ערך ריאלי וערך נקוב

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

ערך רֵאָלִי וערך נָקוּב (בלועזית: ערך נוֹמִינָלִי) הן שתי דרכים להצגת סכומים הנקובים במטבע מסוים.

ערך נקוב הוא הסכום כפי שנקבע: המחיר שנקבע למוצר, התקציב כפי שאושר לשנה מסוימת, הערך הנקוב על שטר כסף וכדומה. בהתחשב בשינויים בכוח הקנייה של הכסף לאורך זמן, בדרך כלל כתוצאה מאינפלציה, השוואת ערכים נקובים המתייחסים לתאריכים שונים אינה מועילה, ועדיפה עליה השוואת ערכים ריאליים, כלומר ערכים המשקפים אותו כוח קנייה, באמצעות הבאת הסכומים לבסיס משותף, באמצעות הצמדתם למדד.

שימוש בערכים ריאליים מכונה הצמדה - עדכון סכומי כסף נקובים תוך התחשבות בשינויים במדד המחירים לצרכן. מנגנון זה אמור לשמור על ערך הכסף. ההצמדה עשויה להיות שלילית או חיובית, בהתאם לסימן המדד ולמגמה במשק (שינויים אינפלציוניים או דיפלציוניים).

בתחום המיסוי, הטלת מס על רווח נומינלי של העסק עלולה להוות מס על רווח שלא נוצר בפועל, ולכן נהוג, לפחות בתקופה של אינפלציה, להטיל את המס על הרווח הריאלי, המשקף גידול ממשי בהונו של הנישום. ערכו של כל דבר המבוטא בכסף בערכו היום (למשל שכר, יבוא ויצוא, מצרכים ושירותים וכו'). מאחר שאינפלציה או דפלציה משפיעה על מחירים שוטפים, לא ניתן על פי השוואת ערכים נקובים בתקופות שונות להגיע למסקנות משמעותיות. לשם כך יש להשתמש בערכים ריאליים.

דוגמה

אדם מרוויח כ-10,000 ש"ח בחודש, ואיתם הוא יכול לקנות 10,000 תפוחים. לאחר מספר שנים, מחיר התפוח עלה ל-2 שקלים, ומשכורתו עלתה ל-20,000 ש"ח.

ניתן לראות כי הערך הנקוב של התפוח עלה (עלותו בשקלים גבוהה יותר), אך הערך הריאלי שלו לא השתנה (משום שניתן לקנות אותו מספר תפוחים תמורת המשכורת החודשית).

Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0
P Economy.png ערך זה הוא קצרמר בנושא כלכלה. אתם מוזמנים לתרום למכלול ולהרחיב אותו.