רבי יחיאל מיכל הגר (סטרוז'ניץ)

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
הרב יחיאל מיכל הגר
אין תמונה חופשית
לידה ה'תקפ"ד
פטירה י"ד בניסן ה'תרס"ד (בגיל 80 בערך)
מקום קבורה סטרוז'ניץ
מקום מגורים סטרוז'ניץ
בת זוג רחל
אב רבי דוד הגר מזבלטוב
אם פסיה לאה
חותנים רבי אלעזר רוקח (בעלזא)

רבי יחיאל מיכל הגר (ה'תקפ"ד - י"ד בניסן ה'תרס"ד) היה אדמו"ר חסידי בסטרוז'ניץ, בדור השני בשושלת זבלטוב.

תולדות חייו

נולד בשנת ה'תקפ"ד[1] לרבי דוד הגר מזבלטוב ולפסיה לאה, בתו של רבי משה לייב מסאסוב. לאחר פטירת אביו נשא את רחל[2] בתו של רבי אלעזר רוקח (בעלזא), חתונתו התקיימה בעיר בעלז. לאחר נישואיו אכל 'קעסט' אצל אבי חותנו רבי שלום מבעלזא שהתבטא כי הגם שחובת הקעסט חלה על בנו רבי אלעזר אבי הכלה כנהוג אך לכבוד אבותיו של רבי יחיאל מיכל הוא יתן קעסט על שולחנו.

בשנת ה'תרי"ד קבע את מושבו בעיר סטורוז'ניץ שבבוקובינה, שם ייסד חצר חסידית והקים את בית מדרשו. חסידים רבים נסעו לחצרו, ורבים הגיעו לקבל את ברכותיו ועצותיו. נודע בחכמתו, בקדושתו וטהרתו[דרושה הבהרה], וכבקי ברפואות ובסגולות[3].

בשנת ה'תרכ"ג הביא לדפוס את הספר 'עבודת הגרשוני' מאת דודו רבי גרשון אשכנזי מקולומייא חתן סבו רבי מנחם מנדל מקוסוב.[4]

ביום ד' י"ד בניסן ערב פסח ה'תרס"ד נפטר ונטמן בסטורוז'ניץ. בערך בשנת ה'תשע"ו שופץ קברו על ידי 'ועד הצאצאים לשיקום ושיפוץ קבר הצדיק מסטראזניץ', לאחר כשנה חולל קברו ושוקם מחדש.[5]

צאצאיו

  • בנו יחידו רבי שלום, כיהן כרב העיר בנילוב, ולאחר פטירת אביו מילא את מקומו בסטרוזניץ. חתנו היה רבי שמואל מאיר הולנדר מאמסנא.
  • בתו מלכה, אשת רבי מרדכי טאבאק.
  • בתו רבקה, אשת רבי דוד אליעזר הגר, רבה של קוסטינץ, בן רבי משה צבי מסאווראן-סטאנוביץ[6].
  • בתו יוכבד, אשת רבי משה מקובל, אב"ד הערץ ופענטשע, השאיר בכתבי יד חיבורים שונים.
  • חתנו רבי אלעזר רוקח, כיהן כאדמו"ר בלוביטש, בחיי אביו רבי אהרן מדוברומיל[7], ונפטר בחייו לאחר שהצטנן בטבילה במקוה קרה. בתו שפרינצא אשת רבי מנחם מנדל הגר[8] אב"ד סוסנוביץ בת"א.
  • חתנו רבי מרדכי לאנדמאן, שימש שישים שנה כרב ואדמו"ר באדז'אד, ואחרי השואה עבר לבוקרשט. היה בנו של רבי אורי לנדמן מפודילאי נכד רבי אורי מסטרליסק. נפטר כ"ט ניסן תשי"ט. בנו רבי דוד חתנו של רבי צבי לנדמן מבאקוי, שימש כאדמו"ר בבוקרשט בחיי אביו, ואחרי פטירתו מילא את מקומו, בתש"ך עלה לנתניה.

הערות שוליים

  1. ^ ספר מליצי אש, הרב אברהם שטרן, תרצ"ג, עמ' קי"ד, בשם נכדו רבי שמואל מאיר הולנדר. אך לפי עיתון 'קול מחזיקי הדת' ל' ניסן תרס"ד, היה בן ששים ושבע בפטירתו ונולד בתקצ"ז.
  2. ^ נפטרה בט"ו באייר ה'תרס"ד.
  3. ^ ספר מליצי אש, הרב אברהם שטרן, תרצ"ג, עמ' קי"ד
  4. ^ בשער הספר נכתב: "הובא לבית הדפוס במצות והוצאות הרב המופלג המפורסים בנש"ק, יפה פרי תואר, החסיד היקר מ' יחיאל מיכל נ"י בהרב הצדיק וכו' מ' דוד זצללה"ה מק"ק זאבליטוב".
  5. ^ עיתון המבשר, יום ב' ט"ו אייר תשע"ז
  6. ^ בן רבי ברוך מסאווראן שהיה חתנו של רבי דוד מזבלטוב
  7. ^ בן רבי יהודה זונדל מאוחאן בן רבי שלום מבעלזא
  8. ^ בן דודו רבי דוד אליעזר הגר, רבה של קוסטינץ