תורת רבי שמחה בונים מפשיסחה

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
קול שמחה
שמחה בונים מפשיסחה.jpg
מידע כללי
מאת רבי שמחה בונים מפשיסחה
נושא דרושים על התורה ומועדים ועל הש"ס
הסכמות רבי יצחק מאיר אלתר ורבי ישעיה מושקט
הוצאה
הוצאה קול שמחה

תורת רבי שמחה בונים מפשיסחה - הם דברי תורתו של רבי שמחה בונים מפשיסחה, שהודפסו בספרים שונים, הבולט מביניהם הוא הספר 'קול שמחה'.

רקע

תורתו של רבי שמחה בונים מפשיסחה סללה דרך חדשה בחסידות לכלל חסידויות פולין. היא פותחה על ידי תלמידיו, שהקימו חצרות ושושלות משלהם, במגוון דרכים. השיטה התפצלה לענפים רבים, והיוותה היסוד לדרכן של חסידויות קוצק גור, סוכטשוב, אלכסנדר, איזביצא ולובלין, כשבכל חצר ניתנה לתורתו ולשיטתו פרשנות ומשמעות אחרת[1].

דברי תורתו של רבי בונים הועלו על הכתב ברובם בספר קול שמחה על ידי תלמידו רבי זושא מפלוצק, שכתבם על פי הוראת רבו, והיה מביאם אליו במוצאי שבתות שיעבור עליהם. חלקם נכתבו על ידי תלמידיו האחרים: בנו רבי אברהם משה מפשיסחה, רבי יצחק מווארקא, רבי מנחם מנדל מקוצק, רבי יצחק מאיר מגור, רבי חנוך העניך מאלכסנדר, רבי שרגא פייבל מגריצא, רבי יעקב אריה מראדזמין, רבי מרדכי יוסף מאיזביצא, רבי שמואל אבא מזיכלין, רבי שמואל משינאווא ורבי יעקב ינובסקי מאלכסנדר[2].

שמועות נוספות מתורתו של רבי בונים הובאו בספרים רבים, על פי מסורות שנמסרו מפי תלמידיו; מבנו רבי אברהם משה ורבי יצחק מווארקא, דרך האדמורי"ם לבית ווארקא, אלכסנדר, אמשינוב סקרנביץ אוטבוצק; מתלמידו רבי מנחם מנדל מקוצק דרך האדמורי"ם לבית קוצק, סוכטשוב, סוקולוב ופילוב; מהחידושי הרי"מ דרך האדמורי"ם לבית גור; מרבי חנוך העניך מאלכסנדר דרך האדמורי"ם לבית גור בעיקר בספר חשבה לטובה; מרבי זושא מפלוצק מספריו 'יקר מפז' ו'תורת כהן'; מרבי פייבל מגריצא דרך האדמורי"ם לבית אלכסנדר; מרבי יעקב אריה מראדזמין בעיקר בספריו ביכורי אבי"ב ודברי אבי"ב; מרבי מרדכי יוסף מאיזביצא בספרו מי השלוח ובעיקר בספרי פרי צדיק מתלמידו רבי צדוק הכהן מלובלין; מרבי שמואל אבא מזיכלין בספרו להב אש; מרבי שמואל משינאווא שאסף את דברי התורה בספרו רמתים צופים, ומרבי יעקב ינובסקי מאלכסנדר בספרו בית יעקב.

כמו כן לוקטו דברי תורתו בספרים שפתי צדיק, יכהן פאר[3] לרבי חנוך צבי הכהן רבה של בנדין, שיח שרפי קודש לרבי יועץ קים קדיש ראקאץ, הכולל דברי תורה של רבי בונים וצדיקים נוספים, נפלאות חדשות[4] וליקוטים חדשים[5] לרבי יחיאל משה אב"ד קמרבקה.

קול שמחה

הספר קול שמחה הודפס לראשונה בשנת ה'תרי"ט בברעסלא[6] על ידי נכדו רבי צבי מרדכי בנרט. לאחר מכן הודפס בשנת ה'תרל"ו בעיר פרמיסלה, ולאחר מכן בשנת ה'תרס"ג בורשה על ידי רבי אהרן ולדר, מחבר ספר מקדש מעט על תהלים, וזו המהדורה הנפוצה ביותר כיום.

בה'תשט"ו הודפס הספר בניו יורק על ידי משה נירנברג, שהוסיף בסופו חלק בשם 'לקוטי קול שמחה' - ליקוטי מאמרים ושיחות מרבי בונים שהובאו בספרים שונים, וכן שמועות מאביו שהיה מגדולי חסידי רבי חנוך העניך הכהן מאלכסנדר. כן הוסיף בספר הערות וחידושים על הש"ס משלו בשם 'אמרי משה וזכרון קדושים'. על הספר הסכים רבי משה פיינשטיין.

בה'תשס"ה הודפס הספר בירושלים על ידי הוצאת 'המסורה', עם הוספות, תיקונים, מראי מקומות ומפתח הענינים. בספר הובאו גם דברי תורה מהספר 'שמחת ישראל' בחלק 'תורת שמחה' שהודפסו על ידי רבי ישראל ברגר.

בה'תשע"ח הודפס הספר בירושלים על ידי הרב שמואל צבי זינגר, בנו של האדמו"ר מאלכסנדר ארצות הברית.

ספרים מרכזיים נוספים

  • שמחת ישראל- חובר על ידי רבי ישראל ברגר. מכיל 3 חלקים: 'אור שמחה' - תולדות חייו של רבי בונים, 'מאמרי שמחה'- מאמרים ודברי תורתו ו'תורת שמחה' - חידושי תורתו. את הדברים שמע בעיקר ממחותנו רבי יוסף לוינשטיין אב"ד סרוצק. הודפס בבוקרשט.
  • חדות שמחה- חובר על ידי רבי יהונתן הלוי אייבשיץ מו"ץ בורשה ומחבר ספרי שו"ת שער יהונתן וליקוטי יהונתן. הספר כולל ליקוט מספרים שונים של דברי תורתו של רבי בונים על התורה, מועדים, ש"ס, פלפולים בגפ"ת, מאמרים ושיחות ותולדות חייו של רבי בונים, בתוספת חידושי תורה מבנו של רבי בונים, רבי אברהם משה, השוואות לספרי חסידות שונים המדברים באותם נושאים שדיבר רבי בונים, וכן ביאורים עליהם מאת רבי יהונתן בשם 'שמחת יהונתן'. הספר קיבל את הסכמתו של רבי צבי יחזקאל מיכלזון. הודפס בשנת תר"צ בורשה.
  • מדרש שמחה- ליקוט מדברי תורתו על התורה מתוך ספרים שונים, יצא לאור על ידי מוסד הרי"מ לוין, בשנת תשל"ה.
  • קול מבשר - ליקוט מדברי תורתו על תנ"ך שלא הודפסו בספרי 'קול שמחה', וחלק נוסף בשם 'פניני הרא"מ', הכולל ליקוט מדברי תורתו של בנו של רבי בונים, רבי אברהם משה מפשיסחה. הודפס בשנת תש"ד ובמהדורה שניה בשנת תשנ"ה בירושלים, על ידי רבי יהודה מנחם בוים.

מאמרים יסודיים ומפורסמים

  • על ידי נסיעה לצדיק מתגלה שה"אוצר" לא נמצא אצל הצדיק אלא בביתו של החסיד, וכשנוסע לביתו יחפש ויחפור עד שימצא.[7][8][9].
  • ”טוב לאדם שיהיו לו שני כיסים. בכיס אחד יהיה פתק ובו כתוב: בשבילי נברא העולם ובכיס השני יהיה פתק ובו כתוב: ואנכי עפר ואפר”[10].
  • ”הן אמת שהחסידים יש להם שפלות ונעשו כאין, אך צריך לקבל את אלוקותו ואחדותו ית' במקום שביטל את עצמו ונשאר המקום פנוי, כי מה מועיל שפלותו וביטולו אם לא להשרות בו אדנותו ית' באותו מקום”[11][12].

הערכות על הספר

רבי יצחק מאיר מגור אמר שכל דברי רבי בונים ”המה בסוד ישרים וצריך ללמוד בהם היטב כמו בספר חובות הלבבות”[13][14]. רבי יעקב דוד קאליש מאמשינוב, תלמידו של רבי בונים החזיק את עצמו כתלמידו של רבי בונים, למרות שהיה כבן 6 או 7 בפטירת רבי בונים, ואמר שרצה לערוך פירוש על הספר קול שמחה, מה שלבסוף לא יצא לפועל. כשנכדו של רבי בונים רבי צבי מרדכי בנרט הוציא לאור לראשונה את הספר, התאונן רבי יעקב אריה מראדזימין שברשותו היו מונחים כתבים רבים מדברי תורתו של רבי בונים, והצטער על כך שלא הוכנסו לספר[15].

רבי יוסף שאול נתנזון מצטט בספרו שו"ת שואל ומשיב[16] מדברי רבי שמחה בונים שהובאו בספר קול שמחה[17].

לקריאה נוספת

קישורים חיצוניים

הערות שוליים

  1. ^ מבוא, קול מבשר, ירושלים: מוסד הרי"מ לוין, תשל"ה, עמ' 19
  2. ^ מבוא, קול מבשר, ירושלים: מוסד הרי"מ לוין, תשל"ה, עמ' 21
  3. ^ רבי חנוך צבי הכהן מבנדין, יכהן פאר, ירושלים, תשכ"ד, באתר אוצר החכמה
  4. ^ רבי יחיאל משה אב"ד קמרבקה, נפלאות חדשות, פיטריקוב, תרנ"ז, באתר אוצר החכמה
  5. ^ רבי יחיאל משה אב"ד קמרבקה, ליקוטים חדשים, ורשה, תרנ"ט, באתר אוצר החכמה
  6. ^ רבי יהודה מנחם בוים במבוא לספר קול שמחה משער שהספר לא נדפס בפולין מחמת הצנזורה הקפדנית ששלטה אז בפולין, וכן יתכן שהמו"ל לא רצה שיודפס אישור הצנזור באותיות לועזיות על ספר קודש
  7. ^ שמחת ישראל, תר"ע, עמ' מז
  8. ^ מאמרי שמחה, אות ל', בשם רבי צבי יחזקאל מיכלזון
  9. ^ נצבים וילך | 'כי קרוב אליך הדבר מאד', באתר תורת הר עציון
  10. ^ האדמו"ר רבי שמחה בונים מפשיסחא, באתר ערוץ מאיר
  11. ^ קול שמחה, ליקוטים
  12. ^ האדמו"ר רבי שמחה בונים מפשיסחא, באתר ערוץ מאיר
  13. ^ הקדמת המאסף והמחבר לחלק 'לקוטי קול שמחה', קול שמחה, ניו יורק: רבי משה נירנברג, תשט"ו.
  14. ^ רבי יהונתן הלוי אייבשיץ מורשה, לקוטי יהונתן אות לג
  15. ^ הקדמה, קול שמחה, ירושלים: הרב שמואל צבי זינגר, תשע"ח, עמ' 6.
  16. ^ מהדורא תליתאה, חלק ב, סי' ט', באתר היברובוקס
  17. ^ ”ראיתי בספר שנדפס מחדש בווארשא ושמו קול שמחה מהרב המפורסם מה"ו שמחה בונם ז"ל מפארשיסחא”