תא דם לבן

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
גרסה מ־17:17, 11 בפברואר 2018 מאת עידו (שיחה | תרומות) (יבוא מוויקיפדיה)
(הבדל) → הגרסה הקודמת | הגרסה האחרונה (הבדל) | הגרסה הבאה ← (הבדל)
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
מימין לשמאל:
תא דם לבן, טסית דם, תא דם אדום.
צולם באמצעות מיקרוסקופ אלקטרוני סורק (SEM)

תָּא-דָּם לָבָן (כינוי רווח: כדורית לבנה) או לֵיקוֹצִיט הוא תא דם השייך למערכת החיסון, ומשתתף - באופן פעיל או סביל - בהגנת הגוף מפני פולשים ומזיקים (פתוגנים). תאי דם אלה מיוצרים במח עצמות. והם נוטלים חלק בהתמודדות עם זיהומים שונים כמו חיידקים, נגיפים, פטריות, טפילים. מערכת החיסון והכדוריות הלבנות מטפלות גם בתאים סרטניים. קיימים כמה סוגים של תאים לבנים, ולכל קבוצת תאים תפקיד מסוים בהגנה על הגוף. עלייה בכמות התאים של אחת הקבוצות, תרמז לנו על סוג הזיהום אליו נחשף הגוף. גם בממאירות של תאי הדם עשויה להיות עליה בכמות התאים של אחת הקבוצות. טווח תקין הוא 4300-10800 תאים למיקרוליטר דם. ערך גבוה של כמות התאים מכונה לויקוציטוזיס ובדרך כלל מלמד על זיהום, ואילו ערך נמוך מכונה לויקופניה והוא מלמד על בעיה במערכת החיסון מסיבות שונות כמו לוקמיה או תופעת לוואי של תרופות.

תאי הדם הלבנים מסוגלים:

  • לצאת מצינור דם
  • לשנות צורה
  • לנוע נגד זרימת הדם

בליטר דם של מבוגר בריא יש 4x109 עד 11x109 תאי דם לבנים. תאי דם לבנים נמצאים גם במערכת הלימפה וברקמות מיוחדות.

סוגים

התאים הלבנים מחולקים לכמה קבוצות. לכל קבוצה תפקידים משלה. עלייה בכמות התאים של אחת הקבוצות תרמז לנו על סוג הזיהום אליו נחשף הגוף:

Neutrophil נויטרופילים

זו הקבוצה הגדולה ביותר. אחראים על טיפול בזיהומים חיידקיים. טווח תקין: 28%-54% מסך התאים הלבנים (WBC). ערך גבוה מכונה נויטרופיליה (מכונה גם סטיה שמאלה). מלמד לרוב על התמודדות הגוף עם זיהום חיידקי. עשוי להצביע על סרטן הדם. ערך נמוך מכונה נויטרופניה. עשוי לחשוף את הגוף לזיהומים חיידקיים.

Lymphocytes לימפוציטים

אחראים על טיפול בנגיפים או בזיהומים חיידקיים ממושכים. טווח תקין: 36%-52% מסך התאים הלבנים (WBC). ערך גבוה מכונה לימפוציטוזיס. עשוי ללמד על זיהום נגיפי, על זיהום חיידקי כרוני או על סרטן הדם בשם לימפומה. ערך נמוך נקרא לימפופניה. עשוי ללמד על פגיעה במח העצם, שם מיוצרים תאי הדם השונים. הגורמים לכך משתנים: תופעת לוואי של תרופות, סרטן, זיהומים נגיפיים מסוימים (איידס).

Monocytes מונוציטים

התאים הלבנים האחראים על התמודדות עם זיהומים נגיפיים, פטרייתים וחיידקים. במחלת הנשיקה מופיעים מונוציטים בעלי צורה לא אופיינית. נקראים מונוציטים אטיפיים. טווח תקין: 2%-9% מסך התאים הלבנים (WBC). אחראים חלקית גם על תהליכים אלרגיים. ערך גבוה מכונה מונוציטוזיס. מופיע בזיהומים חיידקים מסוימים (שחפת, עגבת), זיהומים נגיפיים וטפיליים. מונוציטוזיס עשוי לעיתים רחוקות להצביע על סרטן.

Basophils באזופילים

התאים הלבנים האחראים על תהליכים אלרגיים. טווח תקין: 0%-1% מסך התאים הלבנים (WBC). ערך גבוה מלמד על התקף אלרגיה או נטייה לאלרגיה.

Eosinophiles אאוזינופילים

תאים לבנים המשתתפים בתהליכים שונים: זיהומים, אלרגיה, אסתמה, מחלות רקמת חיבור, זאבת אדמתית (לופוס), ספחת (פסוריאזיס). טווח תקין: 1%-3% מסך התאים הלבנים (WBC). ערך גבוה יופיע בהתקף אסתמה, אלרגיה פעילה, סקביאס.

מחלות

Postscript-viewer-blue.svg ערך מורחב – מחלות של מערכת הדם

סרטן הפוגע בתאי דם לבנים נקרא לוקמיה.

מחסור בתאי דם אדומים נקרא אנמיה.

ישנם מספר כשלים בפעילות התקינה של תאי דם לבנים; המוכר מביניהם הוא איידס, מחלה נגיפית הפוגעת בתאי Th וגורמת להידרדרות חמורה בפעילות מערכת החיסון.

ראו גם

קישורים חיצוניים


Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0