דוקטרינת זוננפלד

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

דוקטרינת זוננפלדאנגלית: The Sonnenfeldt Doctrine) היא דוקטרינה אמריקאית משתמעת ולא רשמית משנת 1975, לפיה כדי להימנע ממלחמת עולם שלישית, עלולה ארצות הברית להימנע מסיוע לבנות בריתה באירופה אם תותקפנה בידי ברית המועצות.

הדוקטרינה הוזכרה לראשונה בכתבי העת וושינגטון פוסט והראלד טריביון הבין-לאומי במאמרים מיום 22 במרץ 1976, בהם צוין כי הדוקטרינה הוצגה על ידי הלמוט זוננפלד, יועץ במחלקת המדינה של ארצות הברית, לפני כינוס של שגרירי ארצות הברית במזרח אירופה וברית המועצות שנערך בדצמבר 1975[1]. בהרצאתו הביע זוננפלד את דעתו שבמהלך הזמן לא תוכל ברית המועצות לשמר את השפעתה במדינות הלוויין שלה, וסכסוכים דוגמת המרד ההונגרי ב-1956 והפלישה הסובייטית לצ'כוסלובקיה בעקבות האביב של פראג ב-1968, עלולים להוביל למלחמת עולם שלישית. דברים אלה התפרשו בעולם, לאחר פרסומם, כנכונות אמריקאית להפקיר ארצות אלה בידי ברית המועצות כדי למנוע מלחמת עולם.

בתגובה הוכחשה קיומה של "דוקטרינת זוננפלד" ונטען שלא זאת הייתה כוונתו של זוננפלד, אלא ניסיון לחזות התרחשויות עתידיות. בארצות מזרח אירופאיות הפרסום גרם לחששות, במיוחד ברומניה, שניהלה מדיניות חוץ עצמאית וחששה מהתערבות סובייטית.

ההתפתחויות הפוליטיות, התפרקות ברית ורשה והתפרקות ברית המועצות, הוכיחו את נכונות תחזיותיו של זוננפלד[2].

הערות שוליים

  1. ^ SFERELE DE INFLUENTA (ברומנית)
  2. ^ The “Sonnenfeldt Doctrine”: Then and now (באנגלית)
Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0