תאונת הצוללות ליד האי קילדין

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
התנגשות הצוללות ליד האי קילדין
Submarine incident offshore Kildin Island
הצוללת באטון רוז' בעת פירוקה 11-02-1995
תאריך הסכסוך 11 פברואר 1992
מקום צפון מורמנסק, רוסיה
הצדדים הלוחמים

ארצות הבריתארצות הברית ארצות הברית

רוסיהרוסיה רוסיה

מפקדים

קפטן גורדון קרמר

קומנדר ולדימיר סוקולוב

אבדות

צוללת גרעינית מדגם לוס אנג'לס פגועה קשה

צוללת גרעינית מדגם סיירה פגועה

תאונת הצוללות ליד האי קילדין הייתה אירוע בו התנגשו צוללת גרעינית של צי ארצות הברית USS באטון רוז' (מדגם לוס אנג'לס SSN-689) וצוללת גרעינית של חיל הים הרוסי B276 קוסטרומה (מדגם סיירה) ליד בסיס הצי הרוסי סברומורסק ב-11 בפברואר 1992. האירוע התרחש בעת שהצוללת האמריקאית עסקה ככל הנראה ביירוט תקשורת צבאית רוסית.

רקע כללי

בעקבות נפילת ברית המועצות בשנת 1991 שררה אי-ודאות בקרב קהילת המודיעין האמריקאית ביחס לכוחות הסובייטים לשעבר, ובמיוחד באשר לנכסים האסטרטגיים שנותרו בשליטת רוסיה. חיל הים האמריקני המשיך לנטר את בסיסי הצוללות הגרעיניות הרוסיות כדי לעקוב אחר ההתפתחויות. במהלך המלחמה הקרה, סוג זה של מעקב אחר צוללות היה ידוע בכינוי מבצע "אבן קדושה" (Holy Stone Operation). הסופר ג'פרי טי ריצ'לסון טוען כי מבצע "אבן הקדושה" נמשך ללא הפוגה והאירוע ב-1992 היה חלק ממנו. איסוף מודיעין זה כלל התחברות והאזנה לכבלי תקשורת צוללת רוסים/סובייטים, איסוף מודיעין אלקטרוני ומודיעין אקוסטי מצוללות וכן תצפית על ניסויי טילים בליסטיים.

התאונה

הגורם האפשרי

האירוע התרחש בתאריך 11 פברואר 1992 בשעה 20:16 שעון מקומי, בנקודה שנמצאת כ-20 ק"מ מקו החוף, באזור שנחשב מים בינלאומיים לפי השקפת ארצות הברית ומים טריטוריאליים לפי השקפת רוסיה (עקב החישוב הרוסי בקו בסיס ישר). המשימה של "באטון רוז" ליד סברומורסק הייתה, על פי הדיווחים תחזוקת והתקנת מכשירים לניטור מודיעין אלקטרוני על קרקעית הים. העיתונות האמריקאית טענה כי הצוללת ניטרה תעבורת קשר אלחוטית בין בסיסים רוסיים, אך העיתונות ברוסיה טענה כי שני כלי השיט היו מעורבים במשחק "חתול ועכבר". לפי אנליסט חיל הים הרוסי יוג'ין מיאסניקוב[1], כמות אמצעי הגילוי והעיקוב נגד הצוללות שפרסו הרוסים לאורך חופיהם הופכת את האפשרות הראשונה לבלתי סבירה. לטענתו, נראה כי גם הטיעון השני חלש בהתחשב בנסיבות וכי נראה שהתאונה אירעה ממש במקרה.

משברי הגלים במים הרדודים באותו אזור בים ברנץ מנעו גילוי אויב מוקדם על ידי אחת מהצוללות. בזמן האירוע, שתי הצוללות השתמשו בסונארים פסיביים בלבד. מיאסניקוב טען כי צוללות מדגם "לוס אנג'לס'" אינן מסוגלות לזהות אותות אקוסטיים ממטרות הממוקמות ב"שטח מת" הנמצא בתוך חרוט של 60 מעלות בצידן האחורי, ולכן התרחיש הסביר ביותר היה ש"הקוסטרומה" הייתה מאחורי ה"בטון רוז'". ואכן, ההתנגשות התרחשה כאשר ה"קוסטרומה" צפה ופגעה בצוללת ארצות הברית מתחת לחלקה האחורי. גם הסונאר של צוללות מדגם "סיירה" "חירש" לכיוון האחורי. עם זאת, ניתן אולי להסיק מהאירוע כי צוללות תקיפה רוסיות מסוגלות להימנע מזיהוי אקוסטי פסיבי, לפחות בתנאים מסוימים.

הנזק

צוללת רוסית מדגם סיירה

לשתי הצוללות נגרם נזק, אך לא דווח על נפגעים. דיווחים רוסים ומעקב אווירי אמריקני מסרו כי גשר הפיקוד של ה"קוסטרומה" ניזוק. על פי דיווח של חיל הים הרוסי נמצאו פיסות של חומר מרוכב בולע מכ"ם שהיה בחיפוי החיצוני של "באטון רוז'". הצי האמריקני טען כי מלבד שריטות, שקעים ושני חתכים קלים במיכל הנטל שלה בנמל, "לבאטון רוז'" לא נגרם נזק גדול. עם זאת, בעקבות הפגיעה, כל קרע בגוף הצוללת היה מסכן את עמידתה בלחץ בעת צלילה. "באטון רוז'" הוכרזה כמושבתת ב-17 בספטמבר 1993, אם כי יש גורמים שטענו כי הצוללת האמריקאית כבר הוצאה משירות בינואר 1993. לדברי גרגורי סטיב, אוצר המוזיאון הימי של ארקנסו, וכמה מקורות אירופיים, עלויות תיקון גוף הצוללת הפגום, יחד עם תדלוק גרעיני מתוכנן, היו הרבה מעבר לתקציב המתוכנן והצי האמריקני בחר לפרק את הצוללת. קציני חיל הים הרוסים טענו כי הצוללת האמריקאית הפכה ללא שמישה לחלוטין מיד לאחר ההתנגשות. "באטון רוז'" הושבתה במספנת הצי מר (אנ') בקליפורניה ב-1 בנובמבר 1993 ונגרטה במספנת הצי פוגה סאונד (אנ') בברמרטון, וושינגטון. 17 שנים וחצי מאז הושקה, ב-13 ינואר 1995, היא הפכה לצוללת הראשונה מדגם לוס אנג'לס שיצאה מהשירות. חלק מאחיותיה שירתו למעלה מ-25 שנים. פירוק הצוללת נסתיים סופית ב-30 ספטמבר 1997.

הקוסטרומה הוספנה ב־28 במרץ 1992 ותוקנה במלואה במספנות נרפה בסנז'נוגורסק (אנ') עד 29 ביוני 1992. הצוללת נקראה באופן זמני קראב, ובנובמבר 1996 שבה לשמה המקורי. לאחר שיפוץ מסיבי כללי, שוב במספנות נרפה, היא חזרה לשירות בשנת 2005.

השלכות פוליטיות

האירוע ייצר מבוכה בוושינגטון. רוסיה התלוננה בערוצים דיפלומטיים, והפנטגון הודה במהרה בניגוד למדיניות רשמית באותה תקופה כי התרחשה תאונת התנגשות. בהמשך נערכה פגישה בין שר החוץ ג'יימס בייקר לנשיא רוסיה בוריס ילצין. הצי הרוסי האשים את ארצות הברית בהמשך פעולות מודיעין סביב המים הטריטוריאליים של רוסיה למרות סיום המלחמה הקרה. הדבר הביא את חיל הים האמריקני לעצור פעילויות ספציפיות של צוללות מנגד לבסיסים הרוסים, כמו ציתות לכבלי תקשורת תת-מימיים או יירוט תקשורת אלחוטית. צעד זה לא מנע מאוחר יותר תקרית במארס 1993, כאשר צוללת אמריקנית בשם גריילינג (אנ') (מדגם סטורגון) התנגשה בצוללת רוסית בשם נובומוסקובסק (אנ') (מדגם דלתא) בסמוך לחצי האי קולה.

הערות שוליים

  1. ^ Submarine Collision off Murmansk: A Look from Afar - by Eugene Miasnikov, Center for Arms Control, Energy and Environmental Studies
Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0