טיוטה:פאר הליקוטים

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

פאר הליקוטים היא סדרת ספרים בת חמשה כרכים, הכוללת ביאורים לתורתו של רבי נחמן מברסלב.

פאר הליקוטים

עריכה והוצאה לאור

ראשוני העקרונות עליהם מבוסס הספר נבעו מרעיונו של הרב ישראל יצחק בזנסון (שחלקם מובאים בספרו מסילת הקשרים)[דרושה הבהרה], ולמעשה עורכי הספר ויוזמי הפרטים הינם ישי פרידמן, דן לוינזון ושלום פרקש, כשאיתם עובדים צוות של עשרות עורכים[1].
הכרך הראשון יצא לאור בשנת תשע"א, הוא כלל ביאורים לתורות א-ו, הכרך השני יצא לאור בשנת תשע"ג כשהוא כולל את התורות ז-טו, בשנת תשע"ו יצא כרך ג על תורות טז-כב, בשנת תשע"ט יצא כרך ד על התורות כב-כז, ובתשפ"א יצא כרך ה, על התורות כח-לד. הספר נמכר באלפי עותקים בארץ ובעולם, נדפס בכמה מהדורות, וקיבל הסכמות נלהבות מגדולי חסידי ברסלב ועוד.

מטרת הספר

הספר ליקוטי מוהר"ן נחשב לספר קשה להבנה[2]. בחסידות ברסלב לדורותיה הרבו לשבח את העיון בו[3], וספרים רבים חוברו בעקבות כך (כמו ליקוטי הלכות, יקרא דשבתא, זמרת הארץ, ביאור הליקוטים ועוד רבים).

גם רבי נחמן עצמו התבטא שהלימוד בו מקרב את תחילת הגאולה, ואף קבע ללמוד בו שני סדרים: האחד במהירות כדי שיהיה שגור על הלשון, וסדר נוסף ללימוד בעיון[4]. רבי שמואל הורוויץ מגדולי חסידי ברסלב כתב פעם אודות חשיבות לימוד הספר, אך סיים:

"... זה אי אפשר בשום אופן, רק ע"י לימוד התורה בליקוטי מוהר"ן בעיון כמו שאפשר ללמוד כשהכל מודפס על המקום מסביב".

מבנה

הספר מושתת בעיקר על שיטתו של רבי אברהם בן רבי נחמן, שכתב בהקדמת ספרו 18 כללים ללימוד העיון בספר ליקוטי מוהר"ן, כשבכלל החמישי ביאר, שכשרבי נחמן הביא פסוק או מקור מחז"ל, כוונתו להביא את כל הנושא\הפרק משם הובא, וכך יהיה מובן יותר הענין אותו ביאר שם. בכלל ה 18 ביאר, שהרבה פעמים כשמובא נושא מסויים בראשי פרקים, סמך על המעיין שיודע מהם או שידרוש אחריהם. כמו כן הספר מבוסס על שאר הכללים שם[5].
הספר נועד כדי להנגיש לציבור הלומדים את הספר ליקוטי מוהר"ן, לעורר את לימוד העיון בו, להרחיב בביאור המושגים והענינים המובאים בו, ומאידך לא להתערב ללומד בשיטת עיונו, כך שכל אחד יוכל ללכת בדרכו, ולהוציא את הפירוש הנכון לדעתו. לכן, הספר אינו עוסק בפירוש או ביאור של העורך, אלא מביא את המקורות הקשורים לעניין (מלבד הטור 'מסילת הקשרים' שם הובא הכל בדרך אפשר ואולי).

מבנה הספר

חלוקת הטורים בספר

ע"פ חזונו של רבי נחמן 'שיהיה זמן שידפיסו ספרו עם פירושים סביב, כמו גמרא עם מפרשים רש"י ותוספות וכו'[6], צורת עימוד הספר הוא כעין גמרא, כשבאמצע העמוד מובא טקסט הליקוטי מוהר"ן עצמו, כשבצדדיו מובאים המקורות והרחבות על העניינים המובאים בו, כלשונם המקורית.

קישורים חיצוניים


קטגוריות: המכלול: הרב ישראל יצחק בזנסון | רבי נחמן מברסלב | ליקוטי מוהר"ן | חסידות ברסלב | רבי נתן מברסלב | ליקוטי הלכות | רבני ברסלב | ניגוני ברסלב | השול (ברסלב) | הרב ניסן דוד קיוואק | קבר רבי נחמן מברסלב | עריכה ספרותית

הערות שוליים

  1. ^ מתוך פתיחת הספר
  2. ^ ראו שיחות הר"ן, אות רפה, וכן מובא בהקדמת הספר ליקוטי תפילות: "כי דברי רבינו הם כלליות גדול מאוד מאוד, וכל תורה ותורה כלולה מכל התורה כולה, ומכלליות ישראל, ומכלליות כל הדברים שבעולם". וראו עוד בהקדמת ליקוטי מוהר"ן, ובליקוטי הלכות הלכות בכרת הראיה וב"פ הלכה ה, אות יב.
  3. ^ ראה בהקדמת הליקוטי מוהר"ן מדברי מוהרנ"ת, ובפתיחת הספר ביאור הליקוטים, וראה עוד אצל [דרושה הבהרה] ספר שיח שרפי קודש, חלק ד, אות תקיד. ושם בחלק ה, אות קל.
  4. ^ שיחות הר"ן אות שמו
  5. ^ ראה בפתיחת הספר בהסכמת הרב אברהם יצחק כרמל
  6. ^ הובא בספר יעלת חן, עמוד כו