כשל קטלני

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

כֶשֶׁל קטלני (fail deadly) הוא תכונה של מנגנון. התכונה מתארת מנגנון שנבנה באופן שאם המנגנון יִכְשֹׁל במשימתו, אז הוא יגיב אוטומטית באופן קטלני שיפגע באחרים ו/או בעצמו. כֶשֶׁל-קטלני היא תכונה מנוגדת לתכונת אל כשל (fail safe) אשר בה המנגנון לא רק שלא מגיב בצורה קטלנית אלא פועל באופן אוטומטי על מנת להקטין את הנזק שנגרם מהכֶשֶׁל.

מתחם הקריה למחקר גרעיני בדימונה, כפי שצולם על ידי לוויין ריגול אמריקאי ב-1968. לפי פרסומים זרים בקריה הקימה מדינת ישראל מפעל ליצור נשק גרעיני. עקרון הכשל הקטלני מיושם על ידי מדינות המחזיקות בנשק גרעיני.

באסטרטגיה צבאית גרעינית

השימוש במושג כֶשֶׁל קטלני בדרך כלל נעשה בהתייחס לאסטרטגיה צבאית גרעינית שמטרתה ליצור הרתעה שתגרום לאויב לפחד להפעיל התקפה גרעינית. באסטרטגיה זו מדינה בונה מנגנון אוטומטי שיבטיח הפעלת 'מתקפת נגד' (תגובה) קטלנית כלפי האויב, בתרחיש שבו המדינה כבר הותקפה בכלי נשק גרעיניים של האויב, וכבר נִכְשְׁלָה מלמנוע את המתקפה הגרעינית הזו של האויב כנגדה. המנגנון מבטיח ש'מתקפת הנגד' (התגובה) הקטלנית תצא לפועל אוטומטית, גם בתרחיש, שבמהלך כִּישָּׁלוֹן של המדינה, האויב כבר חיסל את כל האנשים שהיו יכולים להוציא לפועל 'מתקפת נגד' לא אוטומטית.[1]

כלומר, כשל קטלני הוא דוגמא לאסטרטגיית מכה שנייה. במקרה זה, עקרון הכשל הקטלני מרתיע את האויב מפני שיגור מכה ראשונה. אלמנט חיוני באסטרטגיית המכה השנייה, אשר מושג בכשל קטלני, הוא שמדיניות ונהלים השולטים במתקפת התגמול מאפשרים שיגור כלי נשק גרעיניים, גם אם מבנה הפיקוד והשליטה הקיים כבר נוטרל על ידי מכה ראשונה. היעילות ההרתעתית של מערכת כזו תלוי בכך שמדינות אחרות החמושות בנשק גרעיני יידעו אותה מראש.

דוגמאות לכשל קטלני

  • ברית המועצות השתמשה במערכת קטלנית לכשל המכונה 'היד המתה' (אנ'). לאחר קריסת ברית המועצות, רוסיה שמרה על השיטה (למרות שכיום היא מופעלת רק בעתות משבר).
  • המדיניות הקטלנית של בריטניה מאצילה סמכות פגיעה למפקדי צוללות במקרה של אובדן פיקוד (באמצעות מכתבי המוצא האחרון), ומבטיחה שגם כאשר המהלך לא מתואם, ניתן לבצע תגמול גרעיני.[2]

בתרבות הפופולרית

בסרט ד"ר סטריינג'לאב משנת 1964 ברית המועצות בנתה מכשיר אוטומטי שאינו ניתן לנטרול והמבוסס על עיקרון כשל קטלני שנקרא "מכונת יום הדין". מכונת יום הדין בסרט מורכבת מפצצות גרעין מומלחות מסוג קובלט.

למרות שמדובר בסרט קומדיה, סרט מטיב להסביר את עקרון מנגנון יום הדין.

להלן דיאלוג מהסרט (בטקסט נעשו כאן תיקונים מינימליים על מנת להקל על הבנתו):

שגריר רוסיה: מכונת יום הדין היא מכשיר שישמיד את כל חיי האדם והחיות על פני כדור הארץ.

הנשיא האמריקני: אני חושש שאני לא מבין משהו... האם רוסיה מאיימת לפוצץ את מכונת יום הדין אם המטוסים שלנו יתקפו את רוסיה?

שגריר רוסיה: לאיים לפוצץ את מכונת יום הדין, זה לא דבר שאדם שפוי היה עושה. מכונת יום הדין נועדה להפעיל את עצמה אוטומטית אם המטוסים שלכם יתקפו את רוסיה. מכונת יום הדין גם נועדה להפעיל את עצמה אוטומטית אם אי פעם נעשה ניסיון לנטרל אותה.

הנשיא האמריקני: ד"ר סטריינג'לאב, איך יתכן שהדבר הזה יופעל אוטומטית, ובו בזמן יהיה בלתי ניתן לנטרול?

ד"ר סטריינג'לאב (מדען אמריקאי): זה לא רק אפשרי, זה חיוני. זה כל הרעיון של המכונה הזו, אתה יודע. הרתעה היא אומנות לייצר במוחו של האויב את הפחד לתקוף. ולכן, בגלל תהליך קבלת ההחלטות האוטומטי והבלתי הפיך של המכונה ששולל התערבות אנושית, מכונת יום הדין מפחידה. זה פשוט להבנה. ואמין לחלוטין, ומשכנע. אך גם כל מטרת ​​מכונת יום הדין אבודה אם יישמרו את קיומה בסוד.

ראו גם

הערות שוליים

  1. ^ .McDonnell, Timothy Shoot First or Fail Deadly: Transforming US Nuclear Posture Under Eisenhower. 2019, MIT Political Science Department Research Paper
  2. ^ Scott, Len (2000). Planning Armageddon. Amsterdam: Overseas Publishers Association. p. 301. ISBN 9058230066.
Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0