בוגטסה

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
בוגטסה
μπουγάτσα
Bougatsa.jpg

בוגטסהיוונית: μπουγάτσα) הוא מאפה יווני לארוחת בוקר (מתוק או מלוח) המורכב מחביצת סולת.

מקור המאכל

השם בא מהמילה היוונית ביזנטית πογάτσα (pogátsa), מהרומית העתיקה pānis focācius, מילולית "לחם קמין" או "לחם אח", כמו הפוקאצ'ה האיטלקית של היום.[1] ייתכן שהיה למאכל מקור קלאסי בעוגה מהתקופה הרומית. קינוח דומה עדיין ידוע בשם Placenta cake (ביוונית: πλατσέντα) באי לסבוס ביוון.[2][3]

המאכל נמצא גם בסלוניקי ובאזור מרכז מקדוניה בצפון יוון, במיוחד בעיר סרס, לשם הובא במאה ה-20 על ידי פליטים יוונים מקונסטנטינופול. הטעם של הבוגטסה משתנה בין אזורי יוון. כך למשל, בוגטסה בווריה מתוקה מאוד ומלאת שמנת, בעוד שבסלוניקי היא פריכה ולא כזו מתוקה, ובחאניה כרתים היא עשויה מגבינת מיזיתרה מקומית ומפזרים עליה סוכר.

הכנה

בוגטסה תוצרת סלוניקי

בוגטסה יוונית מכינים מבצק פילו עטוף סביב מילוי. לאחר אפייה, הוא נחתך לחתיכות הגשה ומוגש חם. אם המילוי הוא חביצת סולת, ניתן לאבק קלות את המאפה באבקת סוכר ו/או קינמון.

רוב הבוגטסה המודרנית עשויה עם פילו מתוצרת מכונה, אבל כמה בתי קפה ומאפיות שמוכרים בוגטסה בעבודת יד עדיין קיימים, במיוחד בעיירות ובכפרים קטנים יותר של יוון.

שונות

העיר סרס השיגה את השיא של בצק העלים הגדול ביותר ב-1 ביוני 2008. משקלו היה 182.2 ק"ג, היה 20 מטרים אורך, ונעשה על ידי יותר מ-40 אופים.[4]

תהליך הכנת בוגטסה ביד הוצג בפרק של Anthony Bourdain: No Reservations שצולם ביוון.

ראו גם

במטבח היווני

במטבחים אחרים

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא בוגטסה בוויקישיתוף

הערות שוליים

  1. ^ "Η ιστορία της μπουγάτσας". Thessalonikiartsandculture.gr.
  2. ^ Τριανταφύλλη, Κική (17 באוקטובר 2015). "Πλατσέντα, από την Αγία Παρασκευή Λέσβου". bostanistas.gr. נבדק ב-7 בפברואר 2020. {{cite web}}: (עזרה)
  3. ^ Γιαννέτσου 2014, p. 161: "Η πλατσέντα είναι σαν τον πλακούντα των αρχαίων Ελλήνων, με ξηρούς καρπούς και μέλι."
  4. ^ http://www.guinnessworldrecords.com/world-records/largest-bougatsa Guinness World Records
Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0