שוליית הקוסם

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

שוליית הקוסם הוא שמן של שתי יצירות: בלדה משנת 1797 שנכתבה על ידי יוהאן וולפגנג פון גתה, ופואמה סימפונית משנת 1897 שנכתבה על ידי פול דיקא והושפעה מיצירתו של גתה. גתה עצמו התבסס על סיפור שמצא בכתביו של לוקיאנוס מסאמוסאטה. ככל הנראה, מקורותיו של הסיפור קדומים אף יותר ונעוצים באגדה מצרית עתיקה.

תקציר העלילה

הסיפור מתחיל בכך שקוסם זקן עוזב את הסדנה שלו ומשאיר את שולייתו לבד עם מטלות שעליו לבצע. בעת העדרו של הקוסם, השוליה, שמתעייף מלהעביר מים לתוך האמבט של הקוסם, מחליט להשתמש בכישוריו שעדיין אינם מפותחים דיים ומכשף את המטאטא כדי שיעשה את העבודה במקומו.

עד מהרה הרצפה מוצפת במים והשוליה נוכח לדעת שהוא אינו יכול לעצור את המטאטא משום שאינו יודע את מילות הקסם שיגרמו למטאטא לחדול. לאחר ניסיונות כושלים של השוליה לעצור את המטאטא, ביאושו, לוקח השוליה גרזן ושובר את המטאטא לשניים, אך כל אחת מן החתיכות "קמה לתחייה" וממשיכה להביא מים, עכשיו אפילו בקצב יותר מהיר.

כשהכל נראה אבוד, והמים ממשיכים לעלות ולהציף את הסדנה, חוזר הקוסם, מבטל את הכישוף ומציל את המצב.

בגרסאות מסוימות, הקוסם מסלק את השוליה בגלל הבלגן שיצר. בגרסאות אחרות, הקוסם, שמשועשע מן הלקח החשוב ששולייתו קיבל לגבי שליטה בקסם, נוהג בו ביד קלה יותר.

מקורות והשראה

על היצירה המוזיקלית, "הולבש" סיפור שהינו חלק מסיפורים רבים אשר נכתבו על "מוטיב הגולם", במעין דגם של העוזר אשר מנסה לסייע ועזרתו "עולה על גדותיו". [1] ביניהם:

סיפורים אלו מבטאים את האדם התמים ולעיתים חסר המודעות שעלול להביא הרס על האנושות בעקבות חוסר הכרתו עם הערכים המוסריים הבסיסיים שהחברה מושתתת עליהם.

יש המוסיפים על סיפורים אלה גם את סיפורו של פרומתאוס הכבול מן המיתולוגיה היוונית ואת המפלצת של פרנקנשטיין.

עיבודים קולנועיים

בשנת 1940 עובד שוליית הקוסם לקטע אנימציה בסרט המוזיקלי "פנטסיה" של אולפני וולט דיסני. בעיבוד זה דמות שוליית הקוסם מגולמת על ידי מיקי מאוס.

בשנת 2010 יצא סרט נוסף של דיסני, "שוליית המכשף", בו מככב ניקולס קייג' כמכשף.

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא שוליית הקוסם בוויקישיתוף

הערות שוליים

  1. ^ מוטיב ה"גולם" בסיפורי ילדים מאת אריאלה קרסני, שנתון שאנן, תשב"ז, כרך י"ב.


Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0