פאי דלעת

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
פאי דלעת
Pumpkin pie
פאי דלעת
פאי דלעת
מאכלים
סוג פאי, פאי מתוק, מזון
מוצא קנדה, ארצות הברית, בריטניה
מרכיבים עיקריים מעטפת פאי, דלעת, ביצה, חלב מרוכז, סוכר, אגוז מוסקט, קינמון, ציפורן, זנגביל

פאי דלעת הוא קינוח עם מילוי פודינג וחביצה, על בסיס דלעת. הדלעת היא סמל לזמן הקציר ופאי דלעת נאכל בדרך כלל במהלך הסתיו ותחילת החורף. בארצות הברית ובקנדה בדרך כלל, מכינים אותו לחג ההודיה,[1] ליל כל הקדושים ולאירועים אחרים בהם הדלעת בעונה.

צבעו של מילוי הפאי נע בין כתום לחום ונאפה במעטפת פאי אחת, לעיתים נדירות עם קרום עליון. הפאי הוא בדרך כלל בטעם קינמון, זנגביל, אגוז מוסקט וציפורן. יש שמשתמשים בפלפל אנגלי במקום ציפורן ומוסקט, מכיוון שטעמו דומה לטעם של שניהם יחד. לפעמים משתמשים גם בהל ווניל כתבליני בלילה. תערובת התבלינים נקראת תבלין פאי דלעת.

הפאי עשוי לעיתים קרובות מדלעת ושומר או ממילוי פאי דלעת ארוז (כולל התבלינים), בעיקר מזנים של דלורית.

הכנה

בלילה של פאי דלעת.

פאי העשוי מדלועים מכיל בתוכו בדרך כלל דלועים שקוטרן כ-6–8 אינץ' (15–20 סנטימטרים).[2] הדלועים קטנות בהרבה מזו של ג'ק-או-לנטרן. השלב הראשון בהכנה, הוא להוציא את תוך הדלעת, לחתוך אותה לשני חצאים ולהוציא מתוכה גם את הזרעים. שני החצאים מחוממים עד שהם רכים בתנור, או שהם מבושלים על אש נמוכה על כיריים או בתנור מיקרוגל.

הבלילה מעורבבת עם ביצים, חלב מרוכז מאודה ו/או ממותק, סוכר ותערובת תבלינים הנקראת תבלין פאי דלעת, הכוללת אגוז מוסקט ותבלינים אחרים (למשל זנגביל, קינמון, ציפורן, פלפל אנגלי ותירס) ואז נאפה בתבנית אפייה.[2] בין היתר, יש פאי דומה בו משתמשים במילוי של בטטה או דלורית.[3]

היסטוריה

פאי דלעת תוצרת בית בחג ההודיה.

כיום, ברחבי קנדה וארצות הברית, מסורתי להגיש פאי דלעת לאחר ארוחת חג ההודיה. בנוסף, חברות מזון מודרניות רבות מייצרות מוצרים בטעם פאי דלעת עונתיים כגון: ממתקים, עוגת גבינה, קפה, גלידה, פרנץ' טוסט, ופלים ופנקייק, ומבשלות רבות מייצרות בירה עונתית; אם כי בדרך כלל הם לא בטעם דלעת, אלא בתוספת של תבליני פאי דלעת.[4][5][6]

בנוסף לכך, ישנן תערובות פאי דלעת מתוצרת מסחרית שעשויה מסוגים שונים של דלועים.[6][5][4]

שיאים

פאי הדלעת הגדול בעולם הוצג בניו ברמן, אוהיו, בפסטיבל הדלעת.[7] הפאי נוצר ב-25 בספטמבר 2010. הפאי כלל 1,212 ליברות (550 קילוגרם) דלעת משומרת, 109 גלון (410 ליטר) חלב מאודה, 2,796 ביצים, 7 ליברות (3.2 קילוגרם) מלח בישול, 14 12 ליברות (6.6 קילוגרם) קינמון ו-525 ליברות (238 קילוגרם) סוכר.[8]

משקל הפאי הסופי היה 3,699 ליברות (1,678 קילוגרם) ונמדד בגובה של 20 רגל (6 מטרים).[8] בעקבות כך, נכנס לספר השיאים של גינס.[8]

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא פאי דלעת בוויקישיתוף

הערות שוליים

  1. ^ Rombauer, I. S and M.R. Becker. 1980. The Joy of Cooking. Bobs-Merrill Company, New York City.
  2. ^ 2.0 2.1 "How to Make Homemade Pumpkin Pie". PickYourOwn.org. נבדק ב-31 באוקטובר 2011. {{cite web}}: (עזרה)
  3. ^ [1](הקישור אינו פעיל, January 2018)
  4. ^ 4.0 4.1 Baggett, J. R. "Attempts to Cross Cucurbita moschata (Duch.) Poir. 'Butternut' and C. pepo L. 'Delicata'". North Carolina State University. אורכב מ-המקור ב-6 בספטמבר 2006. נבדק ב-23 בנובמבר 2014. {{cite web}}: (עזרה)
  5. ^ 5.0 5.1 Stephens, James M. "Pumpkin — Cucurbita spp". University of Florida. נבדק ב-23 בנובמבר 2014. {{cite web}}: (עזרה)
  6. ^ 6.0 6.1 Richardson, R. W. "Squash and Pumpkin" (PDF). United States Department of Agriculture, Agricultural Research Service, National Plant Germplasm System. אורכב מ-המקור (PDF) ב-24 בספטמבר 2015. נבדק ב-23 בנובמבר 2014. {{cite web}}: (עזרה)
  7. ^ "2010 World Record Pumpkin Pie". Pumpkin Nook. נבדק ב-5 בינואר 2011. {{cite web}}: (עזרה)
  8. ^ 8.0 8.1 8.2 Largest pie, pumpkin, Guinness World Records (באנגלית)

תבנית:חג המולד

Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0