ירק



יְרָקוֹת הוא מונח מתחום הקולינריה והתזונה המתאר חלקים אכילים מצמחים. במשמעות הקולינרית של המושגים, מבחינים בין ירקות ופירות על פי הטעם. על פי רוב, פירות הם בעלי טעם מתוק או חמוץ, וירקות הם בעלי טעם מר, חריף, או חסרי טעם. במובן זה, ישנם ירקות שהם פירות מבחינה בוטנית.
יש המתייחסים למונח כשם כולל לקבוצת גידולים חקלאיים חד שנתיים ברובם שמשמשים כמרכיבי מזון מרכזיים בשימוש טרי, מבושל או מעובד בעיבוד תעשייתי. ההפרדה בין קטגורית הירקות לקטגורית הפירות מלאכותית ונובעת בעיקר מאופן השימוש, מה שגדל בגן הירק ומשמש לעיקר הארוחה הוא ירק ומי שמשמש כמנה אחרונה ולארוחות ביניים הוא הפרי כשמבחינה בוטנית ההבחנה שונה ומתייחסת לחלק הנאכל - פרי הוא תוצר הפריה שמכיל זרעים ואילו ירק זה כל השאר.
אדם העוסק במכירת ירקות נקרא ירקן.
הגדרה ואטימולוגיה
המילה ירק במקורות אינה תואמת להגדרה המודרנית, ומתייחסת לצמחים בעלי עלים ירוקים בדר"כ האכילים בדווקא[1] בלבד הירקות של ימינו נקראו בפשטות "פרי האדמה"[2] .
בוטניקה
- מבחינה בוטנית ירקות הם בדרך כלל חלק מהפירות: כמו פלפל, עגבנייה ומלפפון.
- זרעים: כמו שקד, גרעינים.
- פרחים: כמו כרובית וברוקולי.
- עלים: כמו כרוב.
- גבעולים: כמו אספרגוס ותפוח אדמה.
- שורשים, בצלים ופקעות אכילים: כמו גזר ושום.
בישראל
גידול ירקות הוא אחד מענפי החקלאות המובילים בישראל, כשהירקות משמשים לאספקת ירקות איכות לשוק המקומי וכן מהווים מרכיב מרכזי ביצוא החקלאי הטרי של ישראל. במהלך השנים גדל יצוא הירקות האורגניים שהגיע לכלל 15 אחוזים מכלל יצוא הירקות מישראל.
ירקות גדלים בכל חלקי הארץ מהערבה בדרום עד עמק החולה והגולן בצפון. ירקות גדלים בשטח הפתוח לשיווק טרי ולתעשייה ובתי צמיחה מסוגים שונים.
ראו גם
קישורים חיצוניים
- ירקות - מידע תזונתי באתר eatwell
- מידע על ירקות (באנגלית)
- ד"ר ברוריה טל, 5 הירקות הירוקים שבריאים יותר מקייל, באתר ynet, 23 בנובמבר 2015