המרכז האקדמי שלם

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
המרכז האקדמי שלם
ShalemCollegelogo.jpg
Shalem College building.jpg
מכללה אקדמית פרטית
תקופת הפעילות 2013–הווה (כ־11 שנים)
בעלי תפקידים
נשיא ישעיהו גפני
מיקום
מיקום ירושלים
www.shalem.ac.il
(למפת ירושלים רגילה)
Jerusalem location map with titles2.png
 
המרכז האקדמי שלם
המרכז האקדמי שלם

המרכז האקדמי שלםאנגלית: Shalem College) הוא מכללה אקדמית שהוקמה במקום מרכז שלם, משקבל האחרון התר מתאים מאת המועצה להשכלה גבוהה (מל"ג). מיקומו בשכונת ארמון הנציב בירושלים, והוא מלמד על-פי שיטת הלימודים הליברלים הנהוגה בארצות הברית.

המרכז הוא מוסד פרטי והוא פתח את שעריו למחזור הסטודנטים הראשון באוקטובר 2013, לאחר שקיבל כאמור התר מהמל"ג לפתוח תוכנית לימודים לתואר ראשון בלימודים הומניסטיים ואת אישור הממשלה בינואר אותה שנה[1]. ככל מוסד אקדמי חדש, בשלב זה המרכז אינו מורשה להעניק תארים אקדמיים[2]. בראש המרכז האקדמי שלם עומד פרופ‘ ישעיהו גפני, פרופסור אמריטוס בחוג להיסטוריה של עם ישראל באוניברסיטה העברית בירושלים. בין חברי הסגל של המרכז נמצאים מחבר הקוד האתי של צה"ל, פרופ' אסא כשר; כלת פרס ישראל למשפט פרופ' רות גביזון; וההוגה למחשבת ישראל פרופ' שלום רוזנברג[3].

המרכז ממתג את עצמו כמיועד לסטודנטים מצטיינים[4], ומצריך עמידה בקריטריונים של מבחן כניסה ייעודי[5].

תוכנית לימודים

הלימודים במרכז האקדמי שלם מתבססים על שיטת ה"ליברל ארטס" (liberal arts), מסורת שמקורותיה בקולג'ים יוקרתיים באנגליה ובארצות הברית לפני כמאתיים שנה. מסורת זו כוללת לימודי ליבה מובנים, בעיקר במדעי הרוח[6]. בדומה לנהוג במוסדות בחו"ל, ההוראה בשלם מדגישה את קבוצות הלימוד הקטנות ולא את ההרצאות הפרונטאליות.

תוכנית הליבה כוללת קריאה מקיפה של יצירות מופת מערביות, היכרות מעמיקה עם המסורת היהודית, לימודי מבוא למדעים וקורסים במדעי החברה ובתרבות המזרח הרחוק[7]. המוסד יעניק תואר ראשון דו-חוגי בלימודים הומניסטיים (תוכנית הליבה), ובאחד ממסלולי ההתמחות: לימודי מזרח תיכון ואסלאם, או בפילוסופיה ובהגות יהודית[8][9]. החוג ללימודי המזרח התיכון מציע תוכנית ללימודי ערבית בערבית, ומתייחד בכך שהוא מדגיש את ידיעת השפה כמפתח להבנת התרבות הערבית[10]. כחלק ממגמה זו, היה המרכז האקדמי שלם המוסד הראשון שפרסם בתחנת גלי צה"ל זמריר בשפה הערבית[11].

תוכנית חוץ לימודית

בשנתיים הראשונות ללימודיהם, הסטודנטים בשלם מחויבים לארבע שעות שבועיות של עשייה למען הקהילה. בין מיזמי המעורבות מצויים סדנה ללימוד עברית לעולים חדשים, התנדבות בארגון "לב אחד - סיוע אזרחי בחירום" ו-One Song Project, מיזם לחיבור מוזיקאים ירושלמים בני מגזרים שונים. בנוסף מתקיים 'פורום שלם', מפגש שבועי עם אנשי רוח, אישי ציבור, פוליטיקאים וחוקרים, המוזמנים על ידי המרכז האקדמי לשיחה על חייהם ועבודתם. בין האישים שהתארחו בפורום היו ד"ר מיכאל אורן, פרופ' עוזי ארד, פרופ' נעמי חזן, ח"כ רות קלדרון והרבנית עדינה בר-שלום[12].

היסטוריה

המרכז האקדמי שלם צמח מתוך מרכז שלם, מכון מחקר שנוסד בירושלים ב-1994. תהליך הפיכת מרכז שלם למרכז אקדמי החל ב-2009, ובין החותמים על הבקשה המקורית היו פרופ' רות גביזון, ד"ר דורון אביטל וד"ר עינת וילף[7].

הקמתו של המרכז האקדמי שלם מגיעה על רקע דיון ציבורי נרחב בראשית העשור השני של המאה ה-21 אודות המשבר במדעי הרוח בישראל[13][6]. במסגרת הדיון, זכתה התבטאותו של מנכ"ל סלקום דאז, עמוס שפירא, בזכות ההשכלה הרחבה במדעי הרוח ולאו דווקא בזכות ההתמקצעות הצרה, להתייחסות נרחבת[14].

הקבלה למוסד

בשונה מהשיטה הנהוגה ברוב מוסדות ההשכלה הגבוהה בישראל, הקבלה למרכז האקדמי שלם לא תלויה בציוני פסיכומטרי, אלא במבחן ייעודי (מבחן מאיה) שפותח על ידי המרכז הארצי לבחינות ולהערכה. אל מבחן הקבלה מצטרפים ראיון אישי ובחינה בכתב[2].

המוסד מתעתד לקלוט כ-50 סטודנטים בכל שנה וכ-200 סטודנטים בתפוסה מלאה[8]. בראיון לג'רוזלם פוסט, אמר נשיא המרכז, מרטין קרמר, כי בעתיד יקלוט המוסד כ-1,000 סטודנטים, ויציע תארים בתחומים נוספים[15].

שכר הלימוד במרכז האקדמי שלם הוא 38 אלף ש"ח לשנה. המרכז מציע מלגות לימודים בגובה של עד 30 אלף ש"ח, כמו גם מלגות מחיה בגובה של עד 3,000 ש"ח בחודש[16].

קישורים חיצוניים

הערות שוליים

  1. ^ לימודי מדעי הרוח במוקד המרכז האקדמי שלם, באתר News1 מחלקה ראשונה‏, 6 באוקטובר 2013
  2. ^ 2.0 2.1 חן פונדק, המרכז האקדמי שלם קיבל הכרה כמוסד אקדמי, באתר כלכליסט, 13 בינואר 2013
  3. ^ הסגל האקדמי, מתוך אתר המרכז האקדמי שלם
  4. ^ דוד זולדן, "ארמון הנציב: תוכנית מלגות אטרקטיבית למצטיינים במרכז האקדמי שלם", קול העיר פלוס, 15 במרץ 2013
  5. ^ תהליך הקבלה, מתוך אתר המרכז האקדמי שלם
  6. ^ 6.0 6.1 אושררה הקמתו של המרכז האקדמי שלם – המוסד האקדמי הראשון בארץ בשיטת ה-liberal arts, באתר "הידען", 14 בינואר 2013
  7. ^ 7.0 7.1 ליאור נוביק, "הממשלה אישרה: 'מכון שלם' יוכר כמוסד להשכלה גבוהה", ישראל פוסט, 14 בינואר 2013
  8. ^ 8.0 8.1 אתר למנויים בלבד טלילה נשר, הממשלה אישרה את הפיכת מרכז שלם למוסד אקדמי, באתר הארץ, 13 בינואר 2013
  9. ^ עדי ארבל, "לב ירושלם", מקור ראשון, 29 במרץ 2013
  10. ^ לקחת את האסלאם והמזרח התיכון ברצינות, ד"ר יוסי לסרי, חדשות מחלקה ראשונה (News1), 23 ביוני 2013
  11. ^ לראשונה בגל"צ: פרסומת בערבית, דניאל סיריוטי, אתר ישראל היום, 13 ביוני 2013
  12. ^ פורום שלם, מתוך אתר המרכז האקדמי שלם
  13. ^ יאיר אלטמן‏, סקר חדש חושף: מה סטודנטים באמת היו רוצים ללמוד?, באתר וואלה!‏, 13 במרץ 2013
  14. ^ גיל קול, מנכ"ל סלקום: עזבו ניהול, קחו בוגרי מדעי הרוח, באתר ynet, 25 בפברואר 2010
  15. ^ Melanie Lidman, "Council Accredits Israel's First Liberal Arts College", Jerusalem Post, January 13, 2013
  16. ^ איתמר אייכנר, "מלגות מיוחדות במדעי החברה", ידיעות אחרונות, 10 במרץ 2013