פאב

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
(הופנה מהדף בית מרזח)
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
חזית של פאב בלונדון
בר קרח בסטוקהולם

פאבאנגלית: Pub, שמות נוספים: בר, בית מרזח או מסבאה) הוא בית עסק בתרבות הדוברת אנגלית ובאיים הבריטיים המוכר משקאות אלכוהוליים כגון בירה, קוקטיילים ושאר משקאות חריפים.

שני השמות הנפוצים למקום זה הם פאב - קיצור של Public house או באר שמקורו במילה האנגלית bar שמקורה במוט או דלפק שהפריד בין האנשים שבאו למקום לבין המוזג. במקור, תפקידו העיקרי היה מקום מפגש ומקום לממכר אוכל ומשקאות חריפים. כיום עיקר תפקידו של הפאב הוא מקום בילוי. השינוי בתפקיד הפך את הפאב למקום שמוכר אווירה מסוימת והמשקאות המשכרים משמשים לעיתים רק כאמצעי.

מרבית הפאבים נמצאים בארצות שבהם נהוג לדבר אנגלית ומשם גם מקורם, בפרט אנגליה, אירלנד, קנדה, אוסטרליה וניו זילנד. הביקור בפאב השכונתי הוא דבר שבשיגרה ונעשה אף על בסיס יומי. באנגליה עצמה יש כ-60,000 פאבים. באירלנד נהוג לארגן הסעות מהפאבים לבתי הלקוחות כדי שאנשים לא ינהגו במצב של גילופין.

פאב המספק גם לינה נקרא פונדק. בפאבים נהוג גם לשחק משחקים, כמו קליעה למטרה, חידונים, דומינו ובעיקר ביליארד. בפאבים מודרניים ניתן למצוא לעיתים גם משחקי וידאו ומכונות הימורים. פאבים מסוימים נוהגים לבסס את שמם על מוטיב ייחודי המפרסם ומייחד אותם. דוגמאות למוטיבים כאלו:

  • בר בירה: בר שמציע מבחר מעל הממוצע של סוגי בירה מהחבית בנוסף למבחר של בירות בבקבוקים. בישראל לאחרונה מחלקים פרסים לברים שמקדמים את תרבות צריכת הבירה.
  • בר קרח (Ice Bar): בר העשוי כולו מקרח.
  • בר תצפית: בר הממוקם בדרך כלל בקומתו האחרונה של גורד שחקים ומכיל תצפית פנורמית על הנוף שסביב. לעיתים הבר עצמו גם מסתובב ב-360 מעלות. ברים כאלו יש למשל בניו יורק, בהו צ'י מין סיטי ועוד.
  • בר ויסקי Whiskey Bar: בר שההתמחות שלו היא ויסקי.
  • גסטרופאב (באנגלית: Gastropub) הוא הֶלחֵם המילים גסטרונומיה ופאב המעיד על שילוב בין קולינאריה לפאב.

עד העשור הראשון של המאה העשרים ואחת היה נהוג גם לעשן בפאבים ברחבי ישראל. אף שחוק מניעת העישון במקומות ציבורים קיים כבר שנים רבות, אכיפתו בפועל על בתי עסק החלה רק בנובמבר 2007.

איסור עישון במקומות ציבוריים סגורים

החל משנת 1983 נאסר בישראל העישון במקומות ציבוריים כגון תחבורה ציבורית, בתי ספר, בתי חולים ומעליות. האיסור התרחב מספר פעמים וכיום אסור לעשן גם בסניפי בנקים ודואר, בסופרמרקטים ועוד. לגבי בתי קפה ומסעדות- ניתן לעשן באזור (המוגבל בגודלו לפי החוק) ומיועד למעשנים. בעלי פאבים וברים רבים חששו בתחילה מיישום החוק, שעלולה להיות לו השפעה שלילית על המכירות. מחקרים שנערכו בחו"ל הראו כי שנתיים לאחר הגבלת העישון בפאבים ניתן היה למצוא השפעה מעורבת: מצד אחד פאבים מסוימים אכן הרגישו ירידה במכירת משקאות, אך פאבים אחרים הרוויחו יותר על ידי פיתוח והרחבת מגוון מוצרי המזון המוצעים למכירה.

ראו גם

קישורים חיצוניים