אלומה – צעירים לשם שינוי

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
(הופנה מהדף אלומה (ארגון))
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
אלומה – צעירים לשם שינוי
לוגו אלומה ויקיפדיה HTML.svg

אלומה, צעירים לשם שינוי היא עמותה למוביליות חברתית המקדמת השתלבות מיטבית של צעירים בשלושה תחומים עיקריים - שירות משמעותי, השכלה גבוהה ותעסוקה ראשונה. בכל תחום מפעילה העמותה תכניות שונות לקהלים מגוונים. העמותה הוקמה על ידי הקיבוץ הדתי ב-1983. העמותה מסייעת מדי שנה לכ-50,000 צעירים וצעירות מהפריפריה החברתית והגיאוגרפית.

מנכ"לית העמותה היא ד"ר תמי חלמיש אייזנמן, יו"ר העמותה הוא אמיתי פורת.

פעילות העמותה

הכנה לשירות ולחיים בוגרים

עמותת אלומה עוזרת לנערים ונערות מהפריפריה החברתית גיאוגרפית ו/או מרקע של סיכון לפרוץ את תקרת הזכוכית ונותנת בידיהם כלים לדמיין תמונת עתיד, רכישת מיומנות לניהול עצמי ובחירת מסלול בצבא או בשירות לאומי. בתחום זה, התכנית הוותיקה והמרכזית של העמותה היא "משרתות באמונה". במסגרת תכנית זו מלווה העמותה צעירות דתיות ומעניקה להן מידע, ייעוץ והדרכה לפני ותוך כדי השירות.

בעמותה צוות רכזות דתיות בוגרות שירות צבאי, המעבירות הסברות בנושא צו ראשון (לבנות כיתה י"א) ותהליך הגיוס (לבנות י"ב) בבתי הספר ובחוגי בית. כמו כן, מארגנת העמותה ימי עיון, שבתות ומפגשים נוספים לחיילות הדתיות במהלך השירות. במסגרת התכנית פועל מוקד אליו יכולות לפנות צעירות לפני גיוס ובמהלך שירותן, למענה על שאלות וקבלת עזרה בקשיים בהם הן נתקלות.

התכנית הוקמה מתוך ההכרה שישנן צעירות בוגרות החמ"ד הבוחרות להתגייס לצה"ל ללא היכרות מוקדמת, עובדה שמקשה עליהן להגיע לתפקידים משמעותיים. במענה לטענות של רבנים ואנשי ציבור כנגד עידוד בנות להתגייס - טענו בארגון שהם פועלים רק לסייע ולהכווין למי שממילא בחרה להתגייס. עובדה שגרמה לרב שלמה אבינר להשתתף בכנס של העמותה ולתמוך בפועלה. בהמשך נחשפו נתונים לפיהם הארגון אף מעודד בנות להתגייס, ובשל כך חזר בו הרב אבינר, והתבטא כנגד הארגון באומרו שהוטעה על ידם[1].

אלומה פועלת בשיתוף פעולה עם צה"ל, כך לדוגמה מקיימת העמותה שבוע גדנ"ע מותאם במיוחד לבנות דתיות כדי לחשוף בפניהם את השגרה הצה"לית, כדי שהבחירה שלהן תתבסס על היכרות וידע. לדברי היוהל"ן לשעבר תא"ל רחל טבת ויזל אלומה היא שותפה מרכזית בפעילות לאפשר לצעירות דתיות להתגייס, בין השאר על ידי פועלה בבתי הספר לבנות של החינוך ממלכתי דתי אליהם לא מורשים גורמים צבאיים להיכנס ואלומה היא זו שעבירה את הידע, האפשרויות והאתגרים שבגיוס לצה"ל. ראש אכ"א לשעבר, תא"ל אורנה ברביבאי, קבעה כי העשייה של אלומה מעוררת השראה בפועלה לגיוס נשים דתיות לצה"ל בהיקפים הולכים וגדלים[2].

בשנת 2020 פרסמה אלומה בשיתוף פעולה עם העיתון מקור ראשון את המדור רות. סוף[3] במשך כ - 20 שבועות שיתפו צעירות דתיות בתפקידהן וחוויותיהן מהשירות הצבאי, במטרה לחשוף בפני צעירות בציבור הדתי את האפשרויות והאתגרים שבשירות צבאי. המדור רות.סוף מפורסם גם בשנת 2022 ובנות דתיות משתפות בחוויות מהשירות ומצטלמות עם דמות משמעותית התומכת בבחירה ובעשייה שלהן במהלך השירות.

בנוסף ל'משרתות באמונה' העמותה מפעילה תכנית הכנה לשירות (לאומי וצבאי) בקבוצות מגדריות לנוער בכיתות י"א ו-י"ב הנקראת "תוכנית לקראתך", ואת תוכנית 'צהלה' הפועלת בקרב נוער בסיכון וזכתה ב 2019 באות המתנדב מהנשיא. כמו כן מפעילה אלומה עבור משרד החינוך את מרכז ההכשרה ליחידת מורות חיילות.

השכלה גבוהה

הנגשת השכלה גבוהה היא צעד ראשון בהשפעה על עיצוב עתידם של צעירים וצעירות בדרך לרכישת השכלה גבוהה והשתלבות בשוק התעסוקה. אלומה בשיתוף פעולה עם המועצה להשכלה גבוהה פועלת לעידוד צעירים להצטרף לאקדמיה, ומסייעת להם להתמיד ולשפר את הישגיהם. במסגרת זו היא מפעילה את התוכניות הלאומיות: הישגים, רואד, זרקור, טנא, הישגים להייטק ואת תכנית אקדמיה פלוס.

בין תוכניות האקדמיה המתמקדות במתן ייעוץ להשכלה גבוהה נמצא את הישגים שהיא תכנית לאומית שמטרתה להנגיש השכלה גבוהה לצעירי הפריפריה הגיאוגרפית והחברתית באמצעות מרכזי הצעירים הפרושים ברחבי הארץ. תכנית רואד פועלת בחברה הערבית, דרוזית, צ'רקסית ובדואית. ותכנית זרקור פונה לבוגרי החינוך החרדי. מלווה סטודנטים להצלחה בלימודים ומסייעת להשתלבותם בשוק העבודה.


התמדה בלימודים אקדמיים היא סוגייה משמעותית הן לסטודנט והן למוסדות האקדמיים, האתגר כולל צמצום פערי ידע, צמצום פערים חברתיים תרבותיים, והתמודדויות עם סוגיות חברתיות ואישיות. בתחום האקדמיה באלומה אנו פועלים במטרה לסייע לסטודנטים לצלוח את האקדמיה בהצלחה ולהתמיד בלימודיהם האקדמיים, וללוות את המוסדות בבניית תשתיות לשיפור ההתמדה. אלומה מפעילה תכניות המתמקדות בשיפור התמדה כמו תכנית הישגים להייטק שמעניקה הזדמנות להתקבל לתואר ראשון בהנדסה ובמדעים עבור צעירים וצעירות ללא נתוני קבלה מתאימים המתקשים לעמוד בנטל הכלכלי של לימודיהם. משתתפי התוכנית מקבלים סיוע במימון שכר הלימוד, מלגות וליווי אקדמי ואישי.

תוכנית אקדמיה פלוס שמה לה למטרה לצמצם נשירה במקצועות הSTEM - מדעים, הנדסה, מתמטיקה וטכנולוגיה. התוכנית מלווה לאורך כל התואר מאות סטודנטים וסטודנטיות באוניברסיטאות ובמכללות.

גשר לתעסוקה - תוכניות ההתמחות

אמה חדש.png

בשוק התעסוקה התחרותי של היום, לצעירים חסרי ניסיון תעסוקתי קשה למצוא עבודה תואמת השכלה עם סיום לימודיהם האקדמיים. באמצעות תוכנית ההתמחות אנחנו מחזקים את הגשר בין עולם האקדמיה לעולם התעסוקה, מאפשרים לצעירים ולצעירות להתנסות בתעסוקה במהלך לימודיהם, וכך להשתלב בתעסוקה איכותית וטובה עבורם.

אקדמיה משלבת התנסות של אלומה היא מיזם חברתי שמטרתו להוות גשר לעולם התעסוקה ושלב משמעותי בשיפור המוביליות החברתית עבור צעירים בישראל.

המיזם נותן מענה לקושי הגדול של צעירים בוגרי השכלה גבוהה למצוא תעסוקה ההולמת את המקצוע אותו למדו באמצעות שיבוצם באמצעות פרקטיקה של התמחות מעשית כחלק ממהלך הלימודים לתואר ראשון[4]. התכנית מונגשת ומותאמת לסטודנטים עם מוגבלות.

בשנת 2012 הוקמה תוכנית 'הדבר הבא' על ידי קרן אדמונד דה רוטשילד ועמותת אלומה, כתוכנית ארצית לקידום תעסוקה ראשונה לבוגרי אקדמיה. עמותת אלומה מנהלת את התכנית מיומה הראשון ובשנת 2019 נבחרה על ידי המועצה להשכלה גבוהה להוביל יחד איתה את מערכי הלמידה לקורסים משלבי התנסות בכ- 20 מוסדות לימוד אקדמיים [5]. בנוסף להתמחות מעשית כוללת התכנית קורס עיוני. בחלק מהמוסדות האקדמיים מקנה התכנית נקודות זכות.

מן המחקר

במחקר שנערך על ידי המכון הישראלי לדמוקרטיה ותוצאותיו פורסמו בספטמבר 2020 נמצא כי:[6]

15% מהסטודנטים אשר לקחו חלק בתכנית ההתמחות המשיכו לעבוד במקום ההתמחות ובוגרי התכנית הרוויחו 5,000-20,0000 ש"ח יותר בשנה מבוגרי אקדמיה שלא לקחו חלק בתוכנית.

ארגונים חונכים -

הארגונים הלוקחים חלק בתוכנית מרוויחים מגוון תועלות, המרכזיות שבהן: תוצרים מקצועיים, חשיפה לעתודות כוח אדם, מיתוג מעסיק, אחריות חברתית, הזדמנות לפיתוח עובדים על ידי שימוש במתודולוגיות למידה מתוך עשייה- learning by doing.

קישורים חיצוניים

הערות שוליים

Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0