פארפל

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
פארפלעך אטריות

פֿאַרפֿל (בריבוי: פֿאַרפֿלעך, פרפלך; מיידיש, דרך גרמנית תיכונית גבוהה: Varveln – אטריות) הוא מאכל של פתיתים קטנים, הנפוץ בעיקר במטבח היהודי האשכנזי-מזרח-אירופי. הוא מורכב מבצק אטריות ביצים חתוך או מגורר, ומוגש בתוך מרק או כמנה צדדית, כקוגל, או כמנת פילאף. בקרב החסידים נהוג להגיש את המנה בליל שבת ובחגים. מנהג, שיש המייחסים אותו לבעל שם טוב, מייסד תנועת החסידות.

השימוש הידוע הראשון בשם פארפל הוא משנת 1892.[1] על דרך ההלצה, נהוג לומר ששם המאכל ניתן לו, משום שפירוש המילה "פארפל" ביידיש דומה למילה "אבוד" ("פארפאלן"). כלומר, מה שהיה עד כה היה, ויש להביט לעתיד. על אף השמות הדומים, הפארפל אינו קשור לפסטה בצורת פרפרים, הקרויה גם כן "פארפל" (farfalloni פרפר).

במהלך חג הפסח, מחליף ה"מצה-פארפל" (חתיכות מצה קטנות) את גרסת אטריות הביצים, שאינה כשרה לפסח.

קישורים חיצוניים

הערות שוליים

  1. ^ *פארפל במילון ובסטר (באנגלית)
Foodlogo.svg ערך זה הוא קצרמר בנושא מזון. אתם מוזמנים לתרום למכלול ולהרחיב אותו.