פרס פריצת דרך במדעי החיים

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

שגיאת לואה ביחידה יחידה:תבנית_מידע בשורה 261: תבנית פרס ריקה. פרס פריצת דרך במדעי החייםאנגלית: Breakthrough Prize in Life Sciences) מוענק לחוקרים במדעי החיים, המתמקדים במחלות שכרגע נחשבות חשוכות מרפא ובמחקרים מאריכי חיים. מטרת הפרס לתת למדענים חופש רב יותר בעבודתם ואפשרויות להגיע להישגים גדולים יותר.

יוזמי הפרס

המיליארדר הרוסי יורי מילנר, העומד בראש חברת ההשקעות הרוסית דיגיטל סקיי טכנולוג'יס, שייסד בשנת 2012 את קרן הפרס לפיזיקה בסיסית, הוא היוזם של הרעיון להקמת קרן לפריצת דרך במדעי החיים. הוא גייס את מייסד פייסבוק, מארק צוקרברג ואשתו פרסיליה צ'אן, את סרגיי ברין,המייסד השותף של גוגל ואת אשתו אן וויקיקי, מייסדת החברה 23andMe‏, העוסקת בפיתוח ערכות בדיקת DNA וכן את ארט לווינסון. צוות השופטים של הקרן כלל את מארק צוקרברג, אשתו פריסיליה צ'אן, סרגיי ברין ואשתו אן וויקיקי. שווי הפרס הוא 3 מיליון דולר לכל זוכה (33 מיליון דולר בסך הכול). בראש ועדת הפרס עומד ארתור לוינסון, יו"ר אפל. הפרס הוענק לראשונה ב-2 בפברואר שנת 2013.

על הפרס

קרן הפרס היא ארגון ללא כוונת רווח. הזוכים בפרס נבחרים על סמך השגי העבר שלהם. סכום הפרס זה הוא יותר מכפליים מפרס נובל. חלוקת הפרס לא לוותה בטקס רשמי, כפי שנהוג בפרסי נובל. אבל הזוכים של השנה יהיו אלה שיבחרו את המועמדים לשנה הבאה. בשנה זו, הם מתחייבים להעניק ראיונות והרצאות בנושאי עבודתם. "אנחנו מאמינים שלפרס יש הזדמנות לתת פלטפורמה למודלים חדשים של פילנתרופיה, כך שלאנשים בכל מקום יהיה סיכוי גדול יותר לעתיד טוב יותר", אמרה אן וויקיקי. "אנחנו נרגשים לתמוך במדענים שחושבים בגדול, לוקחים סיכונים ומצליחים להשפיע באופן משמעותי על החיים שלנו"[1][2]. יוזמי הפרס טוענים כי מטרתם היא "להסב את תשומת לב הציבור "לעבר המדענים שמקדישים את חייהם לקידום הידע האנושי. המייסדים הדגישו כי אין שום סיבה שמדענים יקבלו פחות כבוד או תשומת לב מכוכבי קולנוע וספורט' והם מתכוונים לגייס עוד תורמים כדי שיהיו, יותר זוכים ויותר פרסים. אין הגבלת גיל או כל הגבלה אחרת על מי שיכול לזכות. וגם אין הגבלה על מספר הפעמים שאדם יכול לזכות בפרס. אמר יו"ר אפל וחבר בצוות השופטים, כי "אם אתה איינשטיין, אז כנראה תזכה שלוש פעמים"[2].

זוכי הפרס

שנת הזכייה שם הזוכה תחום העיסוק שעליו נתקבל הפרס מוסד המחקר
2013 קורנליה א' ברגמן חוקרת של מערכת העצבים אוניברסיטת רוקפלר בניו יורק
2013 דייוויד בוטסטין עוסק במיפוי מחלות בפרויקט האפיגנום אוניברסיטת פרינסטון
2013 ד"ר לואיס קנטלי גילה משפחה של אנזימים (PI3K) הקשורים לגדילת תאים וסרטן בית הספר לרפואה של אוניברסיטת קורנל
2013 ד"ר ברט ווגלסטין גילה חלבון המדכא התפתחות של גידולים וערך דגם של שלבי התפתחות סרטן המעי הגס, שבו עושים שימוש רחב בבדיקות קולונוסקופיה אוניברסיטת ג'ונס הופקינס
2013 ד"ר האנס קלוורס חוקר תהליכים המתחוללים בתאי גזע בוגרים משתבשים שעלולים לגרום לסרטן מכון הוברכט בהולנד
2013 ד"ר נפוליאונה פרארה מחקרו על צמיחת גידולים סייע למצוא טיפולים לכמה סוגי סרטן ומחלת עיניים אוניברסיטת קליפורניה בסן דייגו
2013 טיטיה דה לאנג חוקרת טלומרים, מגנים המצויים בקצוות הכרומוזומים מאוניברסיטת רוקפלר
2013 ד"ר אריק לנדר ממובילי תוכנית הגנום האנושי מכון ברוד אוניברסיטת הרווארד, המכון הטכנולוגי של מסצ'וסטס
2013 ד"ר צ'ארלס ל' סויירס חוקר את התמורות שהופכות תא לסרטני מרכז סלואן-קטרינג לחקר הסרטן (MSKCC) בניו יורק
2013 רוברט א' ויינברג גילה את האונקוגן האנושי הראשון, גן ההופך לסרטני כשהוא עובר מוטציה המכון הטכנולוגי של מסצ'וסטס.
2013 ד"ר שיניה יאמאנקה ערך מחקר פורץ דרך בתאי גזע אוניברסיטת קיוטו ומכוני גלדסטון בסן פרנסיסקו

קישורים חיצוניים

הערות שוליים

Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0