קרפטקה

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
קרפטקה
Karpatka
Karpatka.jpg

קרפטקהפולנית: Karpatka) הוא פאי שמנת פולני מסורתי במילוי פודינג חלב וניל או חביצה.

מאפיינים

לפעמים הוא מורכב משני סוגי מאפה שונים; שכבת הבסיס יכולה להיות עשויה מבצק רבוך או מקלתית וניתן לכסות אותה דק עם ריבה ושמנת סמיכה, ולאחר מכן מעליה עוד עלה של בצק רבוך.[1] הקינוח קיבל את שמו מצורת הקפלים דמוית ההרים של הבצק הרבוך המכוסה באבקת סוכר, שדומה לפסגות המושלגות של הרי הקרפטים – Karpaty, בפולנית.[2] המנה מאובקת לרוב כאמור באבקת סוכר.[1]

מקור

מקורות הקינוח אינם ברורים; סביר להניח שהוא הופיע בתחילת שנות ה-50 וה-60, אבל הפופולריות שלו התפשטה רק בשנות ה-70 וה-80.[3] השם הרשמי "קרפטקה" נטבע או תועד לראשונה ב-1972 על ידי קבוצת סטודנטים לפילולוגיה.[3][4] באופן מסורתי, פרוסה אחת גדולה מהקינוח מוגשת עם קפה או תה.

יש תערובות אפייה "קרפטקה" בחנויות ברחבי פולין. בשנת 1995, "Karpatka" הפך לסימן מסחרי שנרשם במשרד הפטנטים הפולני עבור חברה בשם Delecta להגנה על אבקת הקרם שלה.

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא קרפטקה בוויקישיתוף

הערות שוליים

  1. ^ 1.0 1.1 "Karpatka - Polish 'Mountain' Cake". 3 באפריל 2018. {{cite web}}: (עזרה)
  2. ^ "Famous Polish Desserts: Karpatka". www.tasteatlas.com.
  3. ^ 3.0 3.1 Wschodni, Dziennik. "Językowo i widelczykiem. Karpatka stała się bohaterką artykułu z zakresu językoznawstwa". Dziennik Wschodni.
  4. ^ S.A, Wirtualna Polska Media (28 באוקטובר 2019). "Karpatka". kuchnia.wp.pl. {{cite web}}: (עזרה)
Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0