שו"ת הרא"ש

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
שו"ת הרא"ש
המהדורה הראשונה של הספר
המהדורה הראשונה של הספר
מידע כללי
מאת הרא"ש
הוצאה
תאריך הוצאה ה'רע"ז
קישורים חיצוניים
ויקיטקסט שו"ת הרא"ש

שו"ת הרא"ש הוא ספר שאלות ותשובות מאת הרא"ש.

תוכן ומבנה

הספר כולל 108 "כללים" - נושאים הלכתיים שונים. בכל "כלל" נקבצו מספר תשובות שונות שכתב הרא"ש בנושא. בסך הכל אוגדו בספר מעל אלף תשובות, אך רבים מהמכתבים פוצלו לקטעים וסודרו לפי נושאים.

התשובות ברובן ממוענות לשואלים מספרד, וככל הנראה אף נכתבו שם. הסבר אפשרי לכך הוא שבאשכנז לא ייחסו משמעות רבה להתכתבויות הלכתיות; כמעט ולא השתמרו בידינו קבצי תשובות אשכנזיות עד המאה ה-15. ייתכן שהדבר נבע מאופי הפסיקה האשכנזי, שלא הפעילה סמכות פסיקה כללית אלא הצטמצמה לפסיקה נקודתית במקרה הנידון[1].

בתשובותיו הרא"ש מתעלם פעמים רבות מפסיקתם של חכמי ספרד באותו נושא, ומרבה לצטט דווקא מחכמי אשכנז[2]. כך, על אף ההיכרות הקרובה וההערכה הרבה שרחש לרשב"א, הוא כמעט אינו מוזכר בתשובות, ואף כאשר דבריו צוטטו בפי השואלים הם לא זכו להתייחסות. הדבר נבע ממסורת הפסיקה האשכנזית שנשא הרא"ש עמו, אותה המשיך גם בהיותו על אדמת ספרד.

חיבור הספר

בהקדמה להוצאה הראשונה של הספר, כתב העורך שהספר נערך על ידי "תלמיד אחד" שערך וקיבץ את תשובותיו של הרא"ש וחילק אותם לפי "כללים" - נושאים, וזאת לאחר שתלמידי הרא"ש "עלו תשובות על ספר אחת לאחר כאשר הזדמן בכל זמן, מפוזרות בלי סדר... עד כי נקבץ מהם ספר גדול".

בני הרא"ש נטלו חלק מרכזי באיסוף ועריכת הספר, ישנם אף המשערים שהרא"ש בעצמו היה מעורב בעריכת הספר[3].

אפרים אלימלך אורבך בחיבורו "שו"ת הרא"ש בכתבי יד ודפוסים" טען, שעורך ה"כללים" פירק את תשובותיו של הרא"ש והכניס כל קטע מהתשובה לכלל אחר המתאים לו, וכך גרם למעשה לאובדן ושיבוש של קטעים רבים מתשובותיו של הרא"ש[4].

תלמידו רבי משה די ברושלייש חיבר קיצור לתשובותיו בשם "חזה התנופה", ובסופו קונטרס המכיל שישים וארבע תשובות, שלא נדפסו בשו"ת הרא"ש[5].

הוצאה לאור

הספר יצא לאור לראשונה בשנת ה'רע"ז בקושטא. המהדורה הראשונה יצא לאור על פי כתב יד משובש של השו"ת, שכלל השמטות רבות. בשנת ה'שס"ז יצא בויניציאה מהדורה מתוקנת עם ההוספות שהשומטו, אך גם במהדורה זו היו מספר טעויות ושיבושים. בשנת ה'תרמ"א יצא בוילנה הספר במהדורה מחודשת שהוגהה על ידי גדולי התורה מאותה תקופה. בשנת ה'תשנ"ד יצא הספר מחדש על ידי מכון ירושלים עם מבוא מקיף.

לקריאה נוספת

קישורים חיצוניים

מהדורות הספר

הערות שוליים

  1. ^ ישראל מ' תא-שמע, כנסת מחקרים : עיונים בספרות הרבנית בימי הביניים, חלק א' - ספרד, מוסד ביאליק תשס"ד, עמ' 179.
  2. ^ ישראל מ' תא-שמע, כנסת מחקרים : עיונים בספרות הרבנית בימי הביניים, חלק א' - ספרד, מוסד ביאליק תשס"ד, עמ' 171 - 172.
  3. ^ יצחק יודלוב, מבוא ל"שו"ת הרא"ש", בתוך "שו"ת הרא"ש", עמ' 8, בהוצאת "מכון ירושלים", ה'תשנ"ד, באתר אוצר החכמה.
  4. ^ אפרים אלימלך אורבך, שו"ת הרא"ש בכתבי יד ובדפוסים, באתר אוצר החכמה.
  5. ^ רבי משה די ברושלייש, חזה התנופה, באתר אוצר החכמה.