אבא מרי ריש גלותא

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
אבא מרי
מדינה בבל
תחומי עיסוק ריש גלותא בתקופת דור הרביעי של האמוראים
רבותיו רבא, רבינא
חתנים לדעת המהרש"ל: רב נחמן בר יצחק

אבא מרי ריש גלותא היה ראש הגולה בבבל בתקופת הדור הרביעי של האמוראים. יש הטוענים ששמו לא היה כך.

שמו וזיהויו

נזכר פעם אחת בתלמוד, כשרב אדא סיפר לרב חנינא מסורא על אשתו של 'אבא מרי ריש גלותא' שרבה עם בעלה, ורב נחמן בר יצחק הלך לפייסה[1].

רוב החוקרים סבורים שאבא מרי הוא שמו[2], אולם יש שהבינו שרב אדא שסיפר עליו היה בנו ולכן הוא קרא לו אבא מרי (מארמית: אבי מורי) ושמו לא נודע[3]. הבנה זאת מתאימה גם לדעת הרא"ש[4] שהריש גלותא לא היה נקרא אף פעם בשמו[5]. רבי אהרן הימן שחולק על הבנה זו, מעיר בין היתר שלפי הסדר הכרונולוגי, 'רב אדא' המוזכר שם הוא רב אדא בר מתנא[6], שהיה עני מרוד, מה שאינו מסתבר אם היה בנו של הריש גלותא שהיה אדם עשיר[7].

לפי דעה זו, יש מי שציין ששמו לכאורה היה "אבא מרי" ולא מרי לבד כשהשם 'אבא' משמשת לכינוי של כבוד לבד להיותו ראש הגולה – כינוי שהיה מקובל בדורותיהם, הוא מוכיח זאת מאמורא שנזכר בתלמוד הירושלמי כאבא מרי וכ'אבמרי' (כדרך התלמוד הירושלמי לקצר שמות ובכללם להרכיבם יחד), ונראה שהיה זה שם מקובל[8].

בסדר עולם זוטא[9] מובא על 'אבא' שהיה ריש גלותא, והיה בנו של הריש גלותא עוקבן, אבא זה מונה לתפקידו אחר פטירת דודו עוקבא שהיה ריש גלותא אחרי פטירתו של עוקבן, ושני אחיו של אבא, רב כהנא ואחריו רב ספרא שימשו אחרי פטירתו כריש גלותא. כן נאמר שהיה תלמידם של רבא ורבינא.

החוקרים הניחו שמדובר באבא מרי ריש גלותא, אך רבי אהרן הימן מציין שדברי הסדר עולם זוטא מקוטעים ומשובשים בדרך כלל, ולכן קשה לסמוך על דבריו. זאב יעבץ מציין שאם אכן היה תלמידו של רבינא נצטרך לומר שאבא מרי ריש גלותא חי לפחות כמאה ושלושים שנה[10].

חתנו

כאמור הלך רב נחמן בר יצחק לפייס את אשתו של אבא מרי ריש גלותא. המהרש"ל כותב על כך שרב נחמן היה חתנו[11], ואכן רב נחמן מוזכר בתלמוד כמה פעמים כחתנו של הריש גלותא[12]. דעה זו מסבירה גם את העובדה שרב נחמן בר יצחק הוא זה שפייס את אשת הריש גלותא[13] אך הדבר נכון רק לדעת רש"י שמדובר ברב נחמן בר יצחק, אולם לפי התוספות רב נחמן שהיה חתן הריש גלותא, הוא רב נחמן בר יעקב[14].

הערות שוליים

  1. ^ תלמוד בבלי, מסכת נדה, דף ס"ז עמוד ב'
  2. ^ רבי אברהם זכות, יוחסין השלם; רבי יחיאל היילפרין, סדר הדורות - חלק ב; רבי אהרן הימן, תולדות תנאים ואמוראים - חלק א
  3. ^ לדוגמא:רבי יעקב צבי יאליש, בית ועד לחכמים ראו גם בתלמוד בבלי, מסכת קידושין, דף ל"א עמוד ב': כי הא דמר בר רב אשי כי הוה דריש בפירקא איהו אמר אבא מרי ואמוריה אמר הכי אמר רב אשי.
  4. ^ תשובות הרא"ש כלל נא אות ב
  5. ^ יצחק בן נפתלי ציוני, עולת יצחק חלק א סימן ק"ץ
  6. ^ רבי יחיאל היילפרין גורס 'רב אדא מסורא' בסדר הדורות, ב, ערך רב אדא מסורא.
  7. ^ תולדות תנאים ואמוראים - חלק א ערך רב אדא בר מתנא
  8. ^ רבי מרדכי יצחק איידלמן, מערת עדלם
  9. ^ סדר עולם זוטא עמוד מ"ו
  10. ^ זאב יעבץ, תולדות ישראל - חלק ט וראו שם שהאריך שם לברר את הקטע הזה בסדר עולם זוטא
  11. ^ תשובת מהרש"ל סימן ס"ו
  12. ^ רש"י, מסכת סוכה, דף י' עמוד ב', ד"ה רב נחמן; תלמוד בבלי, מסכת חולין, דף קכ"ד עמוד א' (אך לא צוינו שם מי הוא ריש גלותא זה)
  13. ^ נזר התורה, יד
  14. ^ (תוספות, מסכת גיטין, דף ל"א עמוד ב', ד"ה אנא לא צריכנא להו). רבי אהרן הימן טוען שגם דעת רש"י הוא כדעת התוספות