גן בירה במינכן

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

שגיאת לואה ביחידה יחידה:תבנית_מידע בשורה 261: תבנית יצירת אמנות ריקה.

גן בירה במינכןגרמנית: Münchner Biergarten ) הוא ציור מאת מקס ליברמן, המוצג במוזיאון פינקוטק החדש במינכן.

רקע כללי

הציור הושלם בשנת 1884 בטכניקה של שמן על עץ ובמידות של 95X68.5 ס"מ. הוא מייצג את התקופה המודרנית בעבודתו של ליברמן ובעיקר עבודותיו שלאחר שנת 1900, אשר שמה דגש על תיאורי החיים העירוניים והחיפוש אחרי התרגעות ושלווה בחיק הטבע. הציור משקף את דרך הבילוי המועדפת על בני העיר בתקופה זו, ישיבה בחיק הטבע העירוני ומבלי לעשות דבר.

הציור גן בירה במינכן כולל בתוכו מאפיינים רבים במכלול יצירתו של מקס ליברמן אשר ראה בחיק הטבע ובני אדם בתוכו, את גן העדן. ליברמן מצא רבים מהרעיונות ליצירתו בפארקים, בגנים ובמקומות בילוי. הוא הרבה לעשות שימוש בטכניקה ייחודית של "אור מבוים" דרך חופת עצים או קורות, ליצירת כתמי שמש המאפיינים את עבודותיו.

היצירה

בציור ניתן להבחין ב"גן בירה" עמוס מבקרים במינכן, ככל הנראה זהו גן הבירה המפורסם של מבשלת אוגוסטינר. בצל העצים יושבים גברים ונשים רבים בני מעמדות חברתיים שונים. בחזית הציור שטח פתוח שבו משחקות שתי ילדות, במרכזו שולחנות עמוסים במבלים, ובעומק הציור תזמורת מנגנת על במה ובגבה מבנה עץ.

המבט הכללי עמוס בפרטים רבים של בני אדם ובציבעוניות המודגשת באמצעות אור השמש החודר מבעד לענפי העצים העבותים במתווה של "כתמים". טכניקה זו אופיינית מאד בעבודותיו של ליברמן. כתמי השמש הבהירים על גבי החול הצהבהב עומדים בניגודיות לציבעוניות שבבגדי הקהל היושב באזור חשוך יותר בצל העצים. הדמויות בקהל מובחנות מאד אלה מאלה, באמצעות הקפדה פרטנית ומדוקדקת של פירטי הלבוש והתנוחה הגופנית שבה הם ניצבים, המאפשרת אף הבחנה של מעמדם החברתי.

התיזמורת בעורף התמונה אינה אופיינית לגני הבירה במינכן שבהן נאסרה השמעת מוזיקה והגשת ארוחות, ומקורה בדמיונו של האמן, וכך גם הכיסאות המתקפלים עליהם יושבים חלק מן האורחים הדומים לאלה שניצבו בסטודיו של ליברמן, לעומת הכיסאות הישרים האופיינים.

מצב הרוח העולה מן התמונה הוא של אחר צהריים שימשי ונעים, שבו בני אדם רבים, אשר אין ביניהם קשרים חברתיים או מקצועיים יושבים בנינוחות תוך שיחה, שתייה, והאזנה למוזיקה בנינוחות וברגיעה. התמונה משקפת באופן אותנטי ומדויק את הווי החיים התקופתי במלואו.

קישורים חיצוניים

Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0