צבא רפובליקה סרפסקה

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
צבא רפובליקה סרפסקה
Војска Републике Српске/Vojska Republike Srpske
Emblem of the Army of Republika Srpska.svg
פרטים
בסיס האם פאלה
ביילינה
באניה לוקה
אירועים ותאריכים
תקופת הפעילות 12 במאי 19922006 (כ־13 שנים)
נוצרה מתוך הצבא העממי היוגוסלבי
התמזגה לתוך הכוחות המזוינים של בוסניה והרצגובינה
מקים היחידה ראטקו מלאדיץ'
מלחמות מלחמת בוסניה
נתוני היחידה
כוח אדם כ-80,000 (בשיא)
כ-4,000 (2005)

צבא רפובליקה סרפסקהסרבית: Војска Републике Српске), המכונה בדרך כלל באנגלית הצבא הסרבי הבוסני,[1] היה הצבא של רפובליקה סרפסקה (RS), רפובליקה סרבית שנפרדה מבוסניה והרצגובינה לאחר שהאחרונה הכריזה על עצמאותה מיוגוסלביה. הוא פעל במהלך מלחמת בוסניה בין השנים 1992 ל-1995, והמשיך להתקיים בתור הכוחות המזוינים של רפובליקת סרפסקה, אחת משתי ישויות המרכיבות את בוסניה והרצגובינה, עד לשנת 2006, כאשר הוא השתלב בכוחות המזוינים של בוסניה והרצגובינה. במהלך המלחמה השתתפו כוחות ה-VRS במספר פעולות, ביניהם במבצע מסדרון 92, מבצע Vrbas '92, מבצע בורה ומבצע עכביש; הם היו מעורבים גם במצור על סרייבו, כמו גם בטבח סרברניצה.

כוח אדם

צבא רפובליקה סרפסקה (VRS) נוסד ב-12 במאי 1992 משרידיו של הצבא העממי היוגוסלבי (JNA) של הרפובליקה הפדרלית הסוציאליסטית לשעבר של יוגוסלביה ממנה נפרדה בוסניה והרצגובינה מוקדם יותר בשנת 1992. כאשר פרצה מלחמת בוסניה, ה-JNA שיחרר רשמית 80,000 חיילים סרבים מבוסניה. חיילים אלו, אשר הורשו לשמור על נשקם הכבד, היוו את עמוד השדרה של הצבא החדש של הרפובליקה סרפסקה.[2] מלבד היותו מורכב ברובו מסרבים אתניים מבוסניה והרצגובינה, ה-VRS כלל גם כ-4,000 מתנדבים נוצרים אורתודוקסים זרים. 700 מהם הגיעו מרוסיה, ו-300–800 מבולגריה.[3] 100 יוונים גם התנדבו להילחם לצד הסרבים הבוסנים, והקימו את משמר המתנדבים היווני שלכאורה השתתף בטבח סרברניצה.[4]

מעמד ופירוק לאחר המלחמה

לאחר המלחמה היו לבוסניה והרצגובינה שני צבאות, ה-VRS וצבא הפדרציה של בוסניה והרצגובינה (AFBiH). AFBiH היה בעצמו מורכב משני אלמנטים, ARBiH המוסלמי ו-HVO הקרואטי. שני הצבאות פעלו ללא פיקוד משותף, על פי עקרון "אי התערבות בענייני האחר". ביסרא טורקוביץ' ציין כי "לכן יש ספק אם נגיד מתקפה זרה על סרייבו [...ה-VRS] יגן על עיר הבירה הזו". קיומם של שני הצבאות הנפרדים היה אחד הגורמים המעכבים את התפתחות היחסים האזרחיים-צבאיים.[5] ה-VRS ביצע הוצאת מוקשים.[6] בשנת 2003 החל הצבא להשתלב בכוחות המזוינים של בוסניה והרצגובינה. בשנת 2005 נפרסה יחידה משולבת מלאה של סרבים, בוסנים וקרואטים כדי להגביר את כוחות הקואליציה בעיראק בראשות ארצות הברית. ב-6 ביוני 2006, היא השתלבה במלואה בכוחות המזוינים של בוסניה והרצגובינה בשליטת משרד ההגנה של בוסניה והרצגובינה.

הנהגה

המפקד העליון של צבא רפובליקה סרפסקה היה ראטקו מלאדיץ'. מאוחר יותר הוגש נגדו כתב אישום בבית הדין הפלילי הבין-לאומי ליוגוסלביה לשעבר בגין רצח עם, כמו כמה קצינים סרבים בכירים אחרים. מלאדיץ' נעצר בסרביה ב-26 במאי 2011.

מבצעים צבאיים

קישורים חיצוניים

הערות שוליים

  1. ^ Archived at Ghostarchive and the Wayback Machine: AP Archive (21 ביולי 2015). "Bosnia - Bosnian Serbs Launch Counter-Attack" – via YouTube. {{cite web}}: (עזרה)
  2. ^ John Kifner, Yugoslav Army Reported Fighting In Bosnia to Help Serbian Forces, ניו יורק טיימס
  3. ^ Michael A. Innes, Bosnian Security after Dayton: New Perspectives, Taylor & Francis, 2006-10-17. (באנגלית)
  4. ^ Helena Smith, Greece faces shame of role in Serb massacre, הגארדיאן
  5. ^ Philipp H. Fluri, Gustav E. Gustenau, Plamen I. Pantev, The Evolution of Civil-Military Relations in South East Europe: Continuing Democratic Reform and Adapting to the Needs of Fighting Terrorism, Springer Science & Business Media, 27 בדצמבר 2005. (באנגלית)
  6. ^ Landmine Monitor Report 2002: Toward a Mine-free World, Human Rights Watch, 2002. (באנגלית)
Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0