פאולנר

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
לוגו המבשלה

פאולנרגרמנית: Paulaner) היא מבשלת בירה הממוקמת במינכן, גרמניה, ויצרנית בירת החיטה הנושאת את שם המבשלה.

היסטוריה

מבשלת פאולנר הוקמה בתחילת המאה ה-17 על ידי נזירים שהקימו את מנזר פרנצ'סקו מפאולה על גבעה השוכנת כיום במרכז מינכן. אב המנזר חיפש דרך להזין את הנזירים בתקופת התענית - צום שנמשך 40 יום לפני הפסחא ובו אסור לאכול אך מותר לשתות. הפתרון היה בירה עם כמות לתת כפולה אשר הייתה מזינה כמו מזון ואף כונתה לחם נוזלי. תוך זמן קצר התפרסמה הבירה והנזירים החלו למוכרה כדי לממן את ייצורה.

לאחר תקופת התענית, ולאור ההצלחה, המשיכה המבשלה לייצר את הבירה. הצלחתה הייתה כה גדולה עד שמבשלות חילוניות באזור מינכן שלחו בשנת 1634 עצומה לשליט בוואריה, שבה דרשו לאסור את המכירה הפומבית של הבירה. עצומה זו, וההוראה שבאה בעקבותיה, היו לאזכור הראשון בכתובים של מבשלת פאולנר בשמה. הוראה זו נשארה על כנה כ-150 שנה ובוטלה על ידי נסיך בוואריה לקראת סוף המאה ה-18. מאז ועד היום מיוצרת פאולנר סלבטור לקראת התענית ועד לאחר הפסחא. כמחווה לאותו נסיך בווארי, עד עצם היום הזה, נערך טקס באופן שנתי בתחילת התענית, וכוס הבירה הראשונה מוענקת לשליט בוואריה.

מותגים

פאולנר דונקל

פאולנר וייסביר

פאולנר וייסביר

פאולנר וייסביר היא בירת חיטה לא מסוננת המיוצרת החל משנת 1634, צבעה זהוב ומעונן, והיא מוגזת יותר מבירות אחרות. נהוג לשתות אותה בכוס גבוהה וצרה, בה שטח הפנים של הבירה הבא במגע עם האוויר קטן ככל האפשר. אחוז האלכוהול בבירה הוא 5.5%.

פאולנר דונקל

פאולנר דונקל (דונקל פירושו כהה בגרמנית) היא בירת חיטה כהה לא מסוננת על פי המסורת הבווארית. ההבדל המרכזי בין בירת החיטה הבהירה של פאולנר לפאולנר דונקל הוא השימוש בלתת קלוי בתהליך הבישול. אחוז האלכוהול בבירה הוא 5.3%.

פאולנר סלבטור

פאולנר סלוואטור היא בירת ה"דאבל בוק" הראשונה בעולם, שיוצרה על ידי נזירי מנזר סט. פאולה במינכן כבר ב-1634. כמחווה לסלבטור הסיומת של כל בירות ה"דאבל בוק" הגרמניות היא "טור". סלוואטור היא בירה כהה, ומאופיינת בתכולת אלכוהול גבוהה ובכמות לתת כפולה. לכן, הנזירים כינו אותה "לחם נוזלי". אחוז האלכוהול בבירה הוא 7.9%.

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא פאולנר בוויקישיתוף
Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0