לימון פרסי

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
לימון פרסי
لیمو امانی
Loomi at market in Bahrain.JPG
לימון (ליים) פרסי שחור מיובש וטחון

לימון פרסי או ליים מיובש, (בפרסית: لیمو امانی; הידוע גם בשם: ליים שחור;[1] נומי בסרהעיראק)[2] לימו אמאניאיראן); ולומיעומאן),[3] הוא ליים שאיבד את תכולת המים שלו, בדרך כלל לאחר ששהה את רוב זמן הייבוש שלו בשמש. הם משמשים שלמים, פרוסים או טחונים, כתבלין במנות המטבח המזרח-תיכוני. מקורו במפרץ הפרסי[4] [5] – מכאן השם האיראני limoo amani והשם העיראקי noomi basra (לימון בצרה) – לימון פרסי מיובש פופולרי בבישול ברחבי המזרח התיכון.

שימושים

ליים מיובש משמש להוספת עומק וטעם חמצמץ למנות, בתהליך המכונה החמצה.[6] במטבח הפרסי משתמשים בהם לתבל נזידים ומרקים.[7] ברחבי המזרח התיכון, הם משמשים מבושלים עם דגים, ואילו בעיראק, הם מתווספים כמעט לכל המאכלים והמלית שלהם. ניתן להשתמש בהם גם להכנת תה ליים מיובש. ליים מיובש באבקת משמש גם כמרכיב בבהרט בסגנון מזרח תיכוני (תערובת תבלינים). זהו מרכיב מסורתי במטבחים של ערב הסעודית, עיראק ומדינות אחרות של המפרץ הפרסי.

טעם

ליים מיובשים הוא בעל טעם חזק. טעמו חמצמץ והדרי כמו ליים טרי, אך יש לו טעם אדמתי ומעט מעושן וחסרים את המתיקות של ליים טרי. מכיוון שהם משומרים, יש להם גם טעם מעט מריר מותסס, אך הדגשים המרים מתרכזים בעיקר בקליפתו החיצונית של הליים ובזרעים.

תה

תה ליים מיובש הוא סוג של תה צמחים העשוי מליים מיובש והוא משקה פופולרי בעיראק שבו הוא משמש לסיוע בהפרעות עיכול, שלשולים ובחילות.

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא לימון פרסי בוויקישיתוף

הערות שוליים

  1. ^ Mallos, Tess (2007). Middle Eastern Cooking. VT, USA: Tuttle Publishing|Periplus Editions. p. 16. ISBN 9780794650346.
  2. ^ Ayelet's Comfort (2015). "What is Noomi Basra?". אורכב מ-המקור ב-2 בדצמבר 2015. נבדק ב-10 באוקטובר 2015. {{cite web}}: (עזרה)
  3. ^ Basan, Ghillie (2007). Middle Eastern Kitchen. NY, USA: Hippocrene Books Inc. p. 78. ISBN 9780781811903.
  4. ^ Billock, Jennifer (2017-11-15). "Heard of Black Lime? Here's How To Use It". tales of the cocktail. אורכב מ-המקור ב-2018-08-24. נבדק ב-23 באוגוסט 2018. {{cite web}}: (עזרה)
  5. ^ GERSHENSON, GABRIELLA (27 ביולי 2011). "SOUR POWER: COOKING WITH DRIED LIMES". saveur. נבדק ב-23 באוגוסט 2018. {{cite web}}: (עזרה)
  6. ^ Butcher, Sally (2012). "Legumes and Pulses". Veggiestan: A Vegetable Lover's Tour of the Middle East. London, UK: Pavilion Books. ISBN 9781909108226.
  7. ^ Shafia, Louisa (2013-04-16). The New Persian Kitchen. CA, USA: Ten Speed Press. p. 10. ISBN 9781607743576.