דורותי מ. גילפורד

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

שגיאת לואה ביחידה יחידה:תבנית_מידע בשורה 261: תבנית אישיות ריקה. דורותי מורו גילפורד (באנגלית Dorothy M. Gilford), ‏ (1919-2014), הייתה סטטיסטיקאית אמריקנית.

ביוגרפיה

לאחר שסיימה את לימודיה בבית הספר התיכון בגיל 15, למדה באוניברסיטת וושינגטון בסיאטל, שם למדה לימודי תואר ראשון ושני במתמטיקה. היא אמנם החלה בלימודי מתמטיקה טהורה, אך במשך הלימודים גברה התעניינותה בתחום היישומי, ולכן למדה אקטואריה וסטטיסטיקה.

ב-1940 התחילה בלימודי דוקטורט, תחילה במכללת ברין-מור, שם עסקה במחקר בגנטיקה בהדרכת הילדה גריינג'ר. ב-1942 הרולד הוטלינג הזמין אותה לעבור לאוניברסיטת קולומביה ולבצע עבודת דוקטורט בהדרכתו. האווירה במחלקה לסטטיסטיקה שם לא הייתה טובה, וכעבור שנה היא חזרה לברין מור, אך המשיכה במחקר בהדרכת הוטלינג. כשהיא עדיין עובדת על הדוקטורט שלה, קיבלה משרת מרצה לסטטיסטיקה באוניברסיטת ג'ורג' וושינגטון. בסופו של סיימה את עבודת הדוקטורט שלה שעסקה בהתפלגות T2 שהוטלינג פיתח, אולם בינתיים הוטלינג עזב את אוניברסיטת קולומביה ועבר לצפון קרוליינה. לאור זאת שהיחסים בין חברי הסגל באוניברסיטת קולומביה לבין הוטלינג היו בעייתיים, הפקולטה סירבה לאשר את הדוקטורט, והיא לא קיבלה את תואר הדוקטור.

לאחר סיום דרכה האקדמית פנתה גילפורד למגזר הציבורי, ומילאה שורת תפקידים במספר רשויות ממשלתיות, ובהם מכון המחקר הרפואי של הצי, רשות התעופה האזרחית, ורשות הפיקוח על המסחר.  ב-1955 עברה לעבוד במכון המחקר של הצי. היא ניהלה שם את המחלקה לסטטיסטיקה, ובהמשך קודמה וניהלה את האגף למדעי המתמטיקה של המכון. במהלך תקופה זו ניסתה שוב לכתוב עבודת דוקטורט במסגרת אוניברסיטת קארנגי  מלון, אך שוב לא הצליחה לסיים את הלימודים.

ב-1968 עברה לעבוד במשרד הבריאות, החינוך והרווחה, שם עמדה בראש מכון המחקר הלאומי לסטטיסטיקת חינוך. היא פרשה מהשירות הציבורי ב-1974, ועברה לעבוד באקדמיה הלאומית למדעים. לאחר 19 שנות עבודה שם פרשה לגמלאות.

פרסים

בזכות הישגיה המקצועיים גילפורד נבחרה לעמיתה של האיגוד האמריקני לסטטיסטיקה, ושל המכון הלאומי למתמטיקה. כמו כן נבחרה לחברה במכון הסטטיסטיקה הבינלאומי. ב-1965 העניק לה הנשיא ג'ונסון את פרס המצוינות לנשים בשירות הציבורי (היא הייתה הסטטיסטיקאית השנייה לאחר ארינס ג'וי ויקנס שקיבלה פרס זה בשנת 1960).

קישורים חיצוניים

Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0