גלי ראובל

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

שגיאת לואה ביחידה יחידה:תבנית_מידע בשורה 261: תבנית אישיות ריקה. אנגליקה "גלי" מריה ראובלגרמנית: Angelika "Geli" Maria Raubal; ‏ 4 ביוני 1908 - 18 בספטמבר 1931) הייתה אחייניתו למחצה של אדולף היטלר. היא מצאה את מותה ביריית אקדח בביתו, אירוע שיש ספק האם היה התאבדות או רצח.

ביוגרפיה

נולדה ללאו ראובל, פקיד מס, ולאנגלה ראובל, אחותו למחצה של אדולף היטלר (מאב משותף), במשפחה בת שלושה ילדים. בגיל שנתיים התייתמה מאביה ועברה עם אחיה ואחותה לגור אצל דודתה מצד אביה בלינץ. תקופה מסוימת חיה עם אמה בווינה, אולם שבה לדודתה וסיימה את לימודיה בגימנסיה שם ב-1927. הייתה בין הבנות הראשונות, שזכו לתעודת בגרות באוסטריה.

בשנת 1923 מונה אדולף היטלר כאפוטרופסה. ב-1924 פגשה ראובל את היטלר לראשונה (הייתה צעירה ממנו ב-19 שנים), כאשר ביקרה אותו בכלא לנדסברג עם אחיה, לאו. בסוף שנות ה-20, כשהחלה המפלגה הנאצית לזנק והגיעה לממדי תנועת המונים בדרכה לשלטון בגרמניה, והיטלר הפך מחייל משוחרר הנואם ומסית בבתי קפה, בבתי מרזח ובקרנות הרחוב לדמות של מנהיג לאומי, הוא הזעיק בראשית שנת 1928 לביתו באוברזלצברג את אנגלה אחותו האלמנה, על מנת לנהל את משק ביתו ולבשל לו. גלי ואחותה נתלוו לאמן. ראובל הגיעה למינכן בסתיו 1927 על מנת ללמוד רפואה באוניברסיטה ושכרה חדר בפנסיון, בקרבת מקום לחדרו של היטלר. במהרה נקשרו קשרים בין הדוד לאחייניתו והוא חש רגיעה בחברתה הביתית. תוך זמן קצר שינתה את תוכניותיה, הפסיקה את לימודי הרפואה ורצתה ללמוד זמרה. היטלר מצדו מימן לה שיעורי זמרה אצל שני מורים מוכרים.

ראובל התיידדה עם הנרייטה הופמן, בתו של הצלם היינריך הופמן, שהתפרסם גם כצלם הרשמי של היטלר. בדצמבר 1927, בחתונתו של רודולף הס, הכריז אמיל מוריס, ממייסדי האס אס ונהגו של היטלר, שבכוונתו להנשא לראובל. היטלר נרגז ותבע מן השניים להיפרד. כיוון שראובל הייתה עדיין קטינה, לא התאפשרו הנישואים, והיטלר פיטר את מוריס ממשרתו כנהגו האישי.

"שניים בדירה אחת"

בשנת 1929 עזב היטלר את דירתו הצנועה במינכן ועבר לדירה מפוארת בת תשעה חדרים בסמוך ל"פרינצרגנטן-תיאטר". באוקטובר אותה שנה עברה גם ראובל לחדר בדירתו במינכן. היטלר אסר על גלי לעזוב את הבית ולפתח קריירה עצמאית, ואף מנע ממנה להתרועע עם אנשים (בעיקר גברים) אחרים זולתו.

ראובל שלא גילתה כל עניין בפוליטיקה, נלוותה לעצרות ההמונים שבהשתתפות היטלר, רק כדי להשביע את רצונו, אך הפגינה בהן שעמום רב. בעקבות הבחירות בספטמבר 1930, בהן הפכה המפלגה הנאצית לשנייה בגודלה ברייכסטאג, היה היטלר עסוק רוב זמנו בתעמולה עבור המפלגה והגיע לעיתים רחוקות לדירתו במינכן. ויכוחים ומריבות נתגלעו בין השניים וב-8 בספטמבר 1931, כשהיטלר יצא ממינכן להמבורג, הוא אסר על ראובל לצאת לווינה ונשמע נוזף בה, בהכנסו למכוניתו ואומר: "... פעם נוספת, לא!". ב-19 בספטמבר נתגלתה גופתה של ראובל כשהיא שרועה ירויה על רצפת חדר האמבטיה בביתו של היטלר, כשפצע מדמם קרוב ללבה. הכדור החטיא את לבה אך פגע בריאתה. אקדח וולטר, אותו אקדח ששימש את היטלר בהתאבדותו כ-15 שנה מאוחר יותר, היה מונח ליד הגופה. מכתב התאבדות לא נמצא, ונתיחה שלאחר המוות לא בוצעה, אך פרקליט המחוז קבע שהייתה זו התאבדות. בני הזוג שניהלו את משק הבית של היטלר בדירה העידו שבבוקר ה-18 בספטמבר התחולל בין היטלר וראובל ויכוח קולני. היטלר העיד שאחייניתו רצתה להופיע כזמרת אולם לא עמדה בלחץ. לאו, אחיה של ראובל, שטייל עמה בהרים שבוע לפני כן העיד שהיא לא הראתה במחיצתו כל סימני דיכאון שהם. אמיל מוריס העיד ב-1945 שראובל חיה בדירה בתחושה שהיא נתונה בתוך "כלוב מוזהב".

לאחר מותה

כשהידיעה על מותה של ראובל הגיעה להיטלר, הוא איים לשים קץ לחייו וזמן רב לא התאושש מהזעזוע שמותה גרם לו. בתקופה הסמוכה למותה התנזר היטלר מאכילת בשר. ראובל נטמנה בקבר זמני בבית העלמין בווינה, לבקשת אמה. היטלר שילם את עלויות שמירת הקבר רק עד שנת 1938. במרץ 1946 הוצאה גופתה של ראובל מן הקבר הזמני בפקודת הרשויות (מלכתחילה הייתה שמירת הגופה, במשך שנים בקבר זמני, בלתי-חוקית) והועברה לחלקת קבר מסודרת עם מצבה. בשנת 1967 פונו הקברים מן החלקה והשטח הפך לכר דשא. בשנת 1985 ניסה אזרח וינאי ליזום את הוצאת הגופה, על מנת לנסות להתחקות אחר נסיבות המוות, אולם הוא נתקל בסירוב הרשויות.

תאוריות על מותה

עם היוודע דבר מותה של ראובל, פשטו שמועות שונות על נסיבותיו. שמועה אחת אמרה שהתאבדה לאחר שהוכתה קשות על ידי היטלר. שמועה אחרת אמרה שגילוי נטיותיו המאזוכיסטיות של היטלר החריד אותה והביא להתאבדותה. שמועות אחרות אמרו כי נרצחה בידי היטלר עצמו או בידי היינריך הימלר, מאחר שיחסיה עם היטלר היו מטרה אפשרית לסחטנות. בעיתון "דואר היום" (14.10.1931) התפרסמה ידיעה שטענה כי ראובל "איבדה עצמה לדעת משום שדודה היטלר אסר עליה להתחתן עם מומר יהודי מווינה". גרסה זו דומה לגרסה שהגיעה לידי ארנסט האנפשטנגל (ראש לשכת עיתונות החוץ של המפלגה הנאצית) מפי גרושתו של אלויס היטלר, אחיו-למחצה של אדולף.

ראו גם

Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0