יהודה לוי טוקטלי

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
יהודה לוי טוקטלי
Yehuda Levy Tokatly.jpg
תמונה זו מוצגת בהמכלול בשימוש הוגן.
נשמח להחליפה בתמונה חופשית.
לידה 11 בנובמבר 1922
ירושלים, ארץ ישראל המנדטורית בריטניהבריטניה
פטירה 18 בספטמבר 2023 (בגיל 100)
ירושלים, ישראל ישראלישראל
עיסוק מטאורולוג, משורר
מנהל השירות המטאורולוגי ה-3
19751987
(כ־12 שנים)
→ מרדכי גלעד
שמואל יפה ←

יהודה לוי טוקטלי (11 בנובמבר 192218 בספטמבר 2023) היה מטאורולוג, חזאי ומרצה ישראלי שכיהן כמנהל השירות המטאורולוגי הישראלי, והיה מאבות החיזוי בישראל. בשנים האחרונות לחייו פרסם ארבעה ספרי שירה.

ראשית חייו

יהודה לוי טוקטלי נולד בירושלים.[1] אמו חיה-וידה לבית אלעזר בת למשפחה ספרדית מסלוניקי שביוון, ואשר עלתה לארץ ישראל בשנת 1878. אביו יצחק, איש הגדודים העבריים ובעל חנות מכולת, היה יליד העיר טוקט שבטורקיה, בן למשפחה שהגיעה לשם מאזור אודסה בחצי האי קרים.[2]

התחנך בבית הספר דורש ציון ובתיכון בית הכרם (במחזור השני). בנערותו היה מראשוני שבט הצופים "מודיעין", בו גם שימש כמדריך וכמרכז השבט וכן הצטרף לקלוב התעופה בירושלים.[2]

פועלו כמטאורולוג

ב-1941, בהיותו כבן 19, התקבל לעבודה בשירות המטאורולוגי של ממשלת המנדט, בתפקיד צופה-משרטט. ב-1946 השתתף בקורס החזאים הראשון בארץ ישראל ולאחר מכן שימש כחזאי בשדה התעופה לוד. היה אחד מילידי הארץ היחידים שעבד בשירות המטאורולוגי בימים שטרם הקמת מדינת ישראל.

לאורך שנות ה-40 היה חבר ההגנה, בתחילה בחי"ש הצעיר (ח"ץ) ולאחר מכן בש"י ובשירות האוויר. בהיותו מטאורולוג, סיפק בין היתר תחזיות על מצב הים ומזג האוויר בחוף לכוחות ההגנה, שהביאו מעפילים באוניות. כמו כן, היה מדריך מטאורולוגי של קורס הטיס הראשון של שירות האוויר, ועם הקמת צה"ל שירת כחזאי ביחידה המטאורולוגית של חיל האוויר.

ב-1949 הוקם השירות המטאורולוגי הישראלי, ולוי טוקטלי עבד בו מיום הקמתו. ב-1950 חזה את אירוע השלג הנדיר בתל אביב ובשפלה.[2] ב-1952 מונה כמנהל החיזוי בשדה התעופה לוד, ובשנים הבאות היה למנהל מחלקת החיזוי בשירות המטאורולוגי ולסגן מנהל השירות.

ב-1955 החל ללמד מטאורולוגיה סינופטית בחוג לקלימטולוגיה באוניברסיטה העברית בירושלים. בהמשך לימד גם בחוג למטאורולוגיה, ובסך הכל הרצה באוניברסיטה כשני עשורים. לאורך השנים העביר הרצאות פופולריות בנושאי מטאורולוגיה גם ברדיו.

משעמד על חסרונם של מונחים מטאורולוגיים בשפה העברית חידש מספר מילים (כגון "אובך") וכן ערך מילון למונחי מטאורולוגיה שיצא לאור בהוצאת משרד הביטחון. כמו כן, כיהן כחבר ועדת המונחים המטאורולוגיים של חיל האוויר ובהמשך של האקדמיה ללשון העברית.

ב-1963 נמנה לוי טוקטלי עם מקימי האיגוד המטאורולוגי הישראלי, ב-1970 היה ממארגני הכנס הבינלאומי למטאורולוגיה, הראשון שנערך בישראל, ובמהלך השנים ייצג את ישראל בוועידות ובכנסים רבים של ארגון המטאורולוגיה העולמי (WMO).

ב-1975 מונה למנהל השירות, תפקיד אותו ביצע במשך כ-12 שנה, עד פרישתו לגמלאות ב-1987.[2] גם לאחר פרישתו הקפיד להתעדכן בהתפתחויות המקצוע, לרבות באמצעות השתתפות בסמינרים והרצאות שערך השירות המטאורולוגי, עמו המשיך לשמור על קשר.

פעילויות אחרות

לוי טוקטלי היה חבר מועדון רוטרי וכיהן כנשיא מועדון רוטרי סביון.

ערוב ימיו

לוי טוקטלי החזיק בחשבון פייסבוק פעיל, בו פרסם בין היתר שירים בהם שילב דימויים רבים מעולם הטבע והמטאורולוגיה יחד עם תובנות ממרום גילו.

בשנים האחרונות לחייו פרסם ארבעה ספרי שירה, ובמלאת לו 99 שנים, בשנת 2021, התקבל כחבר באגודת הסופרים העברים בישראל.

נפטר בספטמבר 2023, חודשיים לפני יום הולדתו ה-101, ונטמן בבית העלמין הר המנוחות בירושלים, עיר הולדתו.

חיים אישיים

לאורך מרבית שנותיו התגורר לוי טוקטלי בירושלים, ובהגיעו לגיל מתקדם עבר לבית הדיור המוגן משען אפקה בתל אביב.

היה נשוי במשך שנים רבות לחוה לבית סימון,[3] ונולדו להם הבנים אורן ואהוד, נכדים ונינים. כלתו היא האמנית טליה טוקטלי.

ספריו

  • מילון למונחי המטאורולוגיה (משרד הביטחון - ההוצאה לאור, 1994)[1]
  • שירי קיץ (כתב, 2018)[1]
  • הגיגים (כתב, 2019)[1]
  • יפיו של עולם (אשמורת, 2021)
  • מלב אוהב: שירים של אהבה (אשמורת, 2022)

קישורים חיצוניים

הערות שוליים

Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0