מכונת לב-ריאה

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
גרסה מ־09:12, 13 במאי 2018 מאת עידו (שיחה | תרומות) (גרסה אחת של הדף wikipedia:he:מכונת_לב-ריאה יובאה: ייבוא מוויקיפדיה העברית: ראה רשימת התורמים)
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
מכונת לב ריאה בניתוח עורק כלילי

מכונת לב-ריאה או מעקף לב-ריאה (באנגלית: Heart-Lung Machine או Cardiopulmonary bypass) היא מכונה המופעלת ונשלטת על ידי טכנולוג לב-ריאה מומחה, ותפקידה העיקרי הוא החלפת פעולת הלב והריאות בזמן ביצוע ניתוחי לב פתוח מסוגים שונים.

במהלך ניתוח לב פתוח (כגון ניתוחי מעקפים ומסתמים) מחליפה מכונת הלב ריאה את פעולתם של הלב והריאות. השימוש במכונה מאפשר לעצור את פעילות הלב והריאות בעוד איברים חיוניים ממשיכים לקבל זרימת דם וחמצן. בעזרת מכונת הלב-ריאה ניתן לשלוט על הדופק, לחץ הדם, טמפרטורה, חמצון איברי הגוף, מאזן הנוזלים בגוף, והיא מאפשרת לשתק את הלב ולשמרו ולהחזירו לפעולה, ולפי הצורך לתת מנות דם, נוזלים ותרופות.

עצירת הלב וניקוזו מאפשרת למנתח לעבוד בסביבה דוממת ונטולת דימום, כדי שיוכל לבצע את העבודה העדינה של תפירת מעקפים לכלי הדם של הלב, או להיכנס לחללי הלב לביצוע תיקון או החלפת מסתמים (כמו החלפת המסתם הצניפי) או לביצוע תיקון או החלפה של אבי העורקים.

מכונת לב-ריאה מורכבת ממספר משאבות (4 עד 5 בדרך כלל), כאשר המשאבה הראשית מיועדת להחליף את פעולת הלב בשליטה על זרימת הדם ולחץ הדם, משאבה נוספת מיועדת למתן תמיסה (Cardioplegia) לשיתוק ושימור הלב והפעלתו בסוף התהליך הניתוחי, והמשאבות הנוספות מיועדות לשאיבת דם ואוויר מתוך חללי הלב השונים ולשאיבת דם ונוזלים הנמצאים מחוץ ללב סביב הניתוח. למכונת הלב-ריאות מחובר מחמצן המהווה ריאה מלאכותית חד-פעמית לטווח קצר (לרוב עד 8 שעות), ותפקידו להחליף את פעולת הריאות כיחידה המעבירה חמצן לדם בדיפוזיה ומפנה את הפחמן הדו-חמצני.

למכונת לב-ריאה שני אביזרי בטיחות חשובים. האחד הוא קו ההגנה הראשון ותפקידו לנטר את כמות הדם במכל האיסוף של המחמצן, וכאשר הדם מגיע לרמת המינימום שנקבעה, מכונת הלב ריאות מאיטה אוטומטית את קצב העברת הדם למטופל או במקרה קיצוני עוצרת לגמרי את פעולת המשאבה הראשית והמשנית עד החזרת נפח הדם מעל לרמה המינימלית.

השני הוא קו ההגנה האחרון והחשוב ותפקידו בזיהוי בועות אוויר בצינור העורקי המוביל את הדם המחומצן מהמחמצן לאבי העורקים. במקרה בו הגלאי מזהה אוויר בצינור העורקי, מכונת הלב ריאה עוצרת את פעולתה אוטומטית, ולכן יש לבצע במהירות נוהל של הוצאת אוויר ממערכת הצינורות ולבדוק את הסיבה להימצאות אוויר במערכת.

מכונת הלב-ריאות פועלת במהלך כל הניתוח, כל עוד יש צורך בעצירת הלב והריאות, עד השלב שבו מסתיימת הפרוצדורה הכירורגית. במהלך הניתוח שולט טכנולוג הלב ריאה על כל הסימנים החיוניים של המטופל ומאזן את הגזים והאלקטרוליטים בדם בהתאם לשלבי הניתוח, נותן נוזלים, מנות דם ותרופות בהתאם למצב המטופל ומקרר ומחמם את המטופל בהתאם לסוג הניתוח ושלבי התהליך. הניתוק ממכונת הלב ריאות נעשה על ידי טכנולוג הלב ריאה, לאחר חימום המטופל והחזרת פעימות לבו לקצב סדיר, באופן כזה שבהדרגה יגיע פחות דם ורידי למכל האיסוף של המחמצן, ובמקביל ימשיך להיכנס דם עורקי-מחומצן לאבי העורקים עד למצב בו הלב מתמלא ולוקח את הפיקוד על זרימת הדם ועל יצירת לחץ דם תקין.

לטכנולוג לב ריאה יש אישור לביצוע פעולות חריגות המותרות לרופאים והניתוח מתבצע בשיתוף פעולה עם הרופא המרדים והכירורג.

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא מכונת לב-ריאה בוויקישיתוף