אל-ספאריני

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
אל-ספאריני
Muhammad Bin Ahmad As-Saffarini.png

מוחמד בן אחמד אל-ספאריני (1774-1703) איש דת מוסלמי חנבאלי מומחה ומורה חדית' (ערבית:علم الحديث) משפטן, סופר והיסטוריון. שמו המלא היה שמס א-דין אבו אל-עון מוחמד בן אחמד בן סלים בן סולימאן אל-ספאריני (شمس الدين أبو العون محمد بن أحمد بن سالم بن سليمان السَّفّارِيني) והוא ידוע גם כמוחמד בן אחמד אל-חנבאלי (محمد بن أحمد الحنبلي).

ביוגרפיה

מוצא משפחתו מחג'אז, שהתיישבו בכפר ספארין שבנפת טול-כרם. אל-ספאריני נולד ולמד בבית הספר בכפרו והמשיך ללמוד בשכם. הוריו ומוריו מצאו הוא ניחן בתבונה ובזיכרון חד והוא הצטיין בלימודיו. בגיל 19 עבר ללמוד בדמשק ושהה שם במשך חמש שנים, אצל מיטב המורים ואנשי הדת. כישוריו הביאו אותו להשתתף בדיונים דתיים שנערכו עם מלומדים של האסכולה החנבאלית, בדמשק. בתום לימודיו הוא חזר לשכם ושימש כמורה מלומד, עד לפטירתו בשנת 1774.[1]

ספריו

אל-ספאריני היה סופר פורה בדיסציפלינות שונות. רשימת הספרים שחיבר אל-ספריני כוללת לא פחות מארבעים כותרים, שנשמרו עד היום, חלקם מופיעים בכמה כרכים, וחלקם הם חוברות העוסקות בנושא אחד, כל אחת.[1] חלק מספריו הודפסו וחלק נשארו בכתב ידו[2].

אחד מספריו החשובים הוא "שרח ת'ולאת'יאת מוסנד אל-אימאם אחמד" (شرح ثلاثيات مسند الإمام أحمد. תרגום לעברית: הסבר על מוסנאד שלושת החלקים של האימאם אחמד). בספר, אל-ספאריני מביא את פרשנותו לחדית'ים, באוסף הגדול של אחמד בן חנבאלי (מייסד האסכולה החנבאלית), שנודע בכינויים: "אל-אימאם אחמד" וְ "אל-מוסנאד"[3].

הערות שוליים

  1. ^ 1.0 1.1 Scholar of renown: Muhammad ibn Ahmad Al-Saffarini, Arab News, ‏2001-10-25 (באנגלית)
  2. ^ Kashf al-lithām li-sharḥ ʻUmdat al-aḥkām., Digital PUL (באנגלית)
  3. ^ הספר יצא לאור בשני כרכים גדולים על ידי "אל-מכתב אל-אסלאמי" בדמשק וביירות.
Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0