טיוטה:רבי שמעון הרמן

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
רבי שמעון הרמן
לידה 4 באוגוסט 1959 (גיל: 64)
כ"ט בתמוז ה'תשי"ט
מקום מגורים רמת שלמה, ירושלים
רבותיו

רבי משה שמואל שפירא

רבי אלעזר מנחם שך רבי יחיאל מיכל פיינשטיין
חיבוריו ישע ימינו, עלי עשור, שבת קדשך, ועוד
בת זוג הרבנית רבקה
אב רבי פנחס צבי

הרב שמעון הרמן (כ"ט בתמוז ה'תשי"ט, 4 באוגוסט 1959) הוא רב, מקובל וצדיק חרדי-ליטאי, משמש כראש כולל "חיי תורה" בירושלים נשיא מכון שמעתתא ומחבר ספרים. נודע בברכותיו ורבים משחרים לפתחו לעצה וישועה.

קורות חייו

נולד בבני ברק לרבי פנחס צבי ומרים חיה רבקה (בת הרב אלחנן אלימלך שיפמן). כתוצאה מסיבוך בעת לידה נפטרה האם[1], האב רבי פנחס גידל את ילדיו לבדו.

רבי שמעון למד בישיבת באר יעקב (בשנים ה'תשל"ד-ה'תשל"ח 1974-1978) שם התקרב לראש הישיבה רבי משה שמואל שפירא ולמשגיח רבי שלמה וולבה. מונה לאחראי על עריכת קובץ "הבאר".

בהיותו בחור נסמך להוראה על ידי רבו רבי משה שמואל, מאוחר יותר נסמך גם כן על ידי רבה של ירושלים רבי יצחק קוליץ.

בשנת תשל"ט (1979) החל ללמוד בישיבת פוניבז', התקרב לרב שך ולרב שטיינמן. במקביל, שמע שיעורים בישיבת בית יהודה מרבי יחיאל מיכל פיינשטיין בסוגיות בסדר קדשים.

בשנת ה'תשמ"ג (1983) נישא לרבקה שפירא בתו של רבי צבי שפירא מחבר הספר צביון העמודים, חתן פרס הרב קוק לספרות תורנית.

לאחר חתונתו למד בישיבת מיר, למד בחברותא עם ראש הישיבה רבי נתן צבי פינקל מספר שנים ומונה על ידו לאחראי לבדיקת המבחנים. כן למד בחברותא עם רבי אברהם יורוביץ רבה של שכונת גאולה בירושלים במשך 18 שנה, עמו למד את יסודות הקבלה. באותה תקופה היה מוסר שיעורים בישיבות "כף החיים" ו"מתימן יבוא".

באותם שנים מכון "אורייתא" בראשות הרב מנחם מנדל גרליץ, פנה לרבי שמעון בבקשה לצרף את הערותיו על הספר שמות בארץ למהר"ם בן חביב, והערותיו עלי עשור נדפסו בחלק תוספות יום הכיפורים על מסכת יומא.

בסביבות שנת ה'תשנ"ח נקלע המכון לקשיים כלכליים והרב הרמן נטל על שכמו את אחריות ההוצאה ומינה את העורכים הרב שלמה גרליץ והרב אליהו למברגר להשלמת המלאכה.

כולל חיי תורה

בשנת ה'תשנ"ז (1997) יסד כולל אברכים בשם "חיי תורה" המשלב לימוד בחורים ואברכים. עד שנת ה'תש"פ 2020 הכולל מנה שלשה סניפים. בירושלים, גבעון ובית שמש, במהלך השבוע היה מוסר שיעורים ושיחות לאברכי הכוללים. כיום (ה'תשפ"ד 2024) פעיל הכולל בירושלים.

מכון שמעתתא

בשנת ה'תש"פ (2020) הוקם "מכון שמעתתא" במטרה להוציא לאור את שיעוריו וכתביו.

בשנת תשפ"ג (2023) הוהדר על ידי המכון הספר "אבן פנה" של רבי אליהו קלצקין, בתוספת חידושי ישע ימינו, יחד עם עוד "ציונים וביאורים" שנלקטו על ידי צוות המכון. קטעים מתוך הספר במהדורה החדשה נדפסו בירחון מוריה.

הנהגה והשקפה

הרב הרמן דואג רבות למצבם של כלל ישראל בכל מקום בעולם. לא אחת עלה על קברי צדיקים בירושלים להעתיר על יושבי הגולה בצרתם[2]. וכשהתבקש, אף הטריח עצמו למשא חיזוק למען יהדות ארה"ב[3].

למרות היותו נמנע מאמירות ציבוריות, התבטאות חריגה נשמעה מפיו, כאשר עלו קולות שונים בנוגע להקלות במערכת הגיור, אז פורסם בשמו[4] כי אפילו יהודים שאינם שומרי תורה ומצוות, מבינים, שגיור בלא קבלת עול מצוות אינו כלום. והוסיף: ”אפילו אם יבטלו את תקציב הישיבות הרי שהישיבות תתבססנה על יהדות ארה"ב, אבל הקלות בגיור הוא דבר שיגרום להתבוללות”.

משפחתו

ספריו

  • עלי עשור - חידושים על ספרו של מהר"ם בן חביב שמות בארץ חלק תוספות יום הכיפורים על מסכת יומא, מהדורת אורייתא ירושלים תש"ס.
  • באורח מישור - הליכות והנהגות.
  • לילה כיום יאיר - ענייני פסח ומועדים, יצא בירושלים בכמה מהדורות.
  • פניא דשבת - הלכות קידוש, מאמרי פרשת שבוע וקונטרס עבודת התפילה מאביו, מכתבי תורה בין אביו לחמיו וקונטרס דברי אלחנן מסבו הרב שיפמן, ירושלים תש"ע.
  • ישע ימינו - חידושים על מסכתות הש"ס ברכות, שבת, ביצה וסוכה.
  • ישע ימינו - חידושי אגדה על הספר אבן פנה מהדורת מכון שמעתתא, ירושלים תשפ"ג.
  • שבת קדשך - מאמרים על קדושת השבת וסגולותיה, ירושלים תשפ"ב.

קישורים חיצוניים

הערות שוליים

  1. ^ כ"ב תמוז (ה'תשכ"ה 22 באוגוסט 1965), ראה הספד אודותיה מהגה"צ רבי דוד חיים שטרן: "מיד כשהיתה מגיעה אל ביתינו הייתי מרגיש כי אני מוכרח לקום מפניה" (ספר שמות בארץ).
  2. ^ יהודה ויס, הסגולה של הצדיקים: הרב הרמן העתיר על קברי הרש"ש והאור החיים למען יהודי אוקראינה, באתר אקטואליק, ‏07.03.22
  3. ^ הגאון רבי שמעון הרמן במסע חיזוק קצר בן שלשה ימים, באתר בעולמם של חרדים.
  4. ^ גם החילוני מתפאר בסבא הדתי, באתר ערוץ 7.

קטגוריה:ילידי 1959 קטגוריה:רבנים ישראלים קטגוריה:רבנים ליטאים קטגוריה:ירושלים: רבנים קטגוריה:מחברי ספרות תורנית קטגוריה:בוגרי ישיבת מיר קטגוריה:בוגרי ישיבת פוניבז' קטגוריה:בוגרי ישיבת באר יעקב קטגוריה:משפחת רבי אריה לייב שפירא קטגוריה:משפחת רבי חיים מוולוז'ין קטגוריה:רבנים מקובלים