על סף הנצח (ציור)

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
על סף הנצח
Van Gogh - Trauernder alter Mann.jpeg
מידע כללי
צייר וינסנט ואן גוך
תאריך יצירה 1890
טכניקה וחומרים שמן על בד
נתונים על היצירה
מיקום מוזיאון קרולר מולר, אוטרלו, הולנד

על סף הנצח או איש מתאבל הוא ציור שמן משנת 1890 שיצר הצייר ההולנדי וינסנט ואן גוך. היצירה נוצרה בסן רמי דה פרובאנס בהתבסס על ליתוגרפיה מוקדמת. ואן גוך השלים את היצירה במאי באותה שנה, כחודשיים לפני מותו.

בשנת 1970, המגזין "raisonné" נתן לו שם חדש - "Worn Out: At Eternity's Gate".‏[1]

אודות היצירה

הליתוגרפיה התבססה על סקיצה בעיפרון בשם "Worn Out" (מאנגלית: מותש) שנוצרה ב-1882 על סמך דיוקן של וטרן ופנסיונר בשם אדריאנוס ג'ייקובאס זיידרלנד בהאג.[2] ואן גוך הושפע מיצירתו של הברט פון הרקומר שהוצגה בהאקדמיה המלכותית לאמנויות.[3]

במכתביו של ואן גוך, הוא ציין כי ברצונו לעשות מספר סקיצות כדי שהיצירה תצא מוצלחת. ואן גוך ראה ברגעים כאלו, כאשר אדם מביע צער וייאוש, כהוכחה לקיומו של אלוקים ולקיומה של הנצחיות.[4][5] ב-1998, התאולוגית קט'לין פאוורס אריקסון אמרה כי ואן גוך האמין באלוקים גם ברגעים קשים של צער, והוא ביטא זאת ביצירה זו.

ואן גוך יצר שבע ליתוגרפיות שלאחת מהן ניתן השם על סף הנצח. עותק נוסף זוהה בשנת 2021.[6] ואן גוך יצר עוד שתי סקיצות מאוחרות יותר בדמותה של אישה מתאבלת.

ואן גוך סבל מבעיות נפשיות, במיוחד בשנתיים האחרונות לחייו. ב-1888, הוא אושפז בבית חולים מפני שהוא חתך לעצמו את האוזן, והדיאגנוזה הרשמית של בית החולים בארל שהצייר סבל שיגעון חמור והזיות כלליות. ד"ר פלקיס ריי שטיפל בואן גוך טען שהוא סובל מאפילפסיה נפשית.[7] כיום, אין תמימות דעים מה הייתה מחלתו של ואן גוך. התקף זה גרם לואן גוך לאשפז את עצמו במוסד בסן רמי ממאי 1889 עד מאי 1890. באפריל 1890, הוא כתב לאחיו, תיאו, על מצבו הנפשי הרעוע, אך הוא סיפר כי הוא המשיך לצייר על קנבסים בהסתמך על זיכרונו.[8] ייתכן שעל סף הנצח היא אחת מאותן יצירות שנוצרו על סמך זיכרונו.

בשנת 2018, יצא לאקרנים סרט ביוגרפי על ואן גוך בכיכובו של וילם דפו הנושא שם זהה ליצירה. דפו היה מועמד לפרס האוסקר על תפקידו בסרט זה.

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא על סף הנצח בוויקישיתוף

הערות שוליים


Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0