אקרוליין

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
גרסה מ־01:16, 13 באוגוסט 2020 מאת בוט גאון הירדן (שיחה | תרומות) (מולקולרית >> מולרית (דרך WP:JWB))
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש


שגיאות פרמטריות בתבנית:תרכובת

פרמטרים [ נוסחה כימית ] לא מופיעים בהגדרת התבנית

אקרוליין
שם סיסטמטי Prop-2-enal
מסה מולרית 56.06 גרם/מול
מראה נוזל חסר צבע או צהוב
מספר CAS 107-02-8
צפיפות 0.839 גרם/סמ"ק
טמפרטורת היתוך −88 °C
185.15 K
טמפרטורת רתיחה 53 °C
326.15 K

אקרוליין (Acrolein, שם מדעי: propenal) הוא האלדהיד הבלתי רווי הפשוט ביותר. החומר הוא נוזל חסר-צבע, בעל ריח חזק ולא נעים. ריח שמן שרוף (בעת הרתחת שמן בישול לנקודת העשן שלו) נגרם מהתפרקות גליצרול שבשמן לאקרוליין.

אקרוליין מיוצר באופן תעשייתי על ידי חמצון-חיזור של פרופן, כשהאויר משמש כמקור לחמצן, ונדרש תחמוצת מתכות כזרז הטרוגני, כך שהנוסחה הכימית היא: CH2=CHCH3 + O2 → CH2=CHCHO + H2O.

אקרוליין בצורתו הטהורה הוא רעיל, ובמגע ישיר עם העור, העיניים וחללי האף הוא גורם לצריבה חזקה. למרות שהאקרוליין נמצא במאכלים המטוגנים בשמן עמוק, נוכחתו היא רק כמה מיקרוגרמים ספורים לקילוגרם, בעוד שהכמות המזיקה היא כ-7.5 מיליגרם לק"ג אחד של מסת גוף.

קישורים חיצוניים


שגיאות פרמטריות בתבנית:ויקישיתוף בשורה

פרמטרי חובה [ שם ] חסרים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא אקרוליין בוויקישיתוף
ערך זה הוא קצרמר בנושא כימיה. אתם מוזמנים לתרום למכלול ולהרחיב אותו.