא דקר אדם למוות במהלך קטטה במרכז סטוקהולם, ממש בסמוך למקום שבו יתרחש לימים רצח אולוף פלמה.[2] העיתונות השוודית כינתה את האירוע "רצח הכידון". הוא נשלח למוסד פסיכיאטרי סגור.[3] הוא שוחרר כעבור חודשיים והמשיך לבצע פשעים קטנים כדי לממן את הרגלי השתייה והסמים שלו.

בליל ה-28 בפברואר 1986 נרצח ראש ממשלת שוודיה אולוף פלמה בידי מתנקש שנמלט מהזירה בלי להשאיר עקבות. במהלך חקירת המשטרה נעצר פטרסון באקראי בשל עברו המפוקפק ושמועות על מעורבותו ברצח. הוא הפך לחשוד מרכזי לאחר שבמסדר זיהוי, זיהתה אותו ליסבת פלמה מתוך עשרה אנשים בתור האדם שירה בבעלה. בעקבות כך החלה המשטרה לתחקר את מכריו של פטרסון, שסיפרו שהוא נמצא בסמוך לזירת הרצח באותו לילה. ב-1988 הרשיע בית המשפט את פטרסון ברצח וגזר עליו מאסר עולם.[4]

פטרסון ערער לבית המשפט לערעורים של סוואה וזוכה מאשמה כעבור כמה חודשים. בית המשפט נימק את החלטתו בהיעדר ראיות, ופקפק באמינות עדותה של ליסבת פלמה. הוא שוחרר ממעצר וקיבל פיצוי של 50,000 דולר. במהרה הוא בזבז את כל הכסף על אלכוהול וסמים, אולם הפך לידוען והתפרנס ממכירת ראיונות לתקשורת. לעיתים קרובות ניסו לחלץ ממנו בכוח הודאה ברצח. במקרים כאלו הוא נהג להיגרר לתרחישים של תאורטיים לכאורה שהתקרבו להודאה באשמה.

ב-1998 התובע הכללי של שוודיה הגיש בקשה לשפוט מחדש את פטרסון. בית המשפט העליון השוודי דחה את הבקשה בנימוק שלא התגלו ראיות חדשות נגד פטרסון.[5] ב-15 בספטמבר 2004 הוא נקלע לקטטה עם שוטרים שבעקבותיה אושפז בבית חולים. ביציאה מבית החולים למחרת, על פי הדיווחים, הוא נפל וסבל מדימום מוחי ונכנס לתרדמת. פטרסון מת בבית החולים האוניברסיטאי קרולינסקה ב-29 בספטמבר 2004.

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא כריסטר פטרסון בוויקישיתוף

כריסטר פטרסון, באתר "Find a Grave" (באנגלית)

הערות שוליים

Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0