תאונת הרכבת בדנמרק (ינואר 2019)

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
תאונת הרכבת בדנמרק
רכבת מדגם IC4, זהה לזאת המעורבת בתאונה
רכבת מדגם IC4, זהה לזאת המעורבת בתאונה
תאריך 2 בינואר
שעה 07:35 (CET)
מיקום גשר החגורה הגדולה, דנמרקדנמרק דנמרק
גורם התנגשות
הרוגים 8
פצועים 16
המעורבים באסון
רכבת נוסעים מדגם IC4
סמי-טריילר

תאונת הרכבת בדנמרקדנית: Togulykken på Storebæltsbroe) או התאונה על גשר החגורה הגדולה היא תאונת רכבת שאירעה ב-2 בינואר 2019 על גשר המחבר בין האיים שלן ופין בדנמרק, כשרכבת נוסעים התנגשה בסמי-טריילר על גבי רכבת משא דוהרת בדרכה לקופנהגן. התאונה אירעה בעת סערה אשר אילצה את סגירתו של הגשר לתנועת מכוניות אך לא לתנועת רכבות. 8 אנשים נספו ו-16 נפצעו - כולם אזרחי דנמרק. זהו אסון הרכבת החמור ביותר בדנמרק מאז 1988[1].

חקירת נסיבות התאונה טרם הושלמה. במהלכה גילו חוקרים שבמקרים מסוימים, מכולות מסוג אלה הזהות לזאת המעורבת בתאונה, כשלו מלהינעל במקום. משרד התחבורה הדני אסר באופן זמני על שימוש במכולות מסוג אלה, והקשיח את הכללים בכל הנוגע להעברת משאות על גבי הגשר בזמני מזג אוויר סוער.

רקע

בעקבות סופה שהכתה באירופה ובדנמרק[2] ב-1 בינואר 2019, מנהלת כבישי דנמרק סגרה את הגשר לכל תנועת הרכבים, מלבד רכבות אשר בצדו המזרחי של הגשר עוברות במפלס מנהרתי נמוך מתחת לכביש המכוניות, ואילו בצדו המערבי של הגשר נעות במקביל למכוניות, בלילה שבין 1 ל-2 בינואר, וצפויה הייתה להיפתח לתנועה מחדש בשעה 11 בבוקר למחרת (2 בינואר).

בשעה 07:11 בבוקר, רכבת InterCity (אנ') יצאה מאודנסה בדרכה לקופנהגן. הרכבת אשר תופעלה על ידי חברת DSB (אנ') נשאה על סיפונה 131 נוסעים ו-3 אנשי צוות כשהגיעה לקצהו המערבי של הגשר. באותו זמן, רכבת משא טעונה במשאיות סמי-טריילר שנשאו עימן ארגזי בקבוקים בייצור קרלסברג דהרה בכיוון ההפוך, לעבר מבשלת קרלסברג בפרדריסיה, 72 ק"מ צפונית מערבית לזירת התאונה[3].

זמן קצר לפני 07:35, בקצהו המערבי של הגשר, פגעה רכבת הנוסעים בעצם, אשר תחילה שיערו שזה־הוא ברזנט מרכבת המשא, אך מאוחר יותר התברר כי זו הייתה משאית סמי-טריילר ריקה. קטר הרכבת דיווח שהבחין בניצוצות שהוצתו במקום נמוך מהרגיל (לדוגמה: לא מקווי המתח העיליים) וכי "משהו גדול" נתלה מרכבת המשא המתקרבת.

הסערה ומיקומה של התאונה רק החריפו את מאמצי החילוץ[4]. תחילה, כשהרכבת עוד הייתה על הגשר, אותרו 6 גופות, אך לאחר שפונתה הרכבת למקום מבודד, אותרו עוד 2 גופות על הרכבת. הן בנוגע לתאונה והן בנוגע למצב הסערה, בארגון הממשלתי לניהול משברים החליטו להתכנס לדיון.

8 נוסעים נהרגו, 5 נשים ו-3 גברים, ועוד 16 נפצעו באסון, מתוכם 14 עם פציעות קלות ועוד 2 עם פציעות בינוניות. לאף אחד מהנפצעים לא נשקפה סכנת חיים. ב-4 בינואר, זוהו כל גופות הנספים כאזרחים דנים, בגילי 27–60.

עוד באותו יום נפתח הגשר לתנועת כלי רכב בשעה 12:20. בשעות הצהריים של אותו היום נסגר הכביש המערבי בשל פקקים שנוצרו בעקבות נהגים סקרנים. ב-3 בינואר שבה פעילות הרכבות לסדרה.

חקירת התאונה

צדו המערבי של הגשר הפונה לכיוון ספרונגה. רכבת הנוסעים נעה במסילה הימנית בעוד רכבת המשא נעה במקביל אליה לכיוון ההפוך

החקירה מבוצעת על ידי המועצה הדנית לחקירת תאונות. זמן קצר לאחר האסון ב-2 בינואר, הודיע החוקר בו האנינג שהתאונה נגרמה בעקבות התנגשות בין רכבת הנוסעים לבין משאית סמי-טריילר ריקה על גבי רכבת המשא. עם זאת ציין האנינג כי הפרטים המלאים אודות התאונה עדיין לא ברורים: "או שזה (הסמי-טריילר) פגע ברכבת, או שהרכבת דהרה לתוכו". החקירה המקיפה עלולה להימשך שנה.

דיווחי תקשורת ראשוניים התמקדו במזג האוויר הסוער כגורם לתאונה. בתקשורת התמקדו גם כן בעובדה האם משאית הסמי-טריילר אובטחה/נקשרה כראוי. בזמן התאונה נמדדו משבי רוח של 72 קמ"ש, הרוח באה מכיוון צפון בצורה אורתוגונלית. ככלל, אילו היה משב הרוח עולה על 75 קמ"ש, הייתה המהירות המותרת מוגבלת ל-80 קמ"ש, ואילו מעבר ל-90 קמ"ש, תנועתן של כל הרכבות הייתה מבוטלת. מאחר שמשב הרוח היה ממוצע ולא חרג מההגבלות, לא הוטלו כל הגבלות. לדברי יעקב מאן – פרופסור לאנרגיית הרוח באוניברסיטה הטכנית של דנמרק (DTU), הרוח אינה יכולה להיות הגורם היחידי לתאונה.

קישורים חיצוניים

הערות שוליים

  1. ^ דנמרק: ארגזי בירות נפלו מרכבת משא ושישה נהרגו, באתר ynet
  2. ^ מאות אלפים ללא חשמל: סופה עזה מכה במערב אירופה, באתר וואלה
  3. ^ Witherow, John, ed., "Six die in passenger train crash on Danish bridge", עיתון הטיימס, 3 בינואר 2019, עמ' 34
  4. ^ Fatal train accident closes Denmark's Great Belt Bridge (באנגלית)
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

24845940תאונת הרכבת בדנמרק (ינואר 2019)