רבי שאול בן דוד

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
רבי שאול בן דוד
לידה בערך ה'ש"ל
פטירה לאחר ה'ת"א
רבותיו רבי נפתלי הירש שור
חיבוריו "טל אורות" (הקדמון) על מלאכות שבת
ראש ישיבה בפודוליה

רבי שאול בן דוד (בערך ה'ש"ל–לאחר ה'ת"א) היה מחבר ספר "טל אורות" (הקדמון) על מלאכות שבת, רב וראש ישיבה בפודוליה.

תולדות חייו

על קורות חייו ידוע אך מעט. הוא למד אצל רבי נפתלי הירש שור[1] ראב"ד בריסק ולובלין, תלמידו של הרמ"א ואביו של ה"תבואות שור". ככל הנראה היה אף תלמידו של רבי רבי שלמה מלובלין, תלמידו של המהרש"ל[2]. הוא עוסק רבות בתורת המהרש"ל ומתבטל אל דבריו, ואף כאשר חולק על דבריו עושה זאת ביראה גדולה.

כיהן כרב וראש ישיבה בעיירה במדינת "רוסיא", כינוי רווח בתקופה זו לפודוליה ולעיתים גם לווהלין. המיקום המדוייק בו שימש כרב אינו ידוע[3].

מלבד ספרו הידוע על מלאכות שבת, כתב גם חיבור על חנוכה בשם "חנוכת הבית" על נוסח הנרות הללו וענייני חנוכה. כמו כן, בשנת ת"א הדפיס בנו רבי דוד סדר תפילת הדרך שסידר אביו.

ספר "טל אורות"

ספרו העיקרי הוא ספר "טל אורות" על שלושים ותשע אבות מלאכות שבת והלכות מבוי. בכל מלאכה הוא מגדיר את תולדות ואבות המלאכה ודן בשיטות הראשונים השונות, עד למסקנות הלכתיות מעשיות. מאפיין בולט בספר הוא שימוש רב במליצה ובחרוזים. כך למשל, בתחילת כל מלאכה ישנה הקדמה מחורזת המפרטת את גדרי המלאכה ודיניה. הוא מנמק זאת במאמר חז"ל[4] שעל הלימוד להיות ב"זמרה" - אותה הוא מפרש כמליצה וחריזה - בכדי לסייע לזכירת הנלמד. הדינים העולים מההקדמות לעיתים אינם עולים בקנה אחד עם דבריו בגוף הספר, עקב אילוצי החריזה והמשקל[5] בנוסף, לכל מלאכה צורף חרוז המורכב משני חלקים: הראשון מבוסס על פסוק מהתנ"ך המרמז על המלאכה, והשני מבוסס על פסוק המרמז על העונש הצפוי למחלל את השבת.

בהקדמה לספר הוא מאריך על חובת לימוד הלכות שבת. אף הקדמה זו רוויות גימטריאות ומליצות. בעל שביתת השבת בהקדמה לספרו העתיק הקדמה זו.

על ספרו שהודפס בפראג הסכימו המהרש"א, השל"ה, והכלי יקר. המגן אברהם בהלכות שבת מצטט פעמים רבות מספרו ועוסק בחידושיו[6], בעל מרכבת המשנה אף הוא עוסק רבות בחידושיו.

קישורים חיצוניים

הערות שוליים

  1. ^ מתוך דבריו בספרו "טל אורות", מלאכת המוציא, אות כ"א.
  2. ^ מנחם אדלר, מבוא לספר טל אורות, עמ' 9, על פי קינה עליו מאת רבי שאול בן דוד שצורפה לספר שלשלת הקבלה שהודפס בדפוס קראקא בשנת שנ"ו.
  3. ^ מנחם אדלר, מבוא, טל אורות, עמ' 7, באתר היברובוקס
  4. ^ תלמוד בבלי, מסכת מגילה, דף ל"ב .
  5. ^ מנחם אדלר, מבוא, טל אורות, עמ' 15, באתר היברובוקס.
  6. ^ סימן רנ"ג ס"ק מ"א, סימן רע"ה סק"ה, ועוד.