עזריה (אבי רבי אלעזר בן עזריה)

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
עזריה
מדינה ארץ ישראל
השתייכות דור השני לתנאים
רבותיו ייתכן רבי פרידא
תלמידיו רבי אלעזר בן עזריה
בני דורו רבי דוסא בן הרכינס; שמעון אחיו
צאצאים רבי אלעזר בן עזריה

עזריה (או רבי עזריה בן רבי אבטולס) בן הדור השני לתנאים היה אביו של רבי אלעזר בן עזריה. התפרסם אודות הסכם יששכר וזבולון שעשה עם אחיו שמעון.

אודותיו

היה כהן, דור תשיעי לעזרא הסופר[1]. ישנה גרסה בתלמוד שממנה עולה שהוא נקרא 'רבי עזריה בן רבי אבטולס'[2] ושהיה תלמידו של רבי פרידא[3] והוא היה דור עשירי לעזרא. רבי אברהם זכות מקשה על גירסה זו והוא מציין שרש"י גם לא גרס כן[4].

רבי דוסא בן הרכינס[5] קוראו "עזריה חברינו"[6] ומכנהו צדיק[7]. המפרשים הוכיחו מכך שהיה תלמיד חכם ומהתנאים[8]. בפרקי דרבי אליעזר מובאים מאמריו של תנא בשם רבי עזריה[9] ורבי דוד לוריא מעלה השערה שמדובר באביו של רבי אלעזר בן עזריה[10]. הבן איש חי מבאר שמה שמובא בתלמוד שרבי דוסא בן הרכינס כיבד את בנו רבי אלעזר ביותר הוא מפני שהיה מיוחס מאוד מצד אביו[11]. יש שכתבו שנראה שהיה רבו של רבי אלעזר בנו[12].

רבי אהרן הימן משער שעזריה גר בירושלים ואחר שרבתה בה השחיתות והוא הבין שהעיר עתידה להיחרב, הוא עזב לגליל יחד עם בנו[13]‏. מדברי רבינו תם משמע שהוא נפטר לפני חורבן הבית וכשבנו רבי אלעזר היה עדיין צעיר[14].

ההסכם עם אחיו

בתלמוד נאמר שעשה הסכם יששכר וזבולון עם אחיו שמעון, ולכן כונה אחיו על שמו - 'שמעון אחי עזריה'[15].

לפי רוב הראשונים[16] עסק עזריה במסחר ופרנס את אחיו תמורת חלקו בלימודו, והסיבה שאחיו כונה על שמו מובא במדרש: ”שמעון אחי עזריה, והלא שמעון היה גדול מעזריה, אלא על ידי שהיה עזריה עוסק בפרקמטיא ונותן בפיו של שמעון, לפיכך נקרא הלכה על שמו”.[17] הבית יוסף כותב שעזריה היה חולק כל מה שהיה מרוויח עם אחיו שמעון ולא רק שפרנסו[18].

ישנם ראשונים[19] שאומרים שעזריה היה זה שלמד ושמעון אחיו פרנסו. והסיבה שאחיו כונה על שמו כותב המאירי: ”וכל שלא למד תורה ומשתדל להיות אחרים לומדים על ידו חולק בשכר,‏ ולא עוד אלא שהתורה נקראת על שמו.‏ כמו שאמרו שמעון אחי עזריה,‏ שמתוך שהיה אחיו מתפרנס ממנו בשעה שהיה לומד הוזכר אחיו בהלכותיו”[20].

לקריאה נוספת

הערות שוליים

  1. ^ תלמוד בבלי, מסכת ברכות, דף כ"ז עמוד ב'. שם מדובר על בנו רבי אלעזר בנו אך משמע שם שהיה דור עשירי בן אחר בן וכן כתב הרמב"ם בהקדמתו לפירוש המשנה פרק ד' (על שמעון אחי עזריה שגמרא זאת מוכח שהיה כהן).
  2. ^ על פי תלמוד בבלי, מסכת מנחות, דף נ"ג עמוד א' (הנוסח רבי עזריה שם מופיע גם בתשובות ריב"ש סימן צ"ד.)
  3. ^ בעל היוחסין תמה על זה שהרי רבי פרידא היה אמורא, אך בעל סדר הדורות כותב שלדעת הרמב"ם (בפירוש המשניות בהקדמה למסכת עירובין) נולד רבי פרידא קודם החרבן.
  4. ^ רבי אברהם זכות, מאמר א- רבי אלעזר בן עזריה, יוחסין השלם וברבי יחיאל היילפרין, סדר הדורות - חלק ב ערך 'רבי עזרא בר אבטולוס' מבאר את דבריו.; וראו גם: רבי יוסף שאול נתנזון, שי למורה, אבן העזר, סימן קכ"ט, סעיף ל"ד, סוד"ה באבי שלום.
  5. ^ ובתלמוד ירושלמי, מסכת יבמות, פרק א', הלכה ו' מסופר זאת על רבי יונתן בן הרכינס.
  6. ^ תלמוד בבלי, מסכת יבמות, דף ט"ז עמוד ב'.
  7. ^ כשקרא על בנו את הפסוק ”נַעַר הָיִיתִי גַּם זָקַנְתִּי וְלֹא רָאִיתִי צַדִּיק נֶעֱזָב וְזַרְעוֹ מְבַקֶּשׁ לָחֶם” (ספר תהילים, פרק ל"ז, פסוק כ"ה.)
  8. ^ שו"ת תורה לשמה סימן תצ"ט; תפארת ישראל, מסכת זבחים, פרק א', משנה ב'; רבי משה לייטר, משברי ים אות ט"ו. ובסדר הדורות קורא לו רבי עזריה.
  9. ^ פרקי דרבי אליעזר פרק לד.
  10. ^ רבי דוד לוריא, קונטרס ההקדמות והמבוא במבא הפר"א אות מ"ח. .
  11. ^ שו"ת תורה לשמה סימן תצ"ט; וראו בתוספות, מסכת כתובות, דף ק"ה עמוד א', ד"ה דחשיב ליה קתני דמפרש שהוא כיבדו ביותר מפני שהיה דור עשירי לעזרא וראו גם שכך המשמעות התלמוד ירושלמי, מסכת יבמות, פרק א', הלכה ו'.
  12. ^ הבן איש חי בבן יהוידע על מסכת סוטה דף ט"ז עמוד ב' וכן ברכת חיים הפטרת חיי שרה; רבי אהרן הימן, רבי אלעזר בן עזריה, תולדות תנאים ואמוראים - חלק א. .
  13. ^ רבי אלעזר בן עזריה, תולדות תנאים ואמוראים - חלק א.
  14. ^ בתוספות, מסכת שבת, דף נ"ד עמוד ב', ד"ה הוה מעשר ר' אלעזר בן עזריה כל שתא ושתא. וכן בתוספות, מסכת ביצה, דף כ"ג עמוד א', ד"ה תליסר אלפי עגלי הוה מעשר רבי אלעזר בן עזריה וכו' בתירוץ השני. אולם בתוספות, מסכת בכורות, דף נ"ג עמוד א', ד"ה אלא משום תקלה כתוב שהדבר דחוק.
  15. ^ הרמב"ם בהקדמתו לפירוש המשנה פרק ג כותב שהמדובר בעזריה אביו של רבי אלעזר בן עזריה. והתפארת ישראל, מסכת זבחים, פרק א', משנה ב' כותב שהוא מצא כן בספר יוחסין.
  16. ^ רש"י, מסכת סוטה, דף כ"א עמוד א', ד"ה שמעון אחי עזריה; בהקדמת פירוש המשניות לרמב"ם, פרק שלישי
  17. ^ ויקרא רבה כה ב
  18. ^ שו"ת, אבקת רוכל סימן ב'.
  19. ^ פירוש רבינו חננאל על מסכת סוטה דף כ"א עמוד א' פורסם בישורון - חלק יב - ניסן תשסג.
  20. ^ בית הבחירה על מסכת סוטה דף כ"א עמוד א'.